Začíná Evropský týden recyklace baterií

Praha, 6. září 2021 – Tento týden, od pondělí 6. do neděle 12. září 2021, se v řadě evropských zemí, včetně Česka, slaví Evropský týden recyklace baterií. Cílem je připomenout veřejnosti důležitost třídění a recyklace baterií. Vždyť každý den se v Evropě do oběhu dostane zhruba 13,3 milionů baterií, ročně pak 3,33 miliard. Přibližně tři čtvrtiny z nich jsou předány na recyklaci. Vyhlašovatelem kampaně je sdružení národních organizací pro sběr baterií EUCOBAT. Českou republiku ve sdružení zastupuje nezisková společnost ECOBAT.

Tradice evropského svátku recyklace baterií vznikla už před šesti lety a může nás těšit, že to bylo díky iniciativě České republiky. Počínaje rokem 2015 jsme si vždy 9. září připomínali Evropský den recyklace baterií. Od roku 2018 se událost rozšířila na celý týden.

Sběr a recyklace baterií jsou prospěšné pro životní prostředí

Ze sta kilogramů použitých baterií jsme schopni získat díky recyklaci minimálně 74 kilogramů ušlechtilých kovů nebo jejich slitin. Z tužkových baterií jde především o železo a mangan, z dalších typů baterií pak také kobalt, nikl, měď nebo i stříbro. Jejich opětovným využitím chráníme přírodu před zbytečnou těžbou nerostných surovin. Zároveň zamezujeme uvolňování škodlivých látek z baterií, včetně těžkých kovů, které znečisťují ovzduší, půdu, podzemní a povrchové vody. 

Rezervy máme stále

Ve sběrné síti společnosti ECOBAT spotřebitelé v České republice v roce 2020 odevzdali k recyklaci přes 1 776 tun baterií. To je přibližně stejná hmotnost jako 10 kovových konstrukcí Petřínské rozhledny. Rezervy však máme. Toto množství představuje přibližně 45 % baterií, které se v České republice dostaly do oběhu. Z toho vyplývá, že každoročně u 2 170 tun baterií přicházíme o možnost zajistit jejich efektivní recyklaci. Pro představu, toto množství odpovídá bezmála 86 800 000 kusů baterií.

Poslat baterie na recyklaci je velmi snadné

Odevzdávat baterie k recyklaci je velmi snadné – aktuálně je v České republice ve sběrné síti ECOBATu k dispozici 25 711 sběrných míst. Z toho je 21 310 míst veřejných. Nejvíce sběrných míst najdeme v obchodech (maloobchod a velkoobchod). Sběr baterií v tomto segmentu se navíc meziročně zvýšil o 6 %. Sběrná místa jsou i v některých školách, městských a obecních úřadech nebo ve firmách. Od loňského roku lze baterie odevzdávat též v pobočkové síti České pošty. Své nejbližší sběrné místo si můžete najít také na http://mapa.ecobat.cz/.


Společnost ECOBAT s.r.o. je na základě oprávnění provozovatelem kolektivního systému, který již 19 let zajišťuje zpětný odběr, třídění a recyklaci odpadních baterií v České republice. Aktuálně provozuje více než 25 000 míst zpětného odběru. Prostřednictvím Českého sdružení výrobců přenosných baterií je společnost ECOBAT zapojena do aktivit České asociace oběhového hospodářství. Je členem evropské asociace EUCOBAT, která v současné době reprezentuje 20 významných kolektivních systémů pro zpětný odběr baterií z 17 evropských zemí.