Pandemie letos urychluje užívání videocallů téměř o polovinu. Z rostoucí poptávky těží i český konkurent Microsoftu

  • Počet lidí využívajících práci z domova prudce roste.
  • Pandemie prohloubila digitalizaci práce, je výhodná pro zaměstnance i zaměstnavatele.
  • Řešení IceWarp tyto nedostatky dokáže odstranit.

PRAHA, 23. září 2021 – Světová pandemie COVID-19 od základů změnila fungování mnoha odvětví po celém světě. Řada podniků kvůli snížení rizika nákazy zaměstnanců přešla u pozic, které to umožňují, na práci z domova. Větší pozornost se následkem toho začala upínat k nástrojům na online spolupráci a videokonference. Nešlo však o nový trend, spíše o jeho zesílení. 

Práce na dálku: Dvojnásobek za 15 let

Podle průzkumu Global Workplace Analytics, uznávané odborné autority, vzrostl od roku 2005 počet zaměstnanců pracujících na dálku o 216 % a trend se podle ní bude dále zrychlovat. Na základě opakovaných průzkumů existoval u 80 % amerických zaměstnanců velký zájem o práci z domova jako benefit již před obdobím pandemie.  Více než třetina se pak byla ochotná vzdát části mzdy k jeho získání.  

Gallup ve své souhrnné zprávě za roky 2012-2016 zase uvedl, že z domova ve sledovaném období pracovalo alespoň částečně 43 % amerických zaměstnanců. Na efektivitu práce mimo kancelář se zase zaměřil výzkum Graduate School of Business při Stanfordské univerzitě. Efektivita zaměstnanců se podle něj ve sledovaném období mezi 1. lednem a 5. prosincem 2010 zvýšila o 13 % díky menšímu počtu přestávek i vyššímu pracovnímu výkonu.

Podle zprávy Evropské komise v mnoha členských zemích EU ze zaměstnanců, kteří začali během pandemie pracovat z domova, neměla s tímto typem práce zkušenosti více než polovina. Pokud vycházíme z aktuálních trendů, může neschopnost přizpůsobit se práci na dálku mít za následek prohlubování nerovností mezi trhy, zaměstnanci i firmami.

Přesun kanceláře na internet tedy může, pokud je na to odvětví připraveno, přinést řadu výhod jak pro zaměstnance, jimž spoří především čas a výdaje na dopravu, tak pro jejich zaměstnavatele, kteří mohou ušetřit značné náklady za pronájem kancelářských prostor.

Větší zájem také o české řešení

Podle české technologické společnosti IceWarp tento trend narůstá i u jejich zákazníků. Od jara 2020, kdy IceWarp spustil beta verzi videokonferenčního řešení, eviduje kontinuální nárůst zájmu o něj. Populárnější je také celý kancelářský balík, u něhož zákazníci stále častěji připlácejí za plnou funkcionalitu. 

U kolaboračních řešení IceWarpu se v poslední době zvýšil zájem o plán Standard, kdy poměr uživatelů využívajících plnou funkcionalitu vzrostl ve prospěch tohoto plánu o zhruba pětinu.

Velký nárůst zájmu o naše produkty v posledním roce a půl nám pomáhá posouvat naše řešení pro online spolupráci stále kupředu. Za posledních šest měsíců evidujeme nárůst využití videokonferencí o 40 procent. Kvůli zvýšenému zájmu o naše produkty jsme museli přejít na nový model licencování, umožňující neomezené nahrávání všech konferenci.,“ říká ředitel IceWarp Adam Paclt. „Díky zvyšujícímu se objemu poskytovaných služeb máme k dispozici komplexnější zpětnou vazbu i více dat, na jejichž základě můžeme naši nabídku neustále zdokonalovat. Také díky tomu v následujících měsících chystáme zásadní a komplexní upgrade našeho řešení.

IceWarp dnes využívají zákazníci z celého světa. V soukromém sektoru se nejčastěji jedná o zástupce automobilového průmyslu se čtvrt milionem uživatelských účtů. Patří mezi ně i jeden z lídrů odvětví, společnost Ford. IceWarp zaznamenává pozoruhodné úspěchy i ve veřejné sféře, kde dominuje zakázka pro více než 350 000 uživatelů v Malajsii, kde česká IT společnost porazila mj. i americký Microsoft.

O společnosti IceWarp 

IceWarp  je česká společnost působící na trhu informačních technologií již od roku 2001. Zprvu se zaměřovala na vlastní platformu pro mailový server, alternativu k tehdy nejrozšířenějšímu produktu Microsoft Exchange. V průběhu dvou desetiletí se však nabídka rozrostla o balík základních i pokročilých kancelářských nástrojů a platformy pro videokonference nebo týmový chat. 

Síť jeho obchodních partnerů dnes sahá do více než padesátky zemí po celém světě a mezi zákazníky patří veřejné instituce i renomované společnosti ze soukromé sféry.
Více informací naleznete na www.icewarp.cz nebo na sociálních sítích Twitter, Facebook a LinkedIn.