Vyrábět na chalupě vlastní elektřinu je stále oblíbenější. Přebytky dodané do sítě navíc můžeme spotřebovat i doma

Češi jsou známým národem chalupářů. V posledním roce navíc ještě více vzrostla poptávka po koupi vlastního rekreačního objektu, kterých už je na českém trhu nedostatek. Pokud patříte k těm, kteří se ani ve své oáze klidu nevzdají moderních technologií a život bez elektřiny si nedokážete představit, zpozorněte. Právě chalupa může být prostředkem, jak na cenách energií ušetřit i doma ve městě.

S nástupem pandemie prudce stoupla poptávka po chalupách. Stále více lidí touží po vlastní „samotě u lesa“. Pokud patříte k těm šťastlivcům, které už rekreační nemovitost vlastní, je teď ideální doba začít přemýšlet nad tím, jestli vás její provoz nestojí více, než byste chtěli. Ačkoliv většina z nás řeší úspory financí a energií především v každodenním provozu domácnosti, zapomínat bychom neměli ani na náš víkendový domov. Jak tedy můžeme ušetřit na chalupě?

  1. Správnou anebo žádnou sazbu

Ceny elektřiny se odvíjejí v závislosti na tom, jaké spotřebiče jsou poháněny elektřinou, a kolik času na chalupě trávíte. Podle toho také volíte vhodný tarif, který je jiný pro chalupáře, kteří do svého druhého domova jezdí jen o víkendu, a ty, kteří zde tráví třeba i celou letní sezonu. Alternativou je pak sáhnout po velkoobchodních cenách. Ty se mohou vyplatit ve chvíli, kdy na chalupě trávíte větší množství času a vaše spotřeba patří mezi ty vyšší. „Princip velkoobchodních cen spočívá v tom, že odebíráte energie v reálném čase za ceny, které jsou aktuálně na trhu. V dlouhodobém průměru jsou velkoobchodní ceny výhodnější než paušální sazby, do kterých se schovává marže a náklady dodavatelů,“ říká Robert Chmelař, zakladatel společnosti bezDodavatele.

  1. Vsaďte na nezávislost a pořiďte si soláry

Zajímavou variantou je v dnešní době pořízení solárních panelů, které si můžete dát na střechu, nebo třeba na zahradní domek. Pokud neholdujete velkým korporacím a energetickým molochům a více si potrpíte na nezávislost, je tato varianta přesně pro vás. S dnešními možnostmi dotací (např. Nová zelená úsporám) a možností akumulátorů už se nemusíte děsit přemrštěných částek za pořízení. Nezapomeňte ale na to, že dotace na pořízení domácí elektrárny lze využívat na rekreační objekty, které jsou určeny k trvalému bydlení. Můžete se tak stát zcela nezávislí na sítích, a navíc budete maximálně šetrní k životnímu prostředí.

  1. Povyšte soláry na novou úroveň 

Pokud už solární panely na chatě máte, otevírá se vám možnost, jak pokrýt spotřebu elektřiny po celý rok nejen na chalupě, ale i doma. Přebytečnou elektřinu vyrobenou solárními panely totiž můžete prodávat zpět do sítě, kde ji od vás dodavatelé vykoupí.

Řešení je ideální pro lidi žijící v bytech, kde fotovoltaickou elektrárnu mít nemohou, vlastní ale chalupu nebo jiný objekt vhodný pro umístění panelů. Jimi vyrobená elektřina totiž přijde vhod i doma. Samozřejmě nebudeme mezi chalupou a bytem natahovat kabely, elektřinu si ale můžete poslat domů jednodušeji – v penězích. Cena vámi vyrobené a prostřednictvím bezDodavatele odkoupené elektřiny je totiž stejná jako ta, kterou zaplatíte za elektřinu spotřebovanou v bytě. Díky tomu dokážete výrazně ušetřit na provozu své domácnosti. A pokud na chalupě vyrobíte více elektřiny, než doma spotřebujete, dostanete za energie dokonce zaplaceno,“ doplňuje Robert Chmelař.

  1. Pozor na starší spotřebiče 

Pro mnoho z nás je chalupa správným místem pro odkládání starších spotřebičů, ať jde o televize, varné konvice, lednice a další nutnosti domácnosti. Ty ale jsou ve srovnání s dnešními nízkoenergetickými spotřebiči skutečnými žrouty energie. Dosluhující přístroj, který nechcete vyhodit, může znamenat zbytečnou zátěž rodinného rozpočtu. Dnes například denní provoz nové lednice stojí okolo 3-4 korun, zatímco vaše patnáctiletá kráska stojí 15-20 korun.  Udělejte na chalupě inventuru starých spotřebičů a lampičku po dědovi, která je sice hezkou dekorací, ale žroutem energií, raději nechte jen jako dekoraci.

  1. Neplýtvat teplem ani elektřinou

S elektřinou, stejně jako doma zbytečně neplýtvejte. Zkušeným chalupářům není třeba zdůrazňovat, že při odjezdu je třeba vše vypnout. Ano, i ledničku, a s ní raději rovnou i všechny pojistky. Určitě už jste totiž slyšeli o tom, že spotřebiče spotřebovávají energii i v tzv. stand by režimu. 

Podobně bychom měli nakládat i s teplem na chatě, které lze vyřešit různými způsoby od kamen na dříví až po elektrické přímotopy. Vždy ale platí, že by chata měla být dostatečně izolovaná, abyste nevytápěli zbytečně. Při výběru zdroje topení si dejte pozor především na výhřevnost jednotlivých řešení.

O bezDodavatele:

Energetický startup, který si klade za cíl obejít tradiční model dodavatelů energií a umožnit domácnostem nakupovat silovou elektřinu z obnovitelných zdrojů přímo od českých výrobců a zemní plyn bez zátěže emisí CO2. Vše transparentně, srozumitelně a za aktuální tržní cenu. Více informací www.bezdodavatele.cz.