Jak udělat Evropu bezpečnější? Odborníci budou již potřetí debatovat na Evropském týdnu požární bezpečnosti

Jak zvýšit požární bezpečnost v Evropě a co pro to může udělat Evropská unie? To jsou dvě základní otázky, na které budou hledat odpověď účastníci akce s názvem Evropský týden požární bezpečnosti, která se uskuteční už potřetí, a to od 29.11. do 3.12.2021 v belgickém Bruselu. Webináře a přednášky bude možné rovněž sledovat online. Projekt, za kterým stojí Evropská aliance pro požární bezpečnost, podporuje i tradiční český výrobce kabelů PRAKAB Pražská kabelovna. 

Smyslem čtyřdenní konference je zlepšit osvětu a sdílet znalosti a zkušenosti v oblasti požární bezpečnosti napříč Evropou. „Společný postup v propagaci tématu „fire safety“ ať se týká osvěty u kabelů, incidence a následků požáru je z mé strany vítaný. Obecně veřejnost má velmi malé povědomí o rizicích,“ myslí si předseda Asociace výrobců kabelů Miroslav Trojan.

Mezinárodní spolupráci v této oblasti podporuje i česká společnost PRAKAB Pražská kabelovna, která letos oslavila sto let své existence. Firma je největším odborníkem právě na takzvané ohniodolné a oheň retardující kabely, které pomáhají zachraňovat lidské životy. Fungují totiž i v případě požáru a garantují tak, že například nedojde k přerušení evakuačního rozhlasu, nouzového osvětlení, otevírání dveří nebo zajištění odvětrávání. „Bezpečnost našich výrobků je pro nás na prvním místě. Instalují se na frekventovaných místech, kde nelze v této oblasti dělat žádné kompromisy, protože v sázce jsou lidské životy,“ říká Ing. Tomáš Zieschang, generální ředitel společnosti. „Do oblasti bezpečnosti našich výrobků investujeme jak po stránce finanční, tak personální. V Prakabu máme vlastní laboratoř a vývojový personál, který se stará o to, aby naše výrobky byly maximálně bezpečné a odpovídaly všem českým i mezinárodním normám,“ dodává. 

Tragické následky požárů a ochrana slabších

Požárně bezpečností zařízení hrají zásadní roli nejen ve veřejných prostorách, jako jsou sportoviště, kancelářské budovy nebo obchodní centra, kde je obrovská koncentrace lidí. Lidé by ochranu před ohněm neměli podceňovat ani ve svých domovech. Právě naopak, při požárech v domácnostech zemřou v Česku každý rok desítky lidí a stovky se zraní, vznikají milionové škody. Mnohým z tragédií lze přitom předejít.

Odborníci na poli požární bezpečnosti proto budou diskutovat například téma ochrany zranitelných osob, tedy seniorů, dětí nebo hendikepovaných. Právě ti mají kvůli svému duševnímu nebo fyzickému stavu větší šanci způsobit požár anebo mají potíže mu včas uniknout. Jak experti upozorňují, s ohledem na postupné stárnutí populace jde o velmi aktuální téma.

Dalším velkým tématem bude energetický přechod. Takzvaný „Green Deal“, tedy Zelená dohoda pro Evropu uzavřená na úrovni EU obsahuje mimo jiné požadavek na dodávku čisté, cenově dostupné a bezpečné energie. To podle organizátorů znamená mimo jiné i bezpečnou energii ve smyslu požární bezpečnosti. Elektrické požáry dnes tvoří až 30 % všech požárů v obytném prostředí. Opět jde o velice aktuální téma, neboť elektřina bude hrát dominantnější roli, než je tomu dnes. V důsledku toho se zvýší potenciální nebezpečí požáru.

Cesta k bezpečnější Evropě

Experti již představili desetibodový Akční plán. V něm mimo jiné požadují zavedení jednotného evropského přístupu ke zlepšení požární bezpečnosti zranitelných osob. Dokument dále obsahuje konkrétní body jako například zajištění, aby detektory kouře měly mnohem širší uplatnění v domácnostech. „Požární bezpečnost evropských občanů lze zlepšit pouze prostřednictvím multidisciplinární spolupráce,“ prohlašují organizátoři akce. V rámci této koprodukce se Evropská aliance chce ujmout vedoucí role a chce zapojit všechny důležité aktéry, kteří by se měli na sledování cílů Akčního plánu podílet.