Jak operační systém nové generace změní váš život: HarmonyOS představuje novou éru operačních systémů

Slovo “Harmonie” v doslovném smyslu znamená kombinaci hudebních tónů, které při společném hraní vytvářejí příjemný, jednotný zvuk. Právě tato vize stála u zrodu operačního systému HarmonyOS od Huawei, který neslouží pouze jednomu typu zařízení, ale široké škále produktů spotřební elektroniky, které se vzájemně hladce propojují a vytvářejí jednotný, komplexní digitální zážitek.

Co přesně ale HarmonyOS je a jak se liší od stávajících systémů iOS a Android? Operační systémy společností Apple i Google lze zařadit do éry OS 1.0, kdy byly operační systémy určeny především pro chytré telefony. To vysvětluje, proč tablety s Androidem často trpí problémy se škálováním aplikací a iPad nemohl pořádně pracovat s více úlohami, dokud nedostal vlastní software oddělený od iOS. HarmonyOS společnosti Huawei chce být leaderem nové generace operačních systémů – takříkajíc OS 2.0 – kde je software od začátku navržen a vytvořen pro širokou škálu zařízení. 

Huawei je společnost, která věří v otevřenou spolupráci a uvědomuje si, že pokud chce být leaderem  OS 2.0, musí studovat to, co lídři OS 1.0 udělali správně. Například operační systém společnosti Google se mohl rychle rozvíjet díky přístupu založeného na otevřeném zdrojovém kódu a volném použití – HarmonyOS půjde také touto cestou. Také z přístupu společnosti Apple se lze poučit, i když je uzavřený. Applu se podařilo vybudovat své impérium iOS především díky využití popularity jednoho produktu – iPhonu. Huawei má mnohem širší obchodní portfolio než Apple, a může tak vytvářet rozmanitou škálu hardwaru, kterou Huawei nazval ekosystémem “1+8+N”. 

Pro ekosystém svých zařízení Huawei od základu vytvořil velmi univerzální operační systém, který může běžet na pouhých 128 MB RAM, ale také na  prémiových zařízení. Ať už se jedná o smartphone, chytré hodinky, tablet nebo počítač, HarmonyOS přináší jednotný operační jazyk pro všechna svá zařízení.

To přináší spotřebitelům skutečnou hodnotu: představte si, že si v telefonu otevřete aplikaci s mapami a po výběru cíle cesty se vám tento cíl zobrazí na hlavní jednotce vašeho vozu, jakmile do něj vstoupíte. Když dorazíte na místo a vystoupíte z auta, mapa se plynule přepne na hodinky. Tato součinnost vyžaduje, aby zařízení byla postavena na jednom společném jazyce a měla inteligentní síťové funkce – což je další silná stránka společnosti Huawei vzhledem k jejím desítkám let zkušeností v oblasti telekomunikací. 

V Číně již byl systém HarmonyOS zaveden v celé řadě spotřebitelských zařízení Huawei od chytrých telefonů přes tablety, chytré hodinky až po sluchátka — a tento futuristický scénář popsaný výše není daleko od reality. V Evropě a dalších regionech postupuje HarmonyOS pomaleji, protože Huawei chce zajistit, aby byl software vyvinut dostatečně dobře a s dostatečným počtem partnerů pro daný region. V Evropě si většina spotřebitelů poprvé skutečně vyzkouší systém HarmonyOS prostřednictvím tabletů řady Huawei MatePad. 

Vzhledem k tomu, že systém HarmonyOS je navržen tak, aby běžel nativně na všech zařízeních Huawei, mohou vývojáři aplikací vytvářet aplikace třetích stran, které toto bezproblémové propojení využijí. Bude to nějakou dobu trvat, ale společnost Huawei nešetří náklady na podporu domácích vývojářů a láká zavedené vývojáře po celém světě. Huawei tak činí pomocí peněžních odměn – má program v hodnotě miliardy dolarů známý jako “Shining Star”, ale větším lákadlem pro vývojáře aplikací a společnosti není okamžitá finanční odměna, ale přístup k velké a loajální fanouškovské základně Huawei v Číně i v zahraničí. V současné době má AppGallery společnosti Huawei 490 milionů aktivních uživatelů a v roce 2020 zaznamenala AppGallery 384,4 miliardy stažení. Toto číslo v roce 2021 jistě výrazně vzrostlo. K dnešnímu dni se u společnosti Huawei zaregistrovalo více než 1,8 milionu vývojářů. 

Aktuální informace ze světa Huawei Consumer BG naleznete denně aktualizované na:

Web: https://consumer.huawei.com/cz/

Facebook – CZ/SK: https://www.facebook.com/HuaweiMobileCZSK/

YouTube: https://www.youtube.com/huaweimobileczsk

Instagram: https://www.instagram.com/huaweimobileczsk

Twitter: https://twitter.com/HuaweiCZ_SK

O Huawei Consumer Business Group

Produkty a služby společnosti Huawei jsou dostupné ve více než 170 zemích a používá je třetina světové populace. V Německu, Švédsku, Rusku, Indii a Číně bylo zřízeno čtrnáct výzkumných a vývojových center. Huawei CBG je jednou ze tří obchodních jednotek společnosti Huawei a zahrnuje smartphony, PC, tablety, nositelné a cloudové služby atd. Globální síť společnosti Huawei je postavena na více než 34letých zkušenostech v telekomunikačním průmyslu a je odhodlána poskytovat nejnovější technologický pokrok spotřebitelů po celém světě.