Rovnost na pracovišti se nezlepšuje

Studie z poslední doby ukazují, že navzdory veškerému úsilí se rovnost pohlaví na pracovišti nezlepšuje, ale ve skutečnosti klesá. Tento vývoj navíc urychlila pandemie COVID-19.

Podle nedávno zveřejněné studie IBM „Ženy, schopnost vést a promarněné příležitosti“ genderová rovnost ještě stále není vysokouobchodní prioritou v 70 % organizací. Kromě toho studie ukazuje, že se snižuje počet žen, o kterých se uvažuje do vedoucích pozic, což naznačuje, že se genderová nerovnost ve vedení zhoršuje.  Na pozicích viceprezidentek, ředitelek a manažerek je v roce 2021 méně žen než v roce 2019. Platí to zejména v regionu střední a východní Evropy, jak ukazuje zpráva Global Gender Gap Report Světového ekonomického fóra. Česká republika je v hodnocení, které je součástí této zprávy za rok 2021, na 78. místě, Polsko na 75. a Maďarsko na 99.

„Nerovnoprávnost není jen nespravedlivá, ale může také otrávit firemní kulturu, brzdit inovace a zpomalit její vývoj. Odpovědné firmy nemohou mlčet. Existuje spousta osvědčených postupů, jak se k zaměstnancům chovat férově a rovnoprávně. Technologie jako AI v tomto procesu hrají důležitou roli. Zástupci obchodních firem by měli podpořit evropské instituce a národní vlády, aby mohli zajistit, že se EU dostane do vedení ve využití pokročilých technologií při dosahování rovnosti, diverzity a inkluze v soukromých i veřejných institucích,“ vysvětluje Milena Jabůrková z IBM, viceprezidentka pro digitální ekonomiku a vzdělávání Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Výzkum společnosti IBM, stejně tak jako veřejná politika a činnosti promyšleného vedení v oblasti etiky AI zahrnují mimo jiné:

·        IBM byla jedním z pouhých dvou průmyslových zástupců, kteří se podíleli na expertní skupině na vysoké úrovni týkající se AI a poskytovali poradenství Evropské komisi ohledně předpisového rámce pro AI

ke zmíněným tématům proběhne ve středu 23. června od 10:00 do 11:30 on-line konference Rovné příležitosti ve věku umělé inteligence. Kompletní program této události je dostupný zde a registrovat se můžete zde. V případě zájmu ze též  zprostředkovat rozhovor na toto téma.