Piráti prosadili návrh na lepší dostupnost léčebného konopí i odbourání nesmyslné regulace u technického konopí bez omamných účinků 

Praha, 15. září 2021 – Sněmovna včera přehlasovala Senát a finálně schválila novelu zákona o návykových látkách s pirátskými pozměňovacími návrhy. Díky nim se budou moci komerční subjekty lépe zapojit do produkce konopí pro léčebné i technické účely. Zároveň budou mít pacienti i širší možnost léčebné konopí využívat. O změnu se zasadili pirátští poslanci Tomáš Vymazal a Radek Holomčík. 

Jsem rád, že se nám povedlo do novely prosadit řadu pozitivních změn, které podpořila Sněmovna napříč politickým spektrem. Dojde například k navýšení limitu obsahu THC v technickém konopí na 1 %. Tato hodnota nepředstavuje hrozbu neautorizované výroby psychoaktivního konopí, pěstitelé se zároveň nebudou muset obávat kriminalizace v důsledku pěkného počasí a dalších pěstebních podmínek. Díky přijetí pozměňovacího návrhu profesora Vyzuly, na jehož tvorbě jsme se podíleli, dojde také ke zvýšení dostupnosti léčebného konopí, mimo jiné i extraktů z něj, stejně tak jako ke snížení ceny,” popsal Tomáš Vymazal, který se tematice konopí dlouhodobě odborně věnuje.

„Technické konopí má ohromný ekonomický potenciál, jehož využití může pomoci nadechnout se našemu hospodářství po covidu. Bohužel zde stále panuje řada pověr, které se promítají na nadbytečné restrikce tohoto odvětví. I proto mám radost, že se nám povedla prosadit řada klíčových návrhů jako navýšení limitu THC v technickém konopí na 1 procento či umožnění pěstování rostlin konopí pro léčebné použití bez povinnosti prokázat se extrémně drahým certifikátem správné výrobní praxe,” doplnil Radek Holomčík.