TECTON IP64/IP54: Lištový systém, který vzdoruje živlům

Větší ochrana proti prachu a vodě a klasické pohodlí při instalaci, na jaké jste zvyklí. V nové verzi TECTON IP64/IP54 je osvědčený lištový systém TECTON značky Zumtobel vybaven pro použití v náročných průmyslových podmínkách. Odolné materiály a promyšlená koncepce těsnění chrání modulární systém před prachem a stříkající vodou. Uživatelé mohou očekávat stejně vysokou úroveň flexibility, pokud jde o vybavení a montáž lištového systému, s přidaným krytím dle certifikace IP.

Praha, Česká republika – „Když se kácí les, létají třísky.“ Toto rčení lze v jistém slova smyslu aplikovat i v průmyslu. Všude, kde se něco vyrábí, létá prach – například při zpracování kovů, dřeva nebo papíru. V interiéru nebo exteriéru může panovat také zvýšená vlhkost nebo chlad, například ve vícepodlažních parkovištích nebo v chladírenských provozech. Tato místa rovněž představují zkoušku odolnosti pro infrastrukturu budov, včetně osvětlení. Zároveň se průmysl musí spolehnout na trvalé osvětlení – někdy i 24 hodin denně. Z těchto důvodů rozšiřuje společnost Zumtobel svůj lištový systém TECTON o komplexní portfolio s krytím IP64/IP54. Všechny citlivé spoje jsou spolehlivě utěsněny, což otevírá další oblasti použití lištového systému TECTON na místech se zvýšeným výskytem prachu a/nebo vody.

„Nová svítidla přinášejí díky své odolnosti vůči prachu a vodě zásadní úsporu nákladů na údržbu. V segmentu lištových systémů mají svítidla TECTON IP64/IP65 unikátní vlastnosti, které otevírají velmi flexibilní možnosti instalace osvětlení v náročných průmyslových podmínkách,“ říká Jan Vacek, výkonný ředitel ZG Lighting Czech Republic s.r.o., české pobočky nadnárodní společnosti Zumtobel Group.

Utěsněno od lišty po svítidlo

Všechny kritické spoje a připojovací místa svítidel TECTON IP64/IP54 značky Zumtobel jsou vybaveny těsnicími komponenty, které vytvářejí komplexní ochranu proti prachu a stříkající vodě. Horní a boční povrchy korozivzdorných lišt jsou zcela uzavřené a hladké, takže neposkytují žádný prostor, kudy by mohl vniknout prach nebo voda, a navíc se snadno čistí.

V oblasti spoje mezi dvěma lištami zabraňuje těsnicí manžeta vniknutí nečistot a/nebo vody do vnitřního prostoru lišty. Pěnová těsnění uvnitř profilů svítidel a průsvitné těsnicí pásky mezi prvky čoček chrání světelné zdroje typu LED před znečištěním. Mezi moduly a lištou zajišťují pěnové kuličky začerněné sazemi na vnější stěně profilu místo pro připojení chráněné před prachem a vodou.

Koncové krytky svítidel a modulů jsou vyrobeny z odolného plastu, který je pevně spojen s měkkým těsnicím lemem. Pružný materiál lemu zajišťuje těsné spojení mezi moduly a krycími lištami. Bočně probíhající těsnění z TPE uzavírají spoj mezi lištou a spodním krytem a zajišťují těsné přechody i čistý vzhled.

Odolnost i do budoucna díky modulární, flexibilní koncepci

Každá lišta TECTON má pět napájecích kabelů, dva ovládací kabely a dva nezávislé okruhy nouzového osvětlení. To znamená, že do celého systému lze bezproblémově integrovat nejen hlavní, ale i nouzové osvětlení včetně řízení. Všechny moduly lze namontovat na lištu bez použití nářadí. Díky novému typu zajišťovacího mechanismu s integrovanými těsnicími zátkami lze svítidla, senzory a moduly nouzového osvětlení bezpečně upevnit prostřednictvím dvou bočních páček pouhým pohybem ruky.

Lištový systém TECTON se rychle přizpůsobuje měnícím se požadavkům. To je zajištěno lištou s 11pólovým integrovaným proudovým vedením a předmontovaným spojovacím konektorem, což umožňuje kontinuální odběr proudu po celé délce lišty. Těsnění ve spojích nijak nenarušuje funkčnost lišty. Osvětlovací komponenty lze mezi dvěma lištami flexibilně umístit, doplnit nebo přemístit.

Zájemci mohou na webu prozkoumat různé možnosti kombinací a pomocí konfigurátoru systému TECTON si několika kliknutími myši sestavit svůj individuální lištový systém.

Obrázky pro tisk (zdroj: Zumtobel)

Obrázek 1: V nové verzi TECTON IP64/IP54 je osvědčený lištový systém TECTON značky Zumtobel vybaven pro použití v náročných průmyslových podmínkách. Odolné materiály a promyšlená koncepce těsnění chrání celý systém před prachem a stříkající vodou.

Obrázek 2: Všechny kritické spoje a připojovací místa svítidel TECTON IP64/IP54 značky Zumtobel jsou vybaveny těsnicími komponenty pro zajištění komplexní ochrany proti prachu a stříkající vodě. Horní a boční povrchy korozivzdorných lišt jsou zcela uzavřené a hladké, takže neposkytují žádný povrch, na který by mohl působit prach nebo voda, a navíc se snadno čistí.

Obrázek 3: Koncové krytky svítidel a modulů lištového systému TECTON IP64/IP54 jsou vyrobeny z odolného plastu, který je pevně spojen s měkkým těsnicím lemem.

Obrázek 4: Pěnové kuličky začerněné sazemi zajišťují prachu- a voděodolné spojení na vnější stěně profilu mezi svítidly a lištou.

Obrázek 5: Každá lišta systému TECTON má pět napájecích kabelů, dva ovládací kabely a dva nezávislé okruhy nouzového osvětlení. To znamená, že do celého systému lze bezproblémově integrovat nejen hlavní, ale i nouzové osvětlení včetně řízení.

O skupině Zumtobel Group:

Skupina Zumtobel Group je mezinárodní hráč na poli světelného průmyslu a vedoucí dodavatel inovativních světelných řešení, komponent a souvisejících služeb. Se širokým portfoliem vysoce kvalitních svítidel poskytuje rakouská značka Zumtobel, specialista na osvětlení, nejlepší světelné řešení pro využití ve dne i v noci. Jako lídr v oblasti inovací Zumtobel svým přístupem neustále posouvá hranice při hledání jedinečného a nadčasového designu svítidel. Je mezinárodním dodavatelem integrovaného světelného řešení, který vyvíjí nové generace svítidel postavených na odkaze rodinné firmy s cílem zlepšovat kvalitu života prostřednictvím světla. Skupina sídlí v Dornbirnu v rakouské spolkové zemi Vorarlberg.

Na českém trhu ZG Lighting Czech Republic s.r.o., člen skupiny Zumtobel Group, nabízí profesionální osvětlení značek Thorn, acdc a Zumtobel. Pro další informace prosím navštivte: www.zumtobel.cz.