42 % lidí má negativní zkušenost s online seznamováním. Startup Glagoli.net to chce změnit

Praha – 6.7.2021 – Život single se pomalu stal akceptovanou normou, stejně jako hledání partnera online. Možná je proto trochu překvapivé, že podle průzkumu agentury Pew Research má až 42 % lidí s online seznamováním negativní zkušenost. Totéž ale vlastně platí i pro ostatní formy online komunikace. Tvůrci českého sociální platformy Glagoli.net to zkoušejí změnit a vytvořit na internetu místo, kde budou převládat pozitivní emoce nad konfliktním jednáním.

Citovaný průzkum neobsahuje jen suchá čísla – dodejme ještě pro ilustraci, že 57 % mladých žen zažilo někdy při online seznamování obtěžování a 71 % lidí se domnívá, že na online seznamovacích platformách lidi lžou, aby zvýšili svoji přitažlivost. Průzkum obsahuje i zkušenosti konkrétních lidí, které dávají nahlédnout, co je tu špatně:

Lidi se online nechovají stejně jako v normálním životě. Nikdo se doopravdy nesnaží s druhým poznat. Komunikace je tam od začátku pokřivená,“ uvedla ve zmíněném průzkumu jedna mladá žena.

Je tam neustálý příliv ‚nového zboží‘. To udělalo ze seznamování spíše jakýsi druh nákupní aktivity (konzumerizmu), než prožitek osobního (emocionálního) vztahu. Mentalita ‚swipování doprava‘ nás už začíná ovlivňovat i v běžném životě,“ řekl ve stejném průzkumu muž středního věku.

Nad tím, proč má online komunikace – nejde tu jen o seznamování, ale i o chaty a internetové diskuse – tendenci upadat do asociálních forem, se autor Glagoli.net občas zamýšlel už dříve. Ale až doba lock-downu mu poskytla dost času na to, svoje myšlenky reálně vyzkoušel.

 „Lidská komunikace má ve skutečnosti velmi subtilní formu s mnoha omezeními. Když tato omezení uvolníte – třeba v dobré víře, že komunikaci učiníte ‚svobodnější‘ – rychle ztratí svoji formu a rozpadne se. Je to jako s inženýrsky dokonalým projektem betonového sídliště, které má ‚uspokojit všechny potřeby bydlení‘, ale ze kterého se nakonec stane slum,“ vysvětluje Jaromír Adamec, autor projektu.

Jedním z problémů online komunikace je zdánlivá svoboda, kdy každý může bez následků dělat a říkat cokoli. V takovém prostředí ale nakonec nikdo nechce být. Řešit to pomocí tvrdých zákazů ovšem také nevyvolává úplně příjemnou atmosféru. Kromě toho, s online seznamování je ten problém, že daná platforma nemá o uživatelích k dispozici jiné informace, než které o sobě sami sdělí – a jak už víme (a nepřekvapuje nás to) – 71 % lidí si myslí, že ostatní lidi o sobě nemluví pravdu.

Glagoli.net je taková jemně vyladěná kombinace sociálního hackingu, poznatků soudobé psychologie a trochy technologie,“ přibližuje autor projektu. „Všechno se točí kolem toho, že když se na Glagoli s někým setkáte – virtuálně nebo reálně – můžete o něm říct svůj dojem. Dojem se nikde nezveřejňuje, takže není ovlivněn autocenzurou. Dojem taky není hodnocení – primárně jde o subjektivní vnímání druhých. Jen extrémní projevy – jako arogance – mají hodnotící náboj. Glagoli se postupně naučí, kdo s kým si vyhovuje, a dává pak dohromady lidi, kteří by si mohli rozumět. Zároveň každý trochu tuší, že když se bude chovat jako neadrtálec, bude se potkávat převážně s dalšími neandrtálci.

Dojem ze setkání se sděluje pomocí vybraných běžně užívaných slov, takže je to velmi srozumitelné a intuitivní. „Tahle lehkost může trochu klamat, “ říká autor projektu, “výběr vhodných slov k rozlišení povah lidí není úplně snadná věc a je založen na rozsáhlých psychologických výzkumech. Ale skutečně dobrá věda se pozná podle toho, že její aplikace je tak přirozená, že člověk ani nepostřehne, co se skrývá pod povrchem.“

Glagoli.net je nyní ve fázi veřejného testování. První zkušenosti jsou pozitivní. Lidé, kteří Glagoli vyzkoušeli, mají tendenci se na něj vracet. Autor projektu věří, že Glagoli přispěje ke kultivaci virtuálního prostoru a třeba svede dohromady lidi, kteří by se jinak nepotkali. Projekt je k dispozici na adrese https://glagoli.net.