Pivovarem roku je Rodinný pivovar Bernard. Popáté

Piva Bernard vyhrála tři první místa soutěže Pivo roku

Rodinný pivovar Bernard je pivovarem roku 2021. Žádný jiný pivovar v třicetileté historii soutěže Sdružení přátel piva tento titul tolikrát nezískal, cena do Humpolce putuje už popáté, předchozí ocenění jsou z roku 2011, 2014, 2018 a 2019.

K tomu si může pivovar přičíst ještě tři první místa pro svoje piva – Kvasnicová desítka zvítězila v kategorii výčepních piv, mezi světlými ležáky je nejlepší Jedenáctka a Černý ležák s jemnými kvasnicemi je vítězem kategorie tmavých a polotmavých ležáků. 

„Kdybychom zaznamenali jeden dobrý výsledek na jedné soutěži, mohla by to být šťastná náhoda. Ale letos naše piva získala ocenění bezpočet, a to z mnoha soutěží včetně těch světově nejprestižnějších. Je to zadostiučinění za naši trvalou snahu dělat piva co nejchutnější a nejpitelnější a samozřejmě závazek tuto kvalitu držet a zvyšovat. Pátý titul Pivovar roku je hezký dárek k našim pivovarským třicetinám,“ vyjádřil spokojenost nad letošní kolekcí cen vrchní sládek a generální ředitel pivovaru Josef Vávra.

Poprvé v historii soutěže získaly nejvíce hlasů piva z jednoho jediného pivovaru (Rodinného pivovaru Bernard). Dalším úspěchem je historicky nejvyšší počet hlasů v anketní části soutěže, a to pro svrchně kvašené pivo Bernard IPA – 441 hlasů. V anketní části hlasovalo 935 členů Sdružení přátel piva pro různých 238 značek piva. 

Soutěž Pivo roku Sdružení přátel piva je jediná spotřebitelská celorepubliková anketa a jde zároveň o nejstarší „novodobou“ pivovarskou soutěž v ČR vůbec. Unikátní je systém hodnocení, který kombinuje anketní i degustační část, kdy piva s nejvyšším počtem získaných hlasů v rámci ankety postupují do anonymní degustace, ze které vyjde konečné pořadí na prvních místech.

Slavnostní předání cen za účasti pivovarských osobností, zahraničních hostů a médií proběhlo ve čtvrtek 4. listopadu 2021 ve velkém sále pivovaru Beránek ve Stěžerech.