Česku chybějí dělníci i řidiči, situace se v blízké době nezlepší

Praha 5. listopadu – Nepříjemným důsledkem covidových opatření a lockdownů je nedostatek řady profesí. Problém přitom nezasahuje negativně jen Českou republiku, ale prakticky celou Evropu. Chybí lidé v pohostinství, nejsou stavební dělníci, firmy hlásí nedostatek řidičů i kurýrů. Výroba
i dodávky zboží tak nabírají zpoždění, společnosti hledají lidi, kde se dá a nabízejí nové benefity. Před Vánoci přitom dále poptávka po některých profesích ještě poroste.

„Vánoce jsou pro přepravní služby tradičně vrcholem sezóny, každoročně mezi kurýry přijímáme několik set brigádníků. Letošní rok přitom podle našich očekávání bude podle počtu převezených zásilek rekordní,“ říká generální ředitel logistického operátora Wedo Daniel Mareš. „Lidí je letos opravdu málo, o každého dobrého kurýra se budou firmy přetahovat,“ dodává s tím, že na trhu chybí několik set kurýrů.

Nejen Wedo proto už nyní startuje kampaň hledající nové kurýry. Ti si budou moci vydělat výrazně více než loni, získají i řadu dalších zajímavých benefitů. Např. u Wedo tak budou moci dopravci fakturovat měsíčně až 80 tisíc korun. Kromě toho si ještě mohou nově sáhnout na vánoční příplatek a další benefity.

Nedostatek lidí potvrzují i stavební firmy. Bytovou výstavbu v České republice negativně zasáhly váznoucí dodávky materiálů především z Číny, které způsobily i razantní růst cen. To se týká například dřeva, polystyrenu nebo výrobků z některých kovů. Výstavba běžného rodinného domku díky tomu může podražit i o milion korun. Stavebnictví ale netrápí jen rostoucí ceny, ale i nedostatek pracovníků ze zahraničí. Před covidem v českém stavebnictví pracovala řada zahraničních dělníků, ti teď chybějí. „Jen ve stavebnictví chybí minimálně několik tisíc dělníků,“ vysvětluje generální ředitel Xella Peter Markovič. Xella ve třech továrnách v ČR vyrábí především Ytong a další výrobky z pórobetonu.

Stavební firmy tak musejí hledat řešení, jak nedostatek pracovníků pokrýt. Stále více se uplatňuje digitalizace, především v přípravné fázi projektu. Díky digitalizované přípravě na sebe potom jednotlivé kroky stavby dobře navazují, což vede k nižší potřebě lidí. „U větších projektů také vidíme zvýšený zájem o velkoformátové stavební prvky. Díky nim lze postavit bytový dům nebo třeba školu rychleji
a s polovičním počtem lidí,“ dodal Markovič.

Nezaměstnanost v České republice pandemie nijak dramaticky nezasáhla. V září dosáhla 3,5 %, to je méně než před rokem. Podle úřadu práce je největší poptávka po zaměstnancích právě ve stavebním a zpracovatelském průmyslu, chybí lidí i v potravinářství nebo obchodu.

Podle Mareše z Wedo je trendem, že lidé se ve větší míře budou starat sami o sebe. „Vidíme první příklady, kdy kurýr zjišťuje, že uživí více než jedno auto. Začne si proto stavět vlastní byznys, shánět další lidi, najímat auta a budovat vlastní dopravní firmu. Jsme rádi, že mu v tomto růstu můžeme pomoci. Má to budoucnost, počet přepravených zakázek poroste a lidí bude stále nedostatek,“ vysvětlil. 

S podobnými problémy se potýká prakticky celá Evropa. Nemusíme chodit pro příklad do notoricky známé Velké Británie, kde po brexitu chybějí pracovníci z celé Evropy. Desítky tisíc chybějících lidí hlásí i Německo a další vyspělé západoevropské trhy. Řešením nedostatku lidí je pokračující automatizace a digitalizace. V letošním průzkumu poradenské společnosti PwC mezi generálními řediteli českých firem 

plných 92 procent řeklo, že je pandemie přiměla využívat více digitální nástroje. A 77 procent českých firem tvrdí, že zavedlo nové technologie. 

Digitalizace v následujících letech ve světě povede i k velké proměně pracovního trhu. Podle předpokladů PwC v další dekádě zmizí nebo se zásadně promění až třetina pracovních pozic. Polovina procesů přitom půjde automatizovat už za využití současných technologií. „Neznamená to, že digitalizace zvýší nezaměstnanost. Lidé nadále zůstanou největším bohatstvím každé firmy, jejich potenciál bude možné využít na specializovanější činnosti. Digitalizace je ale pro firmy absolutní nutnost k tomu, aby vůbec přežily,“ uzavírá partnerka PwC Olga Cilečková. 

Odborníci se shodují, že chybějící lidé především v dělnických profesích nejsou jen záležitostí několika měsíců, nedostatek pracovníků přetrvá delší dobu. Firmy se tak budou v hledání nových lidí předhánět, nabízet nové benefity, poroste zájem o rekvalifikační kurzy. To může zajímavou příležitost pro ty pracovníky, kteří se nebojí změnit své dosavadní zaměstnání a budou se chtít naučit nové věci.