Klimt a Rubens mezi skalami. Umělecká tapeta na míru dotvořila atypický dům ve středních Čechách

Obsah obrázku interiér, patro, zeď, strop

Popis byl vytvořen automaticky

PRAHA, 22. září 2021 – Dům ve Skalsku ve středních Čechách dělá čest názvu obce, kde se nachází – všude zde narazíte na kámen. Interiér nově zdobí také unikátní velkoformátová tapeta, kterou si majitelka domu designérka Petra Beckerová nechala vytvořit na míru. Má ji na svědomí malířka Lucie Crocro a společnost Canon, která zde využila svou nejnovější technologii.

Tapeta, jejíž předlohou byl obraz nazvaný Leda, se nachází ve vstupním obytném prostoru. Ten slouží jako hlavní společenská část domu určená pro setkávání s přáteli. Majitelé odmítli vybírat z nabídky existujících vzorů a svůj domov chtěli raději vyzdobit unikátní dekorací, která bude „pouze jejich“.

Obsah obrázku patro, interiér, život, místnost

Popis byl vytvořen automaticky

„Dominantní stěnu jsme si přáli pojmout jako velké originální plátno s patrnými tahy štětce. Inspiraci Klimtem jsme zvolili mimo jiné pro barevnost jeho děl, která koresponduje s pískovcovou masivní stěnou a dotváří tak přírodní atmosféru řešeného prostoru,“ říká Petra Beckerová, jež ve Skalsku žije s partnerem Rostislavem Poláčkem, rovněž interiérovým designérem. Ke spolupráci oslovili známou malířku.

Lucii Crocro k vytvoření obrazu inspirovalo studium dvou obrazů Gustava Klimta „Danae“ a „Hudba“. „Symbolistní obraz alegorie Hudby, s hrající dívkou na lyru, je velmi romantický, oproti Klimtovu erotickému zobrazení Danae. Šíje dívky se dotýká tvar, který připomíná hlavu labutě. Obdobný náklon hlavy zobrazil Peter Paul Rubens na obraze Ledy s labutí. Ten je malířským záznamem Klimtovy inspirace při zachování jeho tahů a barev z obrazu Hudby,“ popisuje.

Malířka spolupracovala s odborníky na digitalizaci z Canonu, který její obraz přefotili ve vysokém rozlišení a následně s využitím nejmodernějších tiskových technologií přenesli na velkoformátovou tapetu. „Tisk novou technologií firmy Canon dopadl báječně. Barvy na tapetě jsou věrné obrazu a strukturální povrch je velmi příjemný,“ uzavírá Crocro, jež má zkušenosti s interiérovou výzdobou v podobě gobelínů, nástěnných maleb a mozaik ve Francii a Švýcarsku nebo s portrétními obrazy pro Zámek Mělník.

Obsah obrázku tkanina

Popis byl vytvořen automaticky

Vlastní tapeta? Na počkání!

„Mít svou vlastní tapetu s motivem, který nemá nikdo jiný, je nyní snadnější než kdy dříve. Stačí mít dobrý kreativní návrh a tapeta, která vydrží stejně krásná po mnoho let, je na profesionální digitální tiskárně dneška vytištěná během pár chvil,“ říká Eva Kučmášová z Canonu. Právě digitální tisk na stroji Colorado 1650 a patentovaný inkoust UVgel od Canonu umožňují dosud nevídanou rychlost výroby tapet, navíc v bezkonkurenční kvalitě. 

Takto vytištěné tapety jsou okamžitě suché a připravené k použití. Pyšní se mimořádnou odolností, bezzápachovostí a stálostí barev i rozměrů. Navíc jsou omyvatelné a chlubí se certifikáty zdravotní nezávadnosti, takže je lze použít třeba i v dětském pokoji.

Tato technologie přímo volá po tom, aby si lidé domov nebo pracovní místo zkrášlili tapetou, která bude jen a jen jejich. Tvůrčí možnosti jsou nekonečné, a i materiálů je na výběr spoustu,“ dodává Kučmášová. V případě Skalska jde třeba o tapetu s reliéfním vzorem, díky níž je pocitově možné si sáhnout i na „tahy štětcem“, interiéroví designéři si ale oblíbili také kombinaci bohaté škály barev se sametově matným provedením.
Originální tapety vytištěné novou technologií Canonu již kromě atypického bytu ve Skalsku zdobí třeba terapeutické prostory v mateřské škole v Řepích nebo hernu dětského centra na Vinohradech. Více o řešení Canonu pro tapety najdete na www.canon.cz/tapety.