Česká firma UltimateSuite matematika a statistika Roberta Šamánka expanduje díky investici od Tensor Ventures a Michala Poplar Rostocka do USA

Tisková zpráva, 2.12.2021 – Před čtyřmi roky začal Robert Šamánek a jeho tým pracovat na něčem, co později americká konzultační společnost Gartner zařadila pod „Task Mining“. Tedy sběr a analýza tvrdých dat, které ukazují, jak dobře jsou vykonávány jednotlivé činnosti napříč firmou. To odpovědným manažerům ukáže, co dělají zaměstnanci efektivně, kde mají naopak rezervy a jak se s tím vypořádat. Robertova firma UltimateSuite se díky včasnému nástupu do tohoto velmi rychle rostoucího segmentu zařadila mezi několik málo pionýrů ve světě, kteří vyladěný „Task Mining“ nabízejí. Nyní firma získala investici od specializovaného fondu Tensor Ventures a investora Michala Poplar Rostocka. Ti firmu v prvním kole financování ocenili na 10 miliónů Euro, přičemž investice má firmě pomoci především expandovat do Evropy a USA, kde už UltimateSuite sbírá poptávky. 

Fungujeme jako takové zrcadlo, které manažerům pomocí tvrdých dat ukazuje realitu práce v jejich odděleních,“ říká zakladatel UltimateSuite Robert Šamánek a pokračuje: „Otázky, na které také odpovídáme a navrhujeme řešení jsou: jak efektivně pracují vaši zaměstnanci například v objednávkovém systému, dělají to všichni stejně, co se zbytečně opakuje, co z toho je nejefektivnější, co z toho se dá zjednodušit a co zautomatizovat?

Vhled dává UltimateSuite firmám i díky tomu, že dokáže zpracovat statisíce dat o jednom zaměstnanci denně při práci s různými systémy, a to při zachování soukromí. Ačkoliv zrod UltimateSuite započal poměrně nedávno, firma má již za sebou zakázky od globálních firem. 

Nečekal jsem, že vývoj půjde tak rychle a že budeme záhy potřebovat partnera,“ říká zakladatel firmy Robert Šamánek a popisuje svoji zkušenost při hledání investorů: „Je relativně snadné najít investora, který má peníze. O něco těžší je najít investora, který má vedle peněz i zkušenosti a kontakty. A podle mě je úplně nejtěžší najít investora, který má peníze, zkušenosti, kontakty, ale také znalost, a tedy i cit pro to, co děláte. Martin Drdul a Roman Smola z Tensor Ventures s Michalem Poplar Rostockem jsou přesně takovými investory.“

Fond Tensor Ventures má za sebou například investice do startupů Tatum, Veracity Protocol nebo Superface. Všechny tyto investice přitom spojuje jedno slovo, „Deep Tech“. Proč je hledání a investování do tohoto druhu firem specifické, popisuje jeden ze zakladatelů Tensor Ventures Roman Smola: „Specializujeme se na investice do start-upů, o kterých jsme přesvědčeni, že mají fantastickou budoucnost, ale vyžadují mnohem více porozumění, citu, flexibility a času na růst, protože často startují z vědeckých poznatků, takže trochu předbíhají svoji dobu. Jsme přesvědčeni, že UltimateSuite jsou jednou z takových firem, která nám ukáže cestu od vědeckých poznatků k reálnému využití v praxi.

Prvního kola investování se zúčastnil také známý investor Michal Poplar – Rostock. „Podle mě je Robert Šamánek vycházející hvězdou české IT scény. Síla jeho firmy není jenom v tom, že je součástí velmi rychle rostoucího trhu, ale také v tom, že má Robert jasnou vizi a reálný a proveditelný business plán.