Průzkum: Téměř pětina Čechů má před svým protějškem tajemství týkající se peněz

Praha 24. listopadu 2021 – Celkem 61 % Čechů žije ve společném soužití, z toho 18 % má před svým protějškem tajemství týkající se financí a 5 % vlastní tajný účet. 58 % respondentů má účty oddělené a 39 % společné. Zjistil to průzkum NMS Market Research realizovaný pro Raiffeisenbank.

Tajemství týkající se peněz má před partnerem nebo partnerkou 18 % Čechů. Častěji jsou to muži než ženy, nejvíce ve věku 35 – 44 let se základním nebo středoškolským vzděláním a z menších obcí od 1 000 do 1 900 obyvatel.

14 % Čechů žijících v partnerském soužití v posledním roce něco tajně koupilo a ve 39 % případů to stálo více než 5 000 Kč. 5 % dotazovaných má nějaký tajný účet, o kterém protějšek neví.

„Zajímavé je, že v průzkumu, který dělala v roce 2018 Raiffeisen stavební spořitelna, uvedlo společný účet 41 procent dotazovaných a letos má společný účet už jen 28 procent Čechů. Zdá se, že se změnilo fungování domácností a přestává platit pravidlo, že jeden drží kasu a druhý basu. Časy, kdy většinou muž poslal celou výplatu na společný účet a žena z něj pak vše platila, jsou pravděpodobně minulostí,“ komentuje situaci Petra Kopecká, tisková mluvčí Raiffeisenbank.

Mezi partnery jsou častější oddělené účty, má je 58 % respondentů, kteří se o pravidelné měsíční platby dělí dle domluvy. Společný účet na domácnost, ze kterého platí pravidelné platby i vše ostatní, má 28 % Čechů a 11 % má společný účet na pravidelné platby a k tomu každý svůj účet na vlastní výdaje. 

Průzkum provedla pomocí online dotazování agentura NMS Market Research v srpnu roku 2021 na vzorku 1031 respondentů ve věku 18 – 65 let.

Odkaz na průzkum RSTS v roce 2018 

O rodinné finance se partneři starají společně, účet má ale každý svůj | Raiffeisen stavební spořitelna a.s. (rsts.cz)

Základní informace o Raiffeisenbank a.s.

Raiffeisenbank poskytuje široké spektrum bankovních služeb soukromé i firemní klientele již od roku 1993. Klienty obsluhuje po celé České republice. Podle celkových aktiv je Raiffeisenbank pátou největší bankou na českém trhu. Majoritním akcionářem banky je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International AG (RBI).