Mondelēz International investuje v lovosickém závodě 65 mil. Kč

  • Lovosický závod dosáhl nové mety v robotizaci, zlepšuje výkonnost a bezpečnost práce.
  • Mondelēz International pokračuje v naplňování svých závazků v oblasti udržitelnosti.

LOVOSICE/PRAHA, 30. ČERVEN 2021 – Více než 65 miliónů korun investovala potravinářská společnost Mondelēz International do modernizace výrobního závodu v Lovosicích. Pět nových robotizovaných linek zvyšuje výkonnost a bezpečnost práce při paletizaci 130 druhů oplatek, sušenek a slaných výrobků, vyrobených v Lovosicích a distribuovaných v Česku a Evropě.

„Osm tun zboží,“ říká Nicolas Bouchet, ředitel závodu, „musel každý jeden kolega přeložit za celou směnu. Nová paletizační centra nyní zvládnou automaticky odbavit až 17 palet každou hodinu. Naši operátoři byli přeškoleni na nové pozice, takže jejich práce je bezpečnější a efektivnější. Roboty jsou nově umístěny hned vedle skladu, což dále zvyšuje bezpečnost práce tím, že se minimalizuje přeprava zboží přes výrobní halu továrny. Díky této investici vstupuje továrna do další etapy automatizace.“

Výstavba robotických center, která manipulují s krabicemi a paletami, a plně automatizovaných pásových dopravníků spojujících centra s výrobní linkou byla zahájena v roce 2020. Hodnota této investice dosáhla 3,1 miliónu dolarů, tedy více než 65 miliónů korun.

„Investujeme do pečení sušenek tím správným způsobem,“ uvedla Ivana Tůmová, generální ředitelka společnosti v České republice, Maďarsku a na Slovensku. „V Evropské unii se nyní 60 procent všech našich sušenek, včetně těch, které vyrábíme v Lovosicích, peče z pšenice vypěstované lokálně udržitelným způsobem. Předcházíme používání pesticidů a hnojiv, chráníme vodu a půdu, zvyšujeme biodiverzitu na venkově a snižujeme emise uhlíku.“ Společnost Mondelēz International se zavázala, že od roku 2022 bude péct všechny své výrobky prodávané v EU výhradně z pšenice vypěstované udržitelným způsobem.

Lovosická továrna společnosti Mondelēz International, jejíž historie sahá až do roku 1806, vyrábí například Miňonky, Tatranky a řadu oplatek Zlaté. Mezi nejznámější produkty patří sušenky belVita, v České republice známé pod názvem BeBe Dobré ráno. Pracuje tu 350 lidí, a to z lovosické továrny dělá významného regionálního zaměstnavatele. Závod využívá především místní dodavatele. Nakupuje mouku z pšenice pěstované místními farmáři udržitelným způsobem podle standardů Iniciativy Harmony. V továrně se vyrábí na 130 druhů oplatek, sušenek a slaných výrobků, které jsou vyváženy do evropských zemí, Austrálie či do Spojených arabských emirátů.