IT pomáhá nejen v době COVID-19 a přírodních katastrof

Soutěž IT SPY každoročně upozorňuje na nejlepší diplomové práce v oblasti informatiky, účastí v soutěži však kariéra talentovaných informatiků teprve začíná. Zatímco část absolventů a účastníků soutěže se věnuje akademické práci, tak další se realizují v zavedených firmách, či se vydají cestou budování vlastního podnikání. Všechny tři typy kariéry však spojuje obrovská flexibilita, kterou IT nabízí. Ta se projevuje zejména ve schopnosti velmi rychle reagovat na vzniklou situaci a ihned generovat velmi efektivní řešení. Zatímco je soutěž IT SPY prakticky neveřejná a přihlásit se do ní mohou pouze autoři diplomových prací IT oborů vysokých škol, tak z výsledků těchto prací a zejména z činnosti talentových informatiků pak těží celá společnost. Aplikace jednoho z vítězů soutěže IT SPY například nedávno pomáhala při mapování oblastí na Moravě, které zpustošilo tornádo. Další finalistka soutěže vyvinula aplikaci, která pomáhá v kardiologii. Praktickou využitelnost většiny nejúspěšnějších prací oceňuje Marek Sušický ze společnosti Profinit, který je porotcem v soutěži IT SPY a současně se podílel na vývoji aplikace, jež zobrazuje přehled volných kapacit na očkování proti onemocnění COVID-19.

Informační technologie sehrály během pandemie COVID-19 obrovskou roli. Významně napomohly nejprve při modelování vývoje jednotlivých pandemických vln, následně při trasování rizikových kontaktů a nyní například při efektivním využití očkovacích kapacit. Marek Sušický ze společnosti Profinit a porotce soutěže IT SPY však považuje skutečnost, že IT pomáhá v krizových situacích, za samozřejmost a upozorňuje, že s COVIDem to nezačalo a ani to neskončí: „Namátkou mě napadá široce známá aplikace Záchranka, dále existují například speciální aplikace, které dokážou pomocí WiFi v telefonech vytvořit lokální síť bez nutnosti mít funkční mobilní síť, nebo existují různé aplikace na koordinování pomoci. Ale vzpomeňte si, kdy jste naposledy zažili cvičení civilní ochrany. Je třeba na krizové situace trénovat, abychom byli aspoň základně připraveni. Víte, co máte dělat, když uslyšíte kolísavou sirénu?“ Rovněž upozorňuje na skutečnost, že i diplomové práce, které bodují v soutěži IT SPY jsou do velké míry využitelné v praxi. Jako příklady uvádí Sušický projekt dronů monitorujících podzemní prostory, což významně pomůže například při zásazích záchranářů, analýzu lékařských snímků pro včasné určení diagnózy a dalšího postupu nebo měření rychlosti z kamerových záznamů. 

Lépe zvládnout následky řádění tornáda na Moravě napomohl navigační systém GINA (Geographic INformation Assistant). Systém umožňuje koordinaci záchranářů v náročném terénu během humanitárních akcí (Haiti, Japonsko a další) a aktuálně pomáhal hasičům na Moravě v mapování škod způsobených tornádem. Za projektem stojí Zbyněk Poulíček, vítěz druhého místa v soutěži IT SPY v roce 2010, kterého soutěž motivovala k rozjetí vlastní IT firmy. „Moje diplomka, tedy projekt oceněný v rámci IT SPY, pro mě byla inspirací pro podnikání. Dnes již přes deset let buduji s kolegou firmu GINA Software a vyvíjíme technologie pro koordinaci záchranářů. Pomáháme hasičům u nás a v okolních zemích dostat se na místo zásahu rychleji. Ve světě naše technologie přispívá k vyšší bezpečnosti pracovníků mezinárodních nevládních organizací a agentur OSN. IT SPY přispěla k mé motivaci projekt po škole rozvinout,“ hodnotí přínos své účasti v soutěži Poulíček.

V oblasti IT rozjela svou profesní kariéru také Zuzana Tocimáková, která v loňském ročníku soutěže IT SPY získala Cenu veřejnosti soutěže IT SPY. Tehdy ještě jako čerstvá absolventka Fakulty elektrotechniky a informatiky TU v Košicích navrhla systém, který na základě porovnání vstupních dat u kardiologických pacientů dokáže vyhodnotit závažnost ucpání srdečních tepen a pomoci lékaři s vyhodnocením, jestli a jak rychle je potřeba poslat pacienta na vyšetření. „Soutěž hodnotím jako výborný nástroj na zviditelnění těch nejzajímavějších prací českých a studentských studentů. Zároveň je to potřebný nástroj pro popularizaci samotného studia IT oborů na školách,“ říká Tocimáková, která v současnosti působí Data specialist v jedné slovenské společnosti.

O soutěži IT SPY

IT SPY je oficiální soutěž českých a slovenských univerzit o nejlepší diplomovou práci v oblasti informatiky a informačních technologií. Po odborné stránce soutěž zaštiťují česká a slovenská sekce celosvětové profesní organizace ACM. Cílem soutěže je podpořit studenty v jejich studiu a pomoci jim uplatnit tuto snahu i výsledky v praxi. 

IT SPY 2021 je již dvanáctým ročníkem této soutěže. Každoročně mohou fakulty prestižních českých a slovenských univerzit nominovat až 10 % z celkově obhájených prací svých studentů. Jejich kvalita je pak posuzována akademickou porotou z pohledu rešerše, výzkumu, vyhodnocení řešení a realizace. Spoluorganizátorem je přední český software house Profinit.

Soutěž organizují české a slovenské univerzity a Czech and Slovak ACM Chapters (acm.org) a společnost Profinit. 

Zájemci o práci v IT se mohou zaregistrovat na webu www.itspy.cz pro zasílání pracovních nabídek od partnerů soutěže. 

Více informací naleznete na www.itspy.cz nebo www.itspy.sk.

O společnosti Profinit EU, s.r.o.

Profinit je od roku 1998 významným hráčem na poli application outsourcingu a information managementu. Úspěšně dodává řešení především v oblasti vývoje software na zakázku, datových skladů a business intelligence zákazníkům v Evropě i USA. Profinit je dlouhodobým partnerem více než 50 významných společnosti z oblastí financí, telekomunikací, utilit a státní správy (v České republice jsou to mj. Česká spořitelna, ČSOB, ČSOB pojišťovna, Komerční banka, O2, Vodafone a řada dalších).

Profinit poskytuje komplexní služby od návrhu a optimalizace procesů, business a IT architekturu až po finální dodávky ICT řešení. Podle údajů IDC patří mezi tři největší firmy v oblasti vývoje software na zakázku v České republice a je držitelem řady dalších ocenění. 

Více informací naleznete na www.profinit.eu