Firmy začaly více využívat factoring, který kryje riziko nesplácení faktur

Praha 21. září 2021. V prvním pololetí letošního roku vzrostl zájem o financování firemního provozu pomocí factoringu. Ten je založen na postoupení krátkodobých pohledávek vyplývajících z faktur, které zákazník factoringové společnosti vystaví svým odběratelům. Factoringové firmy navíc zaznamenaly posun v preferencích klientů, kteří pod vlivem koronavirové krize začali více využívat takzvaný bezregresní factoring. Při něm poskytovatel factoringu na sebe přebírá riziko nesplácení vystavených faktur.

Podle Asociace factoringových společností České republiky stoupla v prvním pololetí hodnota postoupených pohledávek na 108,16 miliardy korun, meziročně tedy o 27,2 %. Vůbec poprvé v historii českého factoringu pak objem bezregresního factoringu prakticky vyrovnal výši obchodů uzavřených formou regresního factoringu, při němž riziko eventuálního nesplacení závazků zůstává na klientovi factoringové společnosti. V prvním kvartále letošního roku činil podíl bezregresního factoringu na celkových objemech 49 %, zatímco před rokem ve stejném období to bylo 45 %.

„Je zřejmé, že pandemie urychlila postupný přechod k factoringu se zajištěnými riziky. Souvisí to s tím, že se řada firem začala během koronavirové krize potýkat s narušením zaběhnutých dodavatelsko-odběratelských řetězců,“ vysvětluje Jaroslav Krutilek, generální tajemník České leasingové a finanční asociace (ČLFA).

Obecně factoring pomáhá firmám překlenout dobu, než jim zákazníci na základě vystavených faktur zaplatí za jejich zboží či služby. V České republice přitom není výjimkou, že doba splatnosti dosahuje 90, ale i 120 dní. Podstata factoringu spočívá v tom, že se klient dostane k penězům mnohem dříve – factoringová společnost mu proplatí významnou část fakturované částky, obvykle 80 až 90 %, bezodkladně po převzetí pohledávky. Zbytek obdrží poté, co jeho odběratel proplatí fakturu factoringové společnosti.

Při bezregresním factoringu klient kromě toho získává jistotu úhrady pohledávky. V praxi to funguje tak, že factoringová společnost pojistí bonitu odběratele klienta u spolupracující úvěrové pojišťovny a klientovi garantuje, že v případě platební neschopnosti odběratele nepřijde o vyplacené financování. Spoluúčast klienta obvykle dosahuje 10 až 15 % hodnoty pohledávky, což neohrožuje kontinuitu jeho podnikání.

„Bezregresní factoring nabízí klientům v rámci jednoho produktu jak financování, tak zajištění rizika. Factoringová společnost vede veškerá jednání s úvěrovou pojišťovnou a zařídí všechny související administrativní úkony. Tím klientovi šetří čas a náklady. Díky realizovaným objemům může hlavně malým a středním podnikům nabídnout výhodnější podmínky zajištění, než jaké by získaly přímo u pojišťovny. I z tohoto důvodu je bezregresní factoring preferovanou volbou na většině vyspělých západních trhů. Počítáme s tím, že jeho obliba nadále poroste také u nás, a to i po odeznění dopadů pandemické krize,“ doplňuje Jaroslav Krutilek z ČLFA, která vyjma bank sdružuje většinu předních finančních institucí působících na našem trhu. 

V současnosti je členem ČLFA i pětice velkých factoringových společností: Bibby Financial Services, ČSOB Factoring, Factoring České spořitelny, Factoring KB a UniCredit Factoring Czech Republic and Slovakia. Mezi významné poskytovatele factoringu patří i Raiffeisenbank, která je členem České bankovní asociace. Všechny jmenované společnosti jsou zároveň členy Asociace factoringových společností České republiky.

Podíl regresního a bezregresního factoringu poskytnutého v České republice

v prvním pololetí roku 2021

zdroj: ČLFA

Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA)je zájmovým sdružením finančních institucí zabývajících se finančním a operativním leasingem, úvěry a splátkovými prodeji pro domácnosti i podnikatele a factoringem. Od svého založení v roce 1991 prosazuje jejich společné zájmy a je zároveň partnerem orgánů státu při řešení problémů odpovídajících sektorů finančního trhu. V současné době má 39 členů. Více na: www.clfa.cz.