Víkend v Mostě: NASCAR ve vzduchu a Lacko dvakrát na pódiu

(Most 29. srpna 2021) Mostecký autodrom má za sebou další pořádně rušný závodní víkend. Diváci si užili napínavou podívanou, ve které lítala auta vzduchem a čeští zástupci stáli na stupních vítězů. 

Poslední prázdninový víkend patří v Mostě už tradičně Mistrovství Evropy okruhových tahačů, ke kterým se letos připojila ještě evropská série NASCAR a MAXX Formula. Jak v sobotu, tak i v neděli bylo na programu vždy po pěti velkých závodech, v kterých nebylo o dramatické situace nouze. 

Mezi trucky měla Česká republika svého zástupce v podobě zkušeného Adama Lacka, jezdce týmu Buggyra Racing. První sobotní první závod rámovaný proměnlivým počasím přinesl Lackovi, který se netají svou oblibou v jízdě na mokru, třetí místo. V druhém závodě skončil po technických problémech na osmém místě. Převážně slunečná neděle byla pro Lacka ještě úspěšnější. V prvním závodě obhájil po několikakolové nervy drásající bitvě druhé místo. „Nejprve byl za mnou Němec Jochen Hahn, pak jeho krajan Sascha Lenz. Zkoušeli to na mě oba několikrát v každém kole, ale držel jsem správnou stopu a nedal jim prostor,“ zhodnotil bezchybnou jízdu Lacko. V druhém odpoledním závodě skončil čtvrtý. Nejvíce bodů si do evropského šampionátu z Mostu odváží létající Maďar Norbert Kiss, který během víkendu vybojoval dvě první a jednu třetí pozici. 

Druhá závodní část víkendu OMV MaxxMotion NASCAR Show přinesla ještě dramatičtější podívanou. Skoro třicítka velkých amerických stock-cars, které mají shodný výkon 400 koní, se liší v podstatě jen drobnými rozdíly v designu karoserie. Závod, do kterého tankovaly všechny speciály NASCAR palivo OMV MaxxMotion, sliboval atraktivní souboje včetně dramatických momentů především v technické šikaně na konci cílové rovinky. Mezi největší hvězdy startovního pole patřil někdejší mistr světa F1 a vítěz Indy 500 Jacquese Villeneuve, který v sobotním závodě dojel jedenáctý a v neděli skončil čtvrtý. Jediný český závodník Martin Doubek se v sobotu radoval z třetího místa, v neděli ho vyřadila technická porucha.  

Zpestřením víkendového programu byla MAXX Formula sdružující několik kategorií starších vysokoobjemových formulí (Formule 1, GP2, SuperLeague, IndyCar a další). Veronika Jaksch, jediná Češka ve startovním poli, dokončila bohužel jen první závod.  Posledním prázdninovým víkendem ale letošní sezóna velkých závodních podniků v Mostě nekončí. O víkendu 9.-10. října 2021 bude mostecký autodrom premiérově hostit hned dva světové šampionáty. Díky Autoklubu ČR se do České republiky po deseti letech vrací závod cestovních vozů nejvyšší světové série. Ve stejném termínu se do Mostu sjedou také nejlepší jezdci vytrvalostních závodů motocyklů seriálu FIM EWC. Diváci zde také uvidí Karla Haniku a řadu dalších českých jezdců.