Obchody s kryptoměnami v listopadu vzrostly na 300 milionů Kč

Obchodování s kryptoměnami v listopadu zažilo oživení. Celkový objem obchodů proti předchozímu měsíci vzrostl o téměř polovinu na 300 milionů korun. Celkově již Češi letos nakoupili kryptoměny za zhruba 4,5 miliardy korun, uvedl zakladatel společnosti Bit.plus Martin Stránský. 

Dominantní měnou zůstává bitcoin, na který připadá více než polovina obchodů. Bitcoin také spolu s další měnou ethereum táhl poptávku po kryptoměnách. V listopadu dosáhl svého historického maxima téměř 69 000 dolarů a překonal tak rekord 66 000 z předchozího měsíce.

Kurz bitcoinu se za poslední měsíc snížil o zhruba čtyři procenta na 58 400 dolarů. Proti začátku roku to znamená zdvojnásobení jeho hodnoty. Ethereum za poslední měsíc zpevnilo o sedm procent na zhruba 4630 dolarů.

“Zájem o kryptoměny táhne poptávka větších investorů, kteří s sebou strhávají i ty drobnější. Kurz však zůstává velmi volatilní a stačí pak jedna negativní zpráva a kryptoměna může ztratit i přes 15 procent hodnoty během několika dnů, čehož jsme byli svědky v listopadu,” řekl Martin Stránský.

Pro konec roku očekává Stránský další nárůst obchodů. Zájem o kryptoměny bude dál pod vlivem velkých investorů včetně fondů, což požene cenu vzhůru. Vedle inflačních tlaků jej může ovlivnit i aktuální šíření nové varianty koronaviru omicron.