DPD měří kvalitu ovzduší pro Pražany

Společnost DPD, největší soukromý balíkový přepravce v České republice, spustila zcela unikátní program pro měření kvality ovzduší. To probíhá pomocí jak napevno zabudovaných zařízení na dvaceti budovách, tak sedmdesáti dodávkách, ve kterých každý den projíždějí kurýři pražskými ulicemi. O data, která jsou k dispozici v reálném čase, se chce společnost podělit s občany pomocí interaktivní mapy. Každý Pražan tak bude mít možnost zjistit míru kvality ovzduší v okolí svého bydliště. DPD tak chce poskytnout veřejnosti reálné informace o stavu ovzduší a podílet se na jeho zlepšení ve spolupráci s místní samosprávou. 

Praha je již dvanáctým evropským městem, kde program běží, společnost tak má s jeho fungováním značné zkušenosti. Momentálně připravuje pro Pražany speciální webovou stránku, kde bude možné jednoduše vyhledávat konkrétní oblasti a podívat se na situaci v reálném čase na mapě. Ta bude k dispozici v nejbližších dnech.

Tato iniciativa je pro nás zcela zásadním krokem v našich dlouhodobých aktivitách směřujícím k šetrnému doručování. Věřím, že nejen my, ale i občané Prahy chtějí vědět, jak na tom ovzduší v hlavním městě je. Na základě získaných dat pak chceme optimalizovat trasy kurýrů a zavádět čím dál více ekologičtějších možností doručování. Rádi bychom k tomu samému motivovali i ostatní přepravce,” vysvětluje Miloš Malaník, generální ředitel DPD. 

V Praze je program ve zkušební fázi již od července tohoto roku. V období od 14. srpna do 13. září pak bylo naměřeno v průměru 16 mikrogramů PM 2,5/m3/den. Zjednodušeně řečeno – vhodná doba pro tréninkovou sportovní aktivitu na vzduchu nastává, když se prachové částice pohybují v rámci zeleného pásma (viz. Tabulka níže). Průměrná dosavadní reálná hodnota je však přibližně v polovině pásma žlutého = relativně špatné ovzduší. 

Kvalita ovzdušíPM 2,5/24 hod.
ŠPATNÉ20 – 30
RELATIVNĚ ŠPATNÉ10 – 25
RELATIVNĚ DOBRÉ0 -10

Co se přesně měří? 

Program je zaměřen na jemné prachové částice PM 2,5. Ty se kvůli své miniaturní velikosti dostávají do krevního oběhu a hluboko do plicních kanálků, kanálky poté ucpávají a způsobují dýchací a srdeční problémy. Denně se do systému uloží v průměru 58 000 unikátních dat – systém je snímá ve 12 vteřinovém intervalu. 

Ekologická přeprava je pro DPD dlouhodobě prioritou, proto se do roku 2025 zavázala doručovat v Praze a Ostravě pouze nízkoemisní formou. V Praze se již od minulého roku úspěšně podílí na mikrodepu na pražském Těšnově, kde lze díky pěším a cyklokurýrům ušetřit 8,75 tun CO2e za rok. V nejbližších týdnech bude DPD součástí nově otevřeného mikrodepa, tentokrát na pražském Smíchově.

O DPDSpolečnost Direct Parcel Distribution je součástí skupiny DPDgroup, největší sítě balíkové přepravy v Evropě. Se svými 1 800 kurýry a 1 300 výdejními místy Pickup je DPD předním doručovatelem v České republice. Jako jediný přepravce na trhu nabízí službu Predict – zákazník předem ví, kdy mu bude zásilka doručena, a to na 1 hodinu přesně. Zároveň si v aplikaci DPD Kurýr může změnit čas nebo místo doručení podle svých preferencí. Jako součást DPDgroup využívá DPD přes 58 000 výdejních míst Pickup napříč celým světem a doručuje do 230 zemí světa. Společnost DPDgroup chce působit jako přední hybatel změn v rámci e-commerce sektoru a vedoucí hráč v oblasti udržitelného doručování. DPDgroup je zcela CO2  neutrální společnost. Svou uhlíkovou stopu při doručování zásilek a provozu dep soustavně snižuje a veškeré své emise plně kompenzuje prostřednictvím nejrůznějších ekologických projektů, které jsou součástí strategie DrivingChangeTM.