Češi chtějí koloběžky, zjistil průzkum

Více než devět z deseti Čechů si ve svém městě přeje sdílená kola či koloběžky, podle každého druhého představují významné obohacení nabídky osobní dopravy. To jsou některá z hlavních zjištění průzkumu platformy Bolt mezi obyvateli měst, ve kterých služby mikromobility již fungují, i těch, kde zatím k dispozici nejsou. 

Na konci dubna spustila platforma Bolt online anketu mezi svými uživateli s cílem zmapovat jejich postoj k službám městské mikromobility, jakými jsou sdílená elektrokola či koloběžky. Z více než tisíc respondentů téměř všichni tuto formu osobní dopravy vítají (94,5 procent) respektive by uvítali, kdyby v jejich městě byla v dostupná (91,4 procent). Obyvatelé měst, ve kterých jsou tyto služby k dispozici, si jich cení především jako rozšíření nabídky dopravy po městě (33,5 procent) a jako nejrychlejšího způsobu pohybu městem (28,7 procent). 

Více než polovina těchto respondentů (52,6 procent) přitom uvedla, že díky sdíleným kolům či koloběžkám jezdí méně často hromadnou dopravou, autem či taxíkem. To přitom předpokládají také ti z dotázaných, kteří služby mikromobility ve svém městě k dispozici nemají, konkrétně 45,1 procent z nich. Obě skupiny účastníků průzkumu se shodnou na tom, že sdílená kola či koloběžky dělají jejich město zelenějším, tedy dopravu po něm ekologičtější a udržitelnější (75 respektive 80,5 procent).

„Aut je ve městech víc než dost, ucpávají ulice, zabírají obrovskou část veřejného prostoru a znečišťují ovzduší a životní prostředí obecně. Oproti tomu sdílená kola či koloběžky představují nejen udržitelnější, ale zpravidla také rychlejší způsob pohybu po městě. A lidé si to očividně dobře uvědomují, ať už služby mikromobility v jejich bydlišti fungují nebo ne,” říká Martin Zajíc, manažer pro elektrická kola a koloběžky Bolt pro Českou republiku, a dodává: „Naším cílem proto je, tuto moderní a k přírodě šetrnou formu městské mobility nabídnout všem, kdo ji rádi využijí. Přijali jsme totiž závazek, stát se letos největším poskytovatelem služeb mikromobility v Evropě, provozující 130 tisíc koloběžek ve více než sto městech.“ 

Zelená elektrokola či koloběžky Bolt jezdí v ulicích Prahy, Brna a Ostravy, ale také ve stále se rozšiřující řadě menších měst jako je Liberec nebo Boskovice. Lze si je vypůjčit přes aplikaci dostupnou na Google Play i App Store, jejímž prostřednictvím uživatel stroj odemče a za jízdu zaplatí. Po jejím skončení je nutné stroj odstavit na k tomu určeném místě, jinak aplikace jezdci udělí pokutu.

 Boltu

Bolt je přední evropská přepravní platforma, jejímž cílem je zajistit, aby doprava ve městech byla ještě dostupnější, pohodlnější a udržitelnější. Bolt má více než 50 milionů uživatelů ve více než 40 zemích v Evropě a Africe. Společnost nabízí řadu služeb v oblasti mobility, jako je přeprava auty či  jejich sdílení (carsharing), mikromobility ve formě elektrických koloběžek a kol, a rovněž dovoz jídla nebo doručování balíků. Všechny jízdy společnosti Bolt v Evropě jsou ze 100 procent uhlíkově neutrální v rámci programu Bolt’s Green Plan, což je dlouhodobý závazek platformy Bolt snížit svoji ekologickou stopu.