Z Topíte.cz je Woltair. Úspěšná platforma dobývá svět udržitelné energie v Evropě a pod novým jménem nyní expanduje na polský trh

Praha, 9. srpna  2021 – Platforma Topíte.cz, která propojuje tradiční řemeslo s novými technologiemi, mění od srpna svůj název na Woltair. Reaguje tak na skutečnost, že se stále více zabývá udržitelnou energií, a její rebranding zároveň pomůže ke snazšímu proniknutí na zahraniční trhy. Český projekt Daniela Helcla, který se koncem loňského roku rozhodl plně ponořit do světa čisté energie, se ve své nabídce nyní výrazně zaměřuje na kombinaci udržitelných technologií pro dekarbonizaci budov ve formě tepelných čerpadel a fotovoltaických elektráren. S touto nabídkou momentálně vstupuje i na polský trh, kde svou platformu spouští k 1. září. V budoucnu se chce Woltair stát lídrem v dekarbonizaci budov po celé Evropě. V pražské centrále firmy se také topenáři mohou nově proškolit  v největším showroomu a školícím centru tepelných čerpadel v České republice, ve Woltair Akademii. 

“Rebranding přišel jako přirozené završení dlouhodobého procesu, kterým Topíte.cz procházelo,” vypráví Daniel Helcl, zakladatel a CEO Woltair. “Koncem loňského roku jsme se začali ještě více přiklánět k využívání solárních energií, konkrétně k unikátní kombinaci tepelných čerpadel a fotovoltaických elektráren –  tedy k vlajkové lodi udržitelné a čisté energie, která má potenciál uspět nejen v českých, ale i zahraničních domácnostech, a pomoci tak lepšímu životnímu prostředí po celém kontinentu. S touto nabídkou už od září vyrážíme do Polska a brzy se chystáme i do dalších zemí,” říká.

Čím více trhů, tím méně CO2

Vstupu na první zahraniční trh předcházely významné domácí úspěchy. Firma například ke konci letošního května uzavřela smlouvy za 150 milionů korun, což je více než dvojnásobek celého loňského roku (tehdy to bylo 70 milionů). “Stejně jako loni cílíme na 400% – 500% růst. Věříme, že koncem roku pokoříme hranici 300 milionů korun (12 milionů eur),” slibuje si Helcl. Tomu má pomoci právě i expanze do Polska s tamním investorem Movens Capital v zádech. Woltair by v brzké budoucnosti také rád zamířil do Rakouska, které je v rámci Evropy obecně považováno za Mekku udržitelných energií. 

“Chtěli bychom se stát jedničkou v tzv. dekarbonizaci budov po celé Evropě. Zjednodušeně řečeno, pro lidstvo je důležité, aby bydlení do budoucna produkovalo co nejméně CO2. Toho je možné dosáhnout právě kombinací fotovoltaických panelů a tepelného čerpadla, které při svém propojení nabízejí čistý zdroj energie pro vytápění i spotřebu elektrické energie. Chceme být klíčovým integrátorem dekarbonizace sektoru budov v rámci plnění cílů evropské Zelené dohody,” říká Helcl.

Woltair má v současnosti 90 zaměstnanců. Zkraje letošního roku se firma spojila s jedenáctičlenným týmem Lucie Bedrníčkové z firmy Rewix Elektro, specialistou v oblasti fotovoltaických elektráren, a odstartovala tak svou cestu za udržitelnou budoucností bez zbytečných zplodin. Kromě návrhu a instalace fotovoltaických zařízení nabízí Woltair také profesionální poradenství ohledně dotací. Firma loni získala investici 80 milionů korun (3 miliony eur) od fondů Inven Capital a Kaya (dříve Enern), letos kromě expanze do zahraničí plánuje i  získat a nabídnout jako první v České republice novou třetí generaci Tesla tašek – fotovoltaické střešní krytiny.

Školící centrum pro topenáře i chlaďaře

V pražské centrále letos vzniklo také unikátní školící centrum, které zároveň slouží jako největší showroom tepelných čerpadel všech nabízených značek. “Bereme to jako službu od topenářů pro topenáře,” komentuje Daniel Helcl. “Topenářské řemeslo se stále vyvíjí, na trh přicházejí nové modely čerpadel, která mohou mít specifické požadavky při instalaci a manipulaci. Proto jsme spustili školící centrum, kde se topenáři, chlaďaři i elektrikáři mohou proškolit v práci s těmi nejmodernějšími přístroji, a zároveň naše akademie slouží jako největší showroom tepelných čerpadel v Čechách,” uzavírá Helcl.

Více o Woltair

Woltair je topenářská firma, která jako první v Česku spojila poctivý přístup k tradičnímu řemeslu s moderními technologiemi. V roce 2018 ji založili coby Topíte.cz dva zaběhnutí topenáři Karel Náprstek a Jiří Švéda spolu s Danielem Helclem, který zde dnes působí jako CEO. Už nyní je Woltair největší topenářskou firmou v Česku se specializací na instalace a servis tepelných zdrojů, klimatizací a rekuperací, svým zákazníkům pomáhá také se získáváním dotací na vytápění. Firma od ledna 2021 nabízí také fotovoltaiku. Ultimátním cílem je úplná dekarbonizace budov s nulovou uhlíkovou stopou. Kromě návrhu a instalace fotovoltaických zařízení nabízí Topíte.cz také profesionální poradenství ohledně dotací.


Propojením řemesla s moderními digitálními technologiemi zasazuje Woltair topenářství a fotovoltaiku do kontextu 21. století – novým i zkušeným topenářům vrací hrdost na obor, ve kterém působí, a zákazníkům umožňuje objednávat topenářské služby stejně snadno jako nákup s dovozem domů nebo odvoz na letiště.