Problémy s pandemií, nová legislativa i vývoj inovací. Takový byl rok 2021 ve světě baterií

Chrudim, 7. prosince 2021 – Končící rok 2021 se pro segment baterií a nabíječek nesl ve znamení pokračující koronavirové pandemie, která ovlivnila dodávky. Za významný milník lze považovat návrh Evropské komise, který by měl již definitivně přenést do praxe několikaletou unijní snahu sjednotit podobu nabíjecích portů. Řada inovativních novinek se však odehrála i na poli vědeckého výzkumu. Vše zmíněné rozebírá ve svém komentáři Radim Tlapák, ředitel internetového obchodu BatteryShop.cz.

Trh pod vlivem pandemie

Nejen automobilový průmysl či stavebnictví, ale i oblast prodeje elektrotechniky se v době koronavirové krize potýká s problémy spojenými se zpožděnými dodávkami zboží. Jejich příčinou jsou jak pokračující odstávky velkých továren v Asii, tak omezené kapacity letecké přepravy. Články pro akumulátory měly i několikaměsíční výpadky a obstály pouze dobře zásobené obchody.

Stejně jako v minulém roce i letos pandemie výrazně promlouvala do nákupních preferencí zákazníků. Se stále častějším využíváním home office se zvýšil zájem o baterie do notebooků a dalších přenosných pracovních pomocníků. Naopak s omezením cestování klesla poptávka po akumulátorech do fotoaparátů či videokamer.

Boj za jednotné konektory

Již řadu let pracuje Evropská unie na novele legislativy, která by v zemích sedmadvacítky měla sjednotit podobu nabíjecích portů. Od nového pravidla si slibuje zejména snížení objemu elektronického odpadu a poskytnutí vyššího komfortu uživatelům. Hlavním odpůrcem unijního záměru je dlouhodobě americký gigant Apple. Podle něj bude nový zákon brzdit inovace a poškodí tak evropského spotřebitele.

Navzdory neshodám a předešlým neúspěšným pokusům o prosazení inovativní legislativy se nyní zdá, že se záměr skutečně podaří převést do praxe. Nejnovější návrh, který Evropská komise představila letos v září, počítá se zavedením jednotného standardu USB-C. Ten se tak stane závazným pro výrobce elektroniky od smartphonů přes tablety či čtečky až po fotoaparáty. Nabíječky rovněž nebudou součástí balení při zakoupení nového přístroje a prodávat se budou samostatně. Podle komise by měl tento krok evropským spotřebitelům ušetřit 6,5 miliardy korun. Významně má ubýt i množství elektronického odpadu, z jehož objemu tvoří až 11 tisíc tun ročně právě nepotřebné nabíječky. Návrh však musí ještě podpořit Evropský parlament a členské státy.

Příchod nových inovací

Ani pandemická krize nezastavila práci vědecký týmů, jejichž pozornost se v roce 2021 zaměřila na řešení nejpalčivějších problémů, které aktuálně segment trápí. Jsou jimi snaha o zvýšení kapacity a životnosti akumulátorů či zrychlení procesu nabíjení. Prim v technologickém vývoji hrají v poslední době asijské firmy. Například čínská společnost Xiaomi v květnu překonala světový rekord v drátovém i bezdrátovém nabíjení. Její nová technologie HyperCharge dokáže zcela vybitou baterii s kapacitou 4 000 mAh nabít přes kabelový systém s výkonem 200 W během pouhých osmi minut. V případě bezdrátového nabíjení výkonem 120 W si uživatel počká čtvrt hodiny.

Japonští vědci se zase zaměřili na vývoj nového pojiva do akumulátorů, které by mělo pomoci výrazně prodloužit životnost klasických Li-Ion baterií. Ta se při běžném používání začíná zkracovat dříve než po dvou letech a po 500 nabíjecích cyklech se výdrž baterie dramaticky snižuje. Moderní pojivo na bázi polyvinylidenfluoridu by však mělo zajistit, že bude akumulátor i po 1 700 nabíjecích cyklech dosahovat až 95 % původní kapacity.

Neutuchá ani snaha o vyvinutí technologicky zcela nového typu baterie, který by nahradil v současnosti nejrozšířenější Li-Ionky, jež na trhu dominují již tři desítky let. Zajímavě se jeví kupříkladu výzkumy pracující s novou generací polovodičových solid-state baterií, které by díky svým vlastnostem mohly najít využití v elektromobilitě. Pozornost na sebe rovněž strhává testování lithium-sírových akumulátorů či celopolymerových a grafenových baterií. V cestě za úspěchem však budou muset vědecké týmy překonat ještě řadu technologických výzev. Je otázkou, zda můžeme výrazný pokrok čekat již v nadcházejícím roce 2022.

Autor komentáře: Radim Tlapák, ředitel internetového obchodu BatteryShop.cz, který je předním prodejcem akumulátorů do mobilních zařízení na českém trhu, baterie nabízí i pod vlastní značkou T6 Power

O e-shopu BatteryShop.cz

Společnost BatteryShop.cz má v obchodování na internetu dlouhodobé zkušenosti, věnujeme se mu od roku 1998. Specializuje se výhradně na prodej baterií. Všichni pracovníci mají s produkty z oboru počítačové elektroniky bohaté zkušenosti. Obchodními partnery jsou společnosti z Asie a USA. Všechny prodávané baterie splňují přísné evropské normy a mají všechny certifikáty potřebné pro prodej v zemích Evropské unie. Vysokou kvalitu služeb internetového obchodu potvrzuje 100% hodnocení zákazníků na portálu Heureka.cz.

Internetový obchod BatteryShop.cz provozuje společnost NTB CZ, která je zároveň vlastníkem a výhradním prodejcem baterií značky T6 Power.