Zájem o investice do developerských projektů roste, nově je skrze Upvest nabízí Komerční banka

Praha, 22. 10. 2021 – Komerční banka rozšiřuje spolupráci s českou fintech platformou Upvest o možnost crowdfundingových investic do developerských projektů pro individuální investory. Aktuálně lze investovat do projektu Hagibor – Budovy Gamma v pražských Strašnicích od developerské skupiny CRESTYL. Dosud největší investice ve výši 109,6 milionu korun je zájemcům otevřena do konce listopadu.

S rostoucím zájmem o investice do nemovitostí stoupá i obliba developerského crowdfundingu. V návaznosti na tento trend přináší Komerční banka svým klientům v rámci novou investiční příležitost skrze platformu Upvest, a to financování rezidenční části projektu Hagibor – Budovy Gamma v pražských Strašnicích. Projekt z portfolia developerské skupiny CRESTYL v rámci současné etapy nabízí celkem 120 bytových jednotek a 18 ateliérů. Investice má podobu participace na mezaninovém úvěru o objemu 109,6 milionu korun. Ten bude využit na financování části kupní ceny pozemků projektu, souvisejících transakčních nákladů a poplatků z úvěru, případně refinancování vlastních zdrojů developera vynaložených za výše uvedeným účelem. Investice počítá s čistým výnosem 6,5 % p. a. a 32-měsíční dobou splatnosti.

Fundraising tohoto projektu spustil Upvest k 14. říjnu, přičemž k dnešnímu dni bylo na platformě zaznamenáno téměř 1 000 investic v celkové výši přes 80 milionů korun. Je tak již za dvěma třetinami stanoveného investičního cíle 109,6 milionu korun. Období crowdfundingu je naplánováno až do konce listopadu.

„Majetkovým vstupem do společnosti Upvest se Komerční bance povedl vstup do světa crowdfundingu a možnost podílet se na budování tohoto sektoru. Naše partnerství funguje skvěle a v rámci spolupráce neustále posouváme kupředu. Začátkem měsíce jsme klientům Komerční banky přednostně nabídli příležitost zvýhodněného investování do projektů uvedených na platformě Upvestu. Celková částka pilotního projektu Kaskády Barrandov od FINEP byla proinvestována v rekordním čase. Další již otevřenou investiční příležitostí je rezidence Gamma od CRESTYL, u které rovněž předpokládáme úspěch. Dále společně s Upvestem připravujeme pro klienty Komerční banky i pro klienty Upvestu nabídku projektů z dalších zajímavých sektorů mimo real estate. Jde například o infrastrukturní sektor, energetiku  a další,“ uvedl David Formánek, člen představenstva Komerční banky.

Jsme velmi rádi, že můžeme ve spolupráci s naším partnerem Komerční bankou českému investičnímu prostředí nabídnout tuto lákavou a objemově atraktivní příležitost. Věříme, že rezidence Gamma zaujme velké množství investorů, a to ať už stávajících, či nově příchozích ze strany klientů Komerční banky. Můžeme tak nadále společně růst a oslovovat širší publikum,” říká Petr Volný, spoluzakladatel společnosti Upvest.

Projektu Hagibor předcházel pilotní provoz, v rámci něhož Komerční banka nabídla svým klientům možnost investovat do projektu Kaskády Barrandov od renomovaného developera FINEP. Fundraising o objemu 54,25 milionu korun byl naplněn během devíti dnů od svého spuštění, čímž se potvrdilo, že produkt Upvestu je vhodným investičním doplňkem do portfolií klientů Komerční banky.

Od svého založení se Upvest podílel již na 21 projektech, které se týkaly především rezidenčních nemovitostí. S objemem investice 109,6 milionu korun představuje Hagibor doposud největší investiční záměr v historii společnosti. Komerční banka skrze svou dceřinou společnost KB Smart Solutions do Upvestu majetkově vstoupila v roce 2020. V létě 2021 svůj podíl rozšířila na současných 31,06 %.

O Upvestu

Společnost Upvest nabízí pomocí online platformy investiční příležitosti na poli realitního crowdfundingu. Tato služba je přínosná jak pro developery, tak investory s většími i menšími zkušenostmi. Jedná se o investice do konkrétních realitních projektů, jejichž výnosnost se pohybuje v rozmezí 5 % – 8  %.

Společnost byla založena Davidem Musilem a Petrem Volným v roce 2017. Od svého uvedení na trh se podílela na 21 projektech, v rámci kterých proběhlo již přes 7 000 investic o celkovém objemu více než půl miliardy korun.

V červenci 2020 do Upvestu kapitálově vstoupila skupina Komerční banky prostřednictvím své dceřiné společnosti KB Smart Solutions, která se specializuje na propojování bankovního světa se světem fintechu. Pro Upvest se jedná o definitivní validaci produktu a způsobu, kterým služby svým klientům nabízí.

Všechny projekty jsou vždy schvalované specializovanou investiční komisí, která rozhoduje o umístění projektů na Upvest.cz. Ta se aktuálně skládá z Dušana Šťastníka, Milana Dembowski a Jana Krákory. Dušan Šťastník dříve pracoval mimo jiné jako šéf české pobočky americké společnosti JLL a nyní působí jako nezávislý poradce. Milan Dembowski je členem ARTN a zároveň ředitelem týmu realitního financování Komerční banky. Jan Krákora je partnerem advokátní kanceláře Wilsons, jež se specializuje na komplikované finanční a investiční transakce. Ze své funkce poskytuje poradenství bankám, institucionálním investorům, investičním fondům a dalším finančním institucím.Více na: https://www.upvest.cz.