Společnost Nikon získala čtyři ocenění EISA Award za rok 2021-2022

Amsterdam, Nizozemsko, 18. srpna 2021: Společnost Nikon oznámila, že čtyři z jejích výrobků obdržely ocenění EISA Award 2021–2022. Fotoaparát mirrorless Nikon Z 6II získal ocenění „Advanced Camera“ (Pokročilý fotoaparát) a fotoaparát Nikon Z 5 získal ocenění „Best Buy Camera“ (Výhodná koupě). Triumf slavily rovněž objektivy NIKKOR, kde NIKKOR Z MC 50 mm f/2,8 získal nejvyšší ocenění v kategorii „Macro Lens“ (Makroobjektiv) aobjektiv NIKKOR Z 70–200 mm f/2,8 VR S získal nejvyšší ocenění v kategorii „Professional Telephoto Zoom Lens“ (Profesionální teleobjektiv se zoomem). 

Jeden z nejpokročilejších fotoaparátů Nikon mirrorless, model Z 6II, byl oceněn za působivý systém automatického zaostřování a schopnosti v oblasti zpracování obrazu, díky čemuž je vynikající volbou pro zkušené fotografy. Na druhé straně je zde fotoaparát Z 5, jehož obrazový snímač formátu FX, elektronický hledáček a vysoká citlivost ISO přispěly k ocenění přístroje jako fotoaparátu s nejvýhodnějším poměrem ceny a výkonu v oblasti přístrojů formátu FX na trhu. V kategorii objektivů byly oceněny modely NIKKOR Z MC 50 mm f/2,8 a NIKKOR Z 70–200 mm f/2,8 VR S za excelentní optiku a špičkový design. 

Získaná ocenění ukazují, že Nikon úspěšně staví na svých osvědčených inženýrských a designérských postupech a poskytuje vynikající inovativní vybavení, které splňuje potřeby fotografů – v tvůrčím i technickém smyslu. 

Komentář sdružení EISA k fotoaparátu Nikon Z 6II, vítězi ocenění „Advanced Camera“ 2021–2022

Nikon Z 6II je všestranný fotoaparát s obrazovým snímačem BSI CMOS formátu FX s 24,5 milionu pixelů, který dokáže zaznamenávat video v kvalitě 4K frekvencí 60 sn./s. Systém automatického zaostřování nové generace je schopen pracovat za velmi nízké hladiny osvětlení až −4,5EV, zatímco obvod pro zpracování obrazu EXPEED 6 nabízí rychlejší zpracování obrazu a větší kapacitu vyrovnávací paměti pro sériové snímání v porovnání s předchozí modelem. Fotoaparát Z 6II je rovněž vybaven dvěma sloty pro paměťovou kartu, jedním pro karty CFexpress/XQD a jedním pro standardní karty SD. Fotoaparát lze napájet prostřednictvím rozhraní USB-C a je plně kompatibilní s multifunkčním battery packem. Jde o jeden z nejlepších dostupných fotoaparátů pro pokročilé fotografy.

Komentář sdružení EISA k fotoaparátu Nikon Z 5, vítězi ocenění „Best Buy Camera“ 2021–2022

Nikon Z 5 je kompaktní a lehký fotoaparát vybavený obrazovým snímačem formátu FX s 24,3 milionu pixelů a mechanismem redukce vibrací pohybem obrazového snímače. Přístroj se velmi příjemně používá díky rozměrnému gripu, pomocnému voliči pro rychlou změnu nastavitelných možností, dotykovému monitoru a ostrému elektronického hledáčku s 3,6 milionu pixelů. S nejvyšší citlivostí ISO 51 200 je Nikon Z 5 schopen fotografovat i za velmi špatných světelných podmínek. Jeho systém automatického zaostřování s 273 zaostřovacími poli je velmi účinný a automaticky rozpozná lidské oči a tváře (stejně tak je tomu v případě některých domácích zvířat). Fotoaparát rovněž umožňuje zaznamenávat video v kvalitě 4K, v tomto případě však při použití výřezu 1,7× z celkové plochy obrazového pole. Celkově jde o fotoaparát formátu FX s nejlepším poměrem ceny a výkonu na trhu.

Komentář sdružení EISA k objektivu NIKKOR Z MC 50 mm f/2,8, vítězi ocenění „Macro Lens“ 2021–2022

Tento cenově dostupný, kompaktní a lehký základní makroobjektiv pro fotoaparáty Nikon Z nabízí při své nejkratší zaostřitelné vzdálenosti 16 cm měřítko zobrazení 1 : 1. Optická konstrukce využívá asférické optické členy a optické členy ze skla s extrémně nízkým rozptylem světla pro minimalizaci barevné vady. Přední optický člen objektivu chrání fluorová vrstva a tubus je utěsněn proti vnikání prachu, nečistot a vlhkosti, což umožňuje práci v náročných podmínkách. Objektiv obsahuje tichý příkazový kroužek, který lze nastavit na ovládání clony nebo citlivosti ISO. Při použití s fotoaparáty řady Z formátu DX nabízí objektiv obrazový úhel odpovídající objektivu s ohniskovou vzdáleností 75 mm na formátu FX, což z něho činí vynikající volbu jak pro makrofotografii tak pro portrétní fotografii.

Komentář sdružení EISA k objektivu NIKKOR Z 70–200 mm f/2,8 VR S, vítězi ocenění „Professional Telephoto Zoom Lens“ 2021–2022

Jak lze očekávat u objektivu vytvořeného pro náročné profesionální použití, je tento světelný teleobjektiv se zoomem tak pokročilý, jak to jen jde. Jeho optická kvalita je špičková, kombinuje vysokou úroveň ostrosti obrazu s účinným potlačením vad zobrazení. Mezi další žádoucí vybavení patří konstrukce odolávající klimatickým vlivům, rychlé, tiché a přesné automatické zaostřování a účinná redukce vibrací. A přizpůsobitelný příkazový kroužek, dvě programovatelná tlačítka a kontrolní panel na horní straně poskytují nedostižnou úroveň kontroly. Výsledkem je fantastický objektiv, který je ideální pro široké použití od fotografie zvířat v přírodě a sportu až po portrétní a svatební fotografii.

Každý rok jsou udělovány ceny EISA novým výrobkům, které kombinují nejpokročilejší technologie a žádoucí funkční vybavení s prvotřídní výkonností. Ceny zahrnují jak nejdostupnější výrobky s ideálním poměrem ceny a výkonu, tak i nejprestižnější výtvory moderní spotřební elektroniky. Plynulá proměna kategorií ocenění odráží vývoj designu výrobků a možností jejich propojení, ale každý vítěz ceny EISA vždy zůstává tím nejlepším ve své třídě.  Další informace naleznete na webové stránce sdružení EISA: https://www.eisa.eu/