Stres nejen v kokpitu. Jak funguje tělo při extrémní zátěži?

Říkali jste si někdy, jaké je to letět v letadle střemhlav dolů? A jak se v takových chvílích zachová vaše tělo? Přesně to si mohlo pár vyvolených vyzkoušet s tím nejpovolanějším  – akrobatickým pilotem Martinem Šonkou. Vítěz prestižního leteckého seriálu Red Bull Air Race vzal zájemce do kokpitu a svými kousky je rozhodně nešetřil. A během letu zaznamenávaly všechny zdravotní údaje chytré hodinky HUAWEI WATCH 3 Pro. Co ukázaly?

Ať už člověk dokáže skrývat emoce a strach sebevíc, zdravotní ukazatele neošálí. I když, z kokpitu se po letu s Martinem Šonkou nevypotácel nikdo s ledovým klidem a vyrovnaným výrazem…

Unikátní zážitek však měl ukázat hlavně to, jak se dokáže lidské tělo rozdílně vypořádávat s enormní zátěží a psychickým tlakem. A ten rozhodně nepatří jen k extrémním sportům, duševní odolnost patří k nedílné výbavě potřebné k odolání proti hektickému životnímu stylu.

Dobrodružní zájemci i Šonka měli zároveň po celou dobu na zápěstí nové chytré hodinky HUAWEI WATCH 3 Pro, které patří ke špičce ve sledování zdravotních hodnot. Jejich analýza pomůže pochopit chování lidského těla jak za běžného fungování, tak i za kritických podmínek.

Zajímavé bylo například to, že tepová frekvence zkušeného Martina Šonky byla za letu vyšší než u ostatních, kteří se mnohdy báli dalších vteřin. „Váš tep se sice zvyšuje ve stresu, ale tím, že pan Šonka pilotoval, to pro něj bylo fyzicky náročnější. Zapojoval svaly celého těla, což jeho frekvenci zvýšilo,“ vysvětluje Marek Kysela, chirurg Kliniky transplantační chirurgie IKEM.

Smartwatch umí mimo jiné měřit i samotnou hladinu stresu. Není překvapivé, že jeho hodnota se u jednotlivých zúčastněných značně lišila. „Jsou lidé, kteří se více bojí létat, na což tělo reaguje. Je to vrozená záležitost, dá se ale adaptovat. Kdybyste však lítal několikrát týdně a zjistil, že je to bezpečné, hladina stresu by klesla,“ říká doktor Kysela.

Se stresovými situacemi se setkáváme každý den, a nemusíme nutně sedět v kokpitu s akrobatickým mistrem světa. Jak ovládat stres během běžného fungování? „Jednoduchý recept na to pochopitelně neexistuje. Je potřeba zjistit příčinu stresu, správně identifikovat stresový faktor a eliminovat ho nebo modelovat. Tak, aby nepůsobil chronicky a razantně,“ přibližuje složitou problematiku Marek Kysela.

Nejnovější WATCH 3 a WATCH 3 Pro

Šikovným a spolehlivým asistentem nejen při zdravotní prevenci je nejnovější série hodinek HUAWEI WATCH 3. Hodinky jsou k dispozici na e-shopu Huawei a u všech vašich oblíbených prodejců včetně značkové prodejny Huawei Experience Store v OC Chodov. WATCH 3 Black pořídíte za 9 999 Kč, WATCH 3 Brown za 10 499 Kč, WATCH 3 Pro Brown za 10 999 Kč a WATCH 3 Pro Titanium za 15 999 Kč. Při objednávce do 25. července 2021 navíc k hodinkám získáte bezdrátová sluchátka s aktivním potlačením hluku Huawei Freebuds 4i jako dárek.

Aktuální informace ze světa Huawei Consumer BG naleznete denně aktualizované na:

Web: https://consumer.huawei.com/cz/

Facebook – CZ/SK: https://www.facebook.com/HuaweiMobileCZSK/

YouTube: https://www.youtube.com/huaweimobileczsk

Instagram: https://www.instagram.com/huaweimobileczsk

Twitter: https://twitter.com/HuaweiCZ_SK

O Huawei Consumer Business Group

Produkty a služby společnosti Huawei jsou dostupné ve více než 170 zemích a používá je třetina světové populace. V Německu, Švédsku, Rusku, Indii a Číně bylo zřízeno čtrnáct výzkumných a vývojových center. Huawei CBG je jednou ze tří obchodních jednotek společnosti Huawei a zahrnuje smartphony, PC, tablety, nositelné a cloudové služby atd. Globální síť společnosti Huawei je postavena na více než 33letých zkušenostech v telekomunikačním průmyslu a je odhodlána poskytovat nejnovější technologický pokrok spotřebitelů po celém světě.