Buřinka pokračuje v podpoře 3D tisku betonem

Stavební spořitelna České spořitelny tiskne parkourové hřiště

Loňský experiment Prvok, první 3D tištěný dům v České republice, ukázal výhody využití 3D tisku ve stavebnictví. Domov neznamená jen 4 stěny, pro spokojený život je důležitá i dobrá občanská vybavenost. Stavební spořitelna České spořitelny (Buřinka) se proto rozhodla využít technologii 3D tisku k podpoře sportovního vyžití. Na Praze 11 tak nyní vzniká první 3D tištěné parkourové hřiště. Tento projekt je ukázkou spolupráce soukromého sektoru, výzkumné i veřejné sféry. 

České stavebnictví se potýká s mnoha výzvami, jako nedostatek pracovníků, nedostatečná automatizace a nově i raketově rostoucí ceny stavebních materiálů. Podle Buřinky by situaci pomohla řešit mimo jiné robotizace a 3D tisk. Aby stavební spořitelna svou tezi potvrdila, podílela se na vzniku prvního 3D tištěného domu Prvok. Jeho tisk trval pouhých 48 hodin a nastartoval společenskou debatu o výhodách 3D tisku ve stavebnictví. Dal také vzniknout iniciativě Inovace od Buřinky. Pod její hlavičkou chce Buřinka informovat o zajímavých inovativních projektech, které podpořila.

Bydlení nejsou jen čtyři stěny

Po Prvokovi pokračuje Buřinka v podpoře 3D tisku při výrobě prvků volnočasových aktivit. „Bydlení nejsou jen čtyři stěny, je také zásadní mít možnost trávit volný čas venku, bezpečně, blízko domova. Hřišť pro předškoláky je mnoho, ale starší děti moc možností nemají, proto jsme se rozhodli využít inovativní technologii 3D tisku při vytvoření parkourového hřiště. Zároveň chceme potvrdit výhody užití recyklovaného betonu tzv. rebetongu. Je to další milník ve využití této inovativní technologie,“ vysvětluje Libor Vošický, předseda představenstva Stavební spořitelny České Spořitelny

První 3D tištěné parkourové hřiště vnikne na Praze 11  

„Parkour je moderní sport, kterému se věnuje stále větší množství dětí. Jeho výhodou je, že je levný, není k němu potřeba drahá výbava, stačí tenisky a tepláky. Hřiště, které nyní vzniká, je unikátní v tom, že pracuje se zaoblenými tvary. Přináší tak do parkouru oživení,“ říká architekt a parkourista Daniel Samek, který hřiště navrhoval. Hřiště bude otevřeno koncem září na Praze 11. „Těší nás, že můžeme poskytnout pozemek pro tento inovativní sportovní projekt, který je navíc vhodným doplněním našeho nového volnočasového areálu při ZŠ Kupeckého. Parkourové hřiště je skvělou variantou dostupného sportu pro starší děti i dospělé,“ vysvětluje Jan Stárek radní pro sport, kulturu a volný čas Prahy 11.

Spolupráce s výzkumníky z VUT Brno

Samotný tisk probíhá během léta na rámové tiskárně ve spolupráci s firmou 3Deposition, která vznikla jako spinoff k výzkumným aktivitám na Vysokém učení technickém v Brně. „Davida Škaroupku a jeho kolegy z VUT jsme poznali při projektu Prvok. Na základě jejich zkušeností s 3D tiskem a s využitím recyklovaného betonu, jsme se rozhodli je oslovit, aby pro nás vytvořili parkourové hřiště“ říká Libor Vošický z Buřinky. „Dlouhodobé odborné studium a vývoj 3D tisku na VUT nás vedlo k založení spin-off společnosti 3Deposition. Ve spolupráci s Buřinkou nyní přivádíme 3D tisk blíže lidem, prošlapáváme cestu ostatním nadšencům,” říká David Škaroupka, jednatel společnosti 3Deposition. 

Základní údaje

Hřiště bude velké 14×12 m. Jako dopadová plocha je použitá litá pryž. Jednotlivé prvky jsou vytištěny na rámové tiskárně z materiálu od Master Builders Solutions CZ a pro zvýšení bezpečnosti a pevnosti vylity betonem. Na základy hřiště je použit betonový recyklát rebetong, který vyrábí společnost Skanska. O zemní práce, certifikaci a kompletaci hřiště se stará společnosti Work4out.