Ani po roce distanční výuky školy nezvládají. Rodiče jim vyčítají především vlastní přílišné zapojení do výuky

Praha – 24. června 2021 – Ani rok zkušeností učitelům nestačil na to, aby distanční výuku dostali pod kontrolu. Tak to vidí většina rodičů. V průzkumu NMS Market Research zadaném Raiffeisenbank měli rodiče možnost hodnotit školy svých dětí standardním známkováním.

V celkovém zúčtování výuky na dálku dalo nejvíce Čechů (44 %) školám po roce pandemie trojku. Jedničkou by známkovalo pouze 10 % Čechů.

Z hodnocení jednotlivých situací vyšla nejhůře minimalizace zátěže rodičů. O něco lépe si školy vedou při komunikaci s rodiči, zajištění výuky a využívání online nástrojů. Nejlépe dopadly školy v hodnocení komunikace s žáky, jedničku jim udělila více než třetina rodičů.

Obrázek č. 1 – Jak si vede Vaše základní škola v těchto oblastech?

Učením s dětmi tráví rodiče průměrně 3,3 hodiny denně. Drtivá většina se shoduje na tom, že je to mezi 2 – 6 hodinami. Jen velmi málo rodičů se s dětmi neučí vůbec anebo naopak více než 6 hodin denně.

Obrázek č. 2 – Kolik času denně všichni dohromady strávíte u Vás doma s dětmi při tzv. “domácí škole” (učení s dětmi podle instrukcí školy)?

V rámci domácí výuky využívají dvě pětiny rodičů dětí na základních školách nějaké vzdělávací weby. Kromě Wikipedie a YouTube rodiče využívají například weby grammar.in na češtinu, matika.in na matematiku nebo zlatka.in na finanční gramotnost. Podle dvou třetin Čechů jsou online vzdělávací nástroje v současné situaci užitečné.

„Stejné otázky jsme rodičům pokládali i minulý rok. U všech otázek došlo během roku ke zhoršení o jednotky procent, zatímco čas strávený s dětmi výukou vzrostl,” komentuje výsledky Petra Kopecká, tisková mluvčí Raiffeisenbank.

Průzkum provedla pro Raiffeisenbank agentura NMS Market Research v březnu 2021 online v Českém národním panelu dotazováním na reprezentativním vzorku 1024 respondentů ve věku 18-65 let.

Základní informace o Raiffeisenbank a.s.

Raiffeisenbank poskytuje široké spektrum bankovních služeb soukromé i firemní klientele již od roku 1993. Klienty obsluhuje po celé České republice. Podle celkových aktiv je Raiffeisenbank pátou největší bankou na českém trhu. Majoritním akcionářem banky je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International AG (RBI).