JTI na Fóru 2000: “Dobrou správu zajistí jen spolupráce mezi občanskou společností, zástupci státu a byznysu,” zdůraznil viceprezident JTI

Praha / 13. října 2021 – Udržitelný rozvoj je pevnou součástí rozhodovacího procesu a přístupu k podnikání společnosti Japan Tobacco International, zdůraznil na Fóru 2000 Alexandr Kryvošejev, viceprezident společnosti JTI zodpovědný za vnější vztahy pro region, kam spadá i Česká republika. Fórum 2000, konference, která se každoročně koná v Praze, je mezinárodní diskuzní platformou, na níž se setkávají světoví lídři, zástupci vlád, nevládních organizací a další aktéři občanské společnosti. JTI byla hrdým partnerem 25. ročníku konference, jež rozvíjí odkaz prvního polistopadového prezidenta Československa Václava Havla.  


“Jako globální společnost cítíme odpovědnost za dosažení cílů i v oblasti udržitelnosti, a to ve všech článcích našeho dodavatelského řetězce – od zemědělství až po prodej hotového zboží – a podnikáme řadu aktivit, abychom zajistili, že se zmíněné hodnoty promítnou i ve způsobu našeho fungování – od spolupráce se zemědělci při sdílení nejlepší pěstitelské praxe až po prosazování opatření na úsporu energie v našich kancelářích,” říká Alexandr Kryvošejev. “Tento přístup je v souladu s aktuálními cíli udržitelného rozvoje OSN a moderními hodnotami v oblasti podnikání a udržitelnosti,” dodal.


Podle Alexandra Kryvošejeva je spolupráce mezi podniky, vládami a občanskou společností nejúčinnějším způsobem, jak dosáhnout udržitelného rozvoje. “Různorodost názorů a inkluzivní spolupráce vedou k pozitivním změnám. Abychom podnítili udržitelný rozvoj, musíme vymýtit diskriminaci při tvorbě politik a odložit osobní zájmy. V debatě by nikdy neměly převládat předsudky,” říká Kryvošejev.


Hlavním tématem letošního ročníku konference Fórum 2000 bylo znovuobnovení udržitelných a demokratických principů v době po pandemii koronaviru. “Podniky všech velikostí mohou pomoci nastavit sociální a pracovní standardy, stejně jako spoluvytvářet hospodářský rozvoj zemí, a to na základě prosazování principů trvalé udržitelnosti. Podnikání je klíčovou součástí každé společnosti – těží z ní a má vůči ní také velkou odpovědnost,” říká Jakub Klepal, výkonný ředitel Nadace Forum 2000.


“JTI si jako významný nadnárodní podnik uvědomuje svou odpovědnost v této oblasti a systematicky podporuje iniciativy zaměřené na efektivnější mezinárodní spolupráci, boj proti změně klimatu a zároveň potřebu rozvoje spravedlivého, vyváženého a předvídatelného ekonomického prostředí. Proto si velmi vážíme partnerství společnosti JTI a Fóra 2000,” dodává Klepal.

About JTI

JTI je přední mezinárodní tabáková a vapingová společnost působící ve více než 130 zemích světa. Je také druhou největší tabákovou společností v České republice. JTI je globálním vlastníkem značek Winston, druhé největší značky cigaret na světě, a také značky Camel mimo USA, a má největší podíl na tržbách u obou značek. Mezi další globální značky v portfoliu JTI patří Mevius nebo LD. JTI je také významným hráčem na mezinárodním vapingovém trhu se svou řadou Logic a také na trhu zahřívaného tabáku se značkou Ploom. Společnost JTI se sídlem v Ženevě ve Švýcarsku zaměstnává přes 44 000 lidí a již sedmým rokem za sebou získala ocenění Global Top Employer. JTI je členem skupiny Japan Tobacco. Pro více informací navštivte www.jti.com.

Fórum 2000Forum 2000 založil v roce 1996 prezident Václav Havel společně s japonským filantropem Yoheiem Sasakawou a nositelem Nobelovy ceny míru Eliem Wieselem. Konference Fora 2000 a další setkání pořádaná naší nadací se konají v Praze a řadě dalších měst. Od roku 1997 přilákala řadu významných osobností, nositelů Nobelových cen, bývalé i aktivní politiky, klíčové podnikatele a další, jejichž společným jmenovatelem je zkušenost s vahou odpovědnosti. Princ Hassan bin Talál, Yohei Sasakawa, Frederik Willem de Klerk, Bill Clinton, Oscar Arias Sánchez, Jeho Svatost dalajlama, Henry Kissinger, Šimon Peres, Mario Soares, Širín Ebadí, Sergej Kovaljov, Nicholas Winton, Madeleine Albright nebo Wole Soyinka jsou jen někteří z těch, kteří se v průběhu let zúčastnili akcí Fora 2000. Pro více informací prosím navštivte www.forum2000.cz.