Zpátky do školy: Benefity ušetří i za školní pomůcky

Začátek školního roku a Vánoce jsou pro rodiny s dětmi dvě finančně nejnáročnější období. Za výbavu pro jednoho školáka utratí rodiče jednorázově tisíce korun. Vyplývá to z průzkumu, který pro společnost Sodexo Benefity zpracovala na přelomu července a srpna agentura Ipsos.

Nejčastěji rodiče před začátkem školního roku utratí za výbavu do 2000 korun (54 %) a od 2000 do 4000 korun (35 %). Finančně nejnáročnější jsou v tomto směru prvňáci, kteří potřebují kompletní výbavu, a pak šesťáci (primáni), což souvisí s přechodem na vyšší stupeň vzdělávání. 

„Nejdražší položkou je u prvňáka školní batoh. Za takový, který splňuje ergonomické, bezpečnostní a hygienické požadavky, dáte od patnácti set výše,“ říká Martina Machová, HR ředitelka Sodexo Benefity & Sodexo Služby u klienta ČR a zároveň maminka školáků prvního stupně. „Start nového školního roku vám mohou výrazně usnadnit volnočasové benefity. Batoh za ně sice nekoupíte, ale můžete s nimi výrazně ušetřit při pořizování dalších nezbytných věcí,“ radí Machová a připomíná, že můžete využít Flexi Pass CARD či volnočasové benefitní poukázky: „Flexi Pass CARD akceptuje více než čtyřicet tisíc provozoven po celé České republice. Třeba v kamenných i on-line knihkupectvích, jako jsou Kosmas, Grada či Luxor za ně nakoupíte učebnice nebo knihy. Všechny možnosti, kde lze platit s Flexi Pass CARD, najdete na www.mujpass.cz.“

Nákupem školní výbavy to nekončí

Dalšími položkami, se kterými musí rodiče školáků kalkulovat, jsou obědy, školní adaptační kurzy anebo jízdné. Za ně rodiče nejčastěji utratí 1000 až 2000 Kč za měsíc (42 %). Téměř u 20 procent respondentů pak tyto měsíční náklady přesáhnou 2000 Kč – nejčastěji tato odpověď zaznívala v Praze (25,3 %) a v Ústeckém kraji (22,6 %).

A pak jsou tady kroužky, základní umělecká škola či sportovní oddíly. Za ty rodiče nejčastěji vydávají do 3000 Kč za pololetí. 

„Volnočasové benefity – ať už v podobě karty či papírových poukázek – vám i v tomto případě mohou významně pomoci. Navíc, pokud váš potomek letos pojede na lyžařský či cyklistický kurz, můžete jimi uhradit i půjčení kola či lyží,“ říká Machová a připomíná také jazykové či počítačové kurzy: „Ty patří k poměrně nákladným položkám, především u starších dětí, které se třeba připravují na získání mezinárodního jazykového certifikátu, a tak vám firemní benefity určitě přijdou vhod. Akceptují je například v síti EDUA Group, která nabízí klasické docházkové kurzy, anebo na on-line platformě Tea-learning.cz.“

Uplynulé dva školní roky ukázaly, že školáci se neobejdou bez počítače. Vlastní počítač či notebook s připojením na internet má dnes 38,9 % školáků, 14 % se o něj dělí se sourozencem či sourozenci a 47 % používá počítač rodičů. Mezi jednotlivými kraji ale byly v tomto případě výrazné rozdíly. 


uvedeno v %

Náklady spojené se začátkem školního roku hradí drtivá většina rodičů z běžných příjmů.


uvedeno v %

„Doufáme, že podíl těch, kteří školní náklady platí s pomocí benefitů, se bude zvyšovat. Kromě už zmiňovaných kurzů, učebnic mohou posloužit i k úhradě sportovních aktivit,“ uzavírá Martina Machová.

Výzkum provedla agentura Ipsos v srpnu 2021 s 525 respondenty ve věku 18 až 65 let s poměrným zastoupením všech krajů. 

Foto: Sodexo

Více informací na www.sodexo.cz 

Sodexo v České republice 

Od roku 1992, kdy Sodexo vstoupilo na český trh, poskytuje všech 2 000 zaměstnanců skupiny v ČR služby, které zlepšují kvalitu každodenního života. Sodexo nabízí firmám i institucím služby v oblastech zaměstnaneckých benefitů, motivačních programů a řešení pro veřejnou správu, ať už prostřednictvím elektronických karet a poukázek na stravování a volný čas, dárkových poukázek nebo systému na správu benefitů Cafeteria. Dále pak i služby v oblasti komplexních řešení služeb na míru u klienta (firemní restaurace a širokou škálu služeb facility managementu – správy budov, údržby mechanických zařízení a elektro, revizí, projekt managementu, úklidu a administrativních služeb).