Vyúčtování za energie je nejčastějším dluhem u dodavatelů

Praha 18. listopadu 2021 – Vyúčtování dodávek energií na konci roku, nebo smluvního období tvoří největší objem pohledávek, které dodavatelé vymáhají od dlužníků. Často za to mohou nedostatečné zálohy, které neodpovídají skutečné spotřebě energie. Doplatek při vyúčtování pak může dosahovat řádu až desítek tisíc korun a některé domácnosti nemají dostatek peněz, aby jej zaplatily. Tato nepříjemná situace čeká mnoho domácností, které po krachu svého dodavatele energie využijí možnosti nižších záloh u dodavatele poslední instance. Ve vyúčtování totiž budou mít extrémně vysoké ceny energií, za které dodavatelé nyní nakupují na krátkodobé burze. 

Několikanásobně vyšší zálohy za energie musí nyní platit na 900 tisíc lidí a zejména pro ty s nižšími příjmy je to téměř neřešitelný problém. Ani rychlý přechod k novému dodavateli jim výrazně neuleví, protože pokud za energie vydávali čtvrtinu svého rozpočtu, po navýšení záloh byť jen o polovinu jim zaplacení nezbyde dostatek peněz ani na základní životní potřeby. “Nezaplacené vyúčtování tvoří více než polovinu všech pohledávek našich klientů z energetiky. Jejich dlužníci v naprosté většině případů nemohou uhradit vyšší jednorázovou platbu, protože nemají z čeho si vytvářet finanční rezervy. Musíme s nimi hledat schůdná řešení, aby je splátky neposlaly na sociální dno, a přitom aby dluh splatili v přijatelném čase,“ popsal Jakub Zetek, provozní ředitel M.B.A. Finance, problémy se splácením dluhů za vyúčtování energií.

Dodavatelé poslední instance vysvětlují, že pro nové klienty musí přikupovat energii na krátkodobých burzách za aktuální ceny, které jsou násobně vyšší, než jejich dlouhodobé kontrakty pro stávající klienty. Navíc klienty přebírají na zimu, kdy se spotřebuje nejvíce energie a jen na 6 měsíců, takže předpokládanou částku nemohou rozložit rovnoměrně do celého roku.

Stát vyjednal s dodavateli poslední instance snížení zálohy pro dotčené klienty v listopadu o 50 a v prosinci o 40 procent. „Zastropování výše záloh na dva měsíce lidem v důsledku nepomůže, protože spotřebovanou energii budou muset stejně zaplatit. A mají smůlu, že její cena je teď nesmyslná. Než se ale trh vrátí k reálným hodnotám, střídmě odhadujeme, že přes sto padesát tisíc domácností může skončit v problémových dluzích, za které nemůžou,“ okomentoval smutnou realitu Jakub Zetek. Podle něj by měl stát v oprávněných případech garantovat možnost bezúročné účelové půjčky, která by lidem umožnila rozložit platby v čase a výši podle jejich příjmových možností. Výsledný počet domácností ohrožených dluhy za energie bude pravděpodobně ještě vyšší, protože na lákavé nabídky alternativních dodavatelů reagovali zejména chudší lidé, kteří přecházeli na levnější produkty, bez ohledu na možná rizika.

Profil:

Společnost MBA Finance provádí komplexní správu pohledávek s efektivním procesem vymáhání od upomínkového servisu, přes mimosoudní až po soudní inkaso. Zajišťuje také restrukturalizaci a odkup pohledávek.

Na českém trhu působí od konce roku 2005, sídlí v Praze a její operační centrum je umístěno v Jeseníku. Je součástí mezinárodní skupiny MBA CONSULT se sídlem v Singapuru.

Skupina MBA CONSULT je jedním z nejvýznamnějších hráčů působících v oblasti poradenství, CRM řešení a správy retailových problémových aktiv ve střední a východní Evropě a v Asii. Poskytuje ucelené řešení nejvýznamnějším společnostem z finančního sektoru (bankovnictví, pojišťovnictví), telekomunikací, utilit (dodavatelé energií a plynárenské společnosti), komunální a státní správy.

www.mbacgroup.cz