Webex Hologram od Cisco umožňuje schůzky v rozšířené realitě

Praha 9. listopadu 2021 – Společnost Cisco rozšířila svoji komunikační platformu Webex o novou dimenzi. Další vyšší úroveň hybridní komunikace představuje řešení Webex Hologram, které k již známé funkcionalitě Webex přidává využití náhlavní soupravy pro rozšířenou realitu a do komunikace mezi účastníky přináší využití 3D hologramů. Zapojení rozšířené reality a hologramů odstraňuje propast mezi virtuálním a osobním setkáním.

Webex Hologram představuje reakci na fakt, že hybridní komunikace neustále roste, ale některé aspekty lidských činností doposud ne zcela uspokojivě pokrývá. Problém mohou mít třeba týmy, které musí spolupracovat například při tvorbě návrhů nebo školení s fyzickým předmětem. Holografické schopnosti řešení Webex Hologram umožňují účastníkům vstupovat do interakce způsobem, jaký byl dříve možný pouze při osobní setkání. „Webex Hologram představuje zásadní krok směrem k našemu úsilí vytvořit pracovní prostředí, v němž nebude existovat žádný rozdíl mezi virtuální a osobní spoluprací,“ uvedl Jeetu Patel, výkonný viceprezident a generální manažer Cisco Security and Collaboration.

Jedním z impulsů pro vývoj Webex Hologram byla globálně uplatňovaná restriktivní opatření v souvislostí s pandemií covid 19. Právě ta vyvolala u některých činností potřebu vyšší kvality setkání na dálku. Například když se ve zdravotnictví zavádí nový model lékařského přístroje, je nutné rychle zaškolit lékaře, techniky a pracovníky podpory. S pomocí Webex Hologram lze tento trénink zvládnout na dálku, čímž se šetří čas a cestovní náklady. A účastníci školení mohou vidět chirurgické zařízení ze všech úhlů a v jeho skutečné velikosti, jako by byli všichni přítomni v jedné místnosti.

Podobně užitečný může být Webex Hologram pro nejrůznější konstrukční a servisní týmy. Webex v tomto ohledu již dříve navázal spolupráci se stájí formule 1 McLaren Racing. „Webex Hologram je výkonným nástrojem pro naše konstruktéry, jezdce a posádky, protože dovoluje náš tým podporovat na tratích po celém světě,“ uvedl generální ředitel McLaren Racing Zak Brown. „Místo toho, abychom letěli s technikem za soutěžním týmem nebo vysvětlovali potřebné postupy pomocí 2D obrázků, můžeme s technologií Hologram okamžitě ukázat díl motoru ze všech úhlů pohledu a ve skutečné velikosti, poskytnout instrukce k montáži, jako bychom byli přímo na místě. Ušetří se tím bezpočet hodin strávených na cestách,“ dodal Zak Brown.

Mezi přednosti Webex Hologram patří:

Vysoce realistický zážitek. Webex Hologram navozuje pocit skutečného společného setkání tím, že zobrazuje hologramy reálných lidí v reálném čase. Pro samotné účastníky to znamená poutavější a živější vjemy než při používání avatarů. To samozřejmě přináší i podstatný rozdíl v atmosféře například školení nebo při kolektivním řešení problému.

Sdílení fyzického i digitálního obsahu. Webex Hologram umožňuje prezentujícím sdílet nejen digitální, ale i fyzický obraz. To dovoluje dalším uživatelům doopravdy efektivně spolupracovat. Příkladem využití může být výroba automobilů. Účastníci přicházejí díky Webex Hologram do interakce s fyzickým prototypem vozidla, který je sdílen v prostředí AR (augmented reality). Mohou tak například nahlížet přímo do motoru, podvozku a dalších součástí vozu a poskytovat zpětnou vazbu. Současně je možné sdílet nákresy vozu a další digitální obsah. 

Multidimenzionální prostředí pro více uživatelů. Webex Hologram podporuje prezentační prostředí přednášející-více posluchačů („one to many“). To umožňuje vzdálenou účast většího počtu uživatelů, z nichž každý získává stejný vícerozměrný obraz. Tím Webex Hologram výrazně překonává možnosti jiných řešení limitovaných pouze na pohled z jednoho úhlu.

Kompatibilita. Webex Hologram je kompatibilní s předními náhlavními soupravami pro rozšířenou realitu, jako jsou Magic Leap a Microsoft HoloLens.

Webex Hologram bude již brzy integrován do prostředí Webex Suite a umožní vzdáleným a hybridním pracovníkům zapojit se do práce s AR. Společnost Cisco tak dále pokračuje ve zdokonalování a rozšiřování platformy Webex o nová řešení a technologie. Jen za posledních 12 měsíců získal Webex na 1 000 nových funkcí.

Více informací o Webex Hologram o možnosti účastnit se pilotního projektu na webex.com/hologram.

O Cisco Systems 

Cisco (NASDAQ: CSCO) je celosvětovým lídrem v oblasti technologií, které zajišťují fungování internetu. Cisco inspiruje a otevírá nové možnosti tím, že mění váš pohled na aplikace, zabezpečuje vaše data, transformuje vaši infrastrukturu a pomáhá vašim týmům k úspěchu v globální a inkluzivní budoucnosti. Další informace naleznete na newsroom.cisco.com nebo nás sledujte na Twitteru na @Cisco.

Platforma Cisco WebexWebex je přední poskytovatel cloudových řešení pro spolupráci zahrnujících videokonference, hovory, textové zprávy, konference, řešení pro interakci se zákazníky (např. kontaktní centra) a účelová zařízení pro spolupráci. Důraz na inkluzivní spolupráci nás motivuje k inovacím, kde s využitím umělé inteligence a strojového učení odstraňujeme zeměpisné, jazykové, osobnostní a technické bariéry. Nedílnou součástí našich řešení od samého počátku je bezpečnost a ochrana soukromí. Webex spolupracuje s nejvýznamnějšími podnikovými a kancelářskými aplikacemi, které zprostředkovává v rámci jediné aplikace a rozhraní. Další informace na webex.com.