Sberbank varuje před podvodnými telefonáty

Praha 8. 12. 2021 Sberbank varuje klienty před podvodnými telefonáty, tzv. vishing. Upozorňuje na zvýšené množství telefonátů od osob, vydávající se za zaměstnance Sberbank CZ nebo jiné banky.  Podvodníci tvrdí,  že klienti mají nový produkt, nebo že jsou  jejich peníze v ohrožení, a snaží se vylákat jejich citlivé údaje a připravit je o peníze z účtů.

 „Aktuálně zaznamenáváme zvýšené množství telefonátů našim klientům i neklientům od neznámých osob vydávajících se za zaměstnance Sberbank. Tito podvodníci tvrdili volaným, že mají nový produkt u Sberbank, účet či úvěr, a že potřebují ověřit některé údaje. Tímto způsobem se snaží vylákat z klientů osobní informace, které by potom zneužili,“ varuje Vladimír Cupal, Head of Operational Risk & Fraud Management, Sberbank.

Sberbank upozorňuje i na další způsob, kterým se pokoušeli podvodníci získat nezákonně peníze. Klienti byli rovněž v několika případech kontaktováni osobami, které se vydávali za „brokery“. Za klienta pak „broker“ založil nový účet přes eshop banky. Poté vyzval klienta, ať mu zašle poštou novou platební kartu, která mu bude k novému účtu vydána, a tím bude zařazen do soutěže, v níž po Vánocích získá tuto kartu nabitou penězi. Žádnou takovou soutěž ani akci banka nevyhlásila, a nikdy po svých klientech nechce, aby někam zasílali svoji platební kartu.

Sberbank proto všem doporučuje nikdy nesdělovat žádné své citlivé informace (například osobní nebo přihlašovací údaje), nikomu nepřenechávat kontrolu nad svým zařízením (například formou instalace nějaké neznámé aplikace na svůj mobilní telefon či počítač), ani nepřevádět své finanční prostředky na neznámé účty. V případě pochybností by se klienti měli ihned obrátit na linku Sberbank 800 133 444  nebo na kteroukoliv pobočku banky.

Sberbank CZ, a.s. 

Sberbank CZ se svými finančními produkty a službami zaměřuje na retailové klienty, malé a střední firmy a velké společnosti. Její základní hodnotou je co nejvyšší spokojenost klientů. Zakládá si na férovém přístupu a vstřícných službách. V rámci firemního bankovnictví má Sberbank CZ vedle nabídky běžných bankovních produktů silnou pozici v oblasti devizových operací, strukturovaného a exportního financování. Na českém trhu působí Sberbank CZ od roku 1993, od 1. ledna 1997 jako samostatná akciová společnost. Jejím majoritním vlastníkem je Sberbank Europe AG se sídlem ve Vídni.