Předvánoční charitativní akce Pilsner Urquell podpoří Centrum Paraple částkou 2 064 179 korun

V Praze, 10. prosince 2021 – Jubilejní desátý ročník předvánoční charitativní akce Pilsner Urquell vynesl úžasných 2 064 179 korun. Celý výtěžek z aukce uměleckých pivních lahví nyní poputuje na konto Centra Paraple, které pomáhá lidem s poškozením míchy vracet se do aktivního života. Letošní edice lahví vznikla ve sklárně Janštejn podle návrhu přední české designérky Lucie Koldové.

Dražba ručně vyráběných pivních lahví je tradiční charitativní akcí Pilsner Urquell, pořádanou v předvánočním čase pro Centrum Paraple, které pomáhá lidem na invalidním vozíku a jejich rodinám. Od roku 2012 se pro Centrum Paraple podařilo vybrat již více než 13 milionů korun. Letošní ročník tuto částku ještě značně navýšil. 

„Pilsner Urquell uspořádal už desátou aukci krásných pivních lahví. Tentokrát jsou to lahve sličné. Navrhla je Lucie Koldová a každý z návrhů představuje jednu z pozoruhodných českých žen. Výtěžek stejně jako v předchozích letech získává Centrum Paraple na svou pomoc vozíčkářům. Od Pilsneru a dražitelů už dávno nejde jen o dobročinnost, ale spíš o věrnost a přátelství, kterého si vážíme.  Výsledek letošní aukce předčil mé očekávání. Mám radost nejen z potřebných peněz, ale i z velké lidské solidarity,“ uvedl Zdeněk Svěrák, který je s Centrem Paraple spojen již od jeho založení.

Unikátní projekt aukčních lahví navazuje na dlouholetou pivovarskou tradici. Pomáhat potřebným začali v pivovaru už jeho zakladatelé, plzeňští právováreční měšťané. Plzeňský Prazdroj tak pomáhal lidem v těžkých válečných letech nebo se podílel na výstavbě Národního divadla. Projekt aukční lahve je ztělesněním ukázky pivovarského a sklářského řemesla i příležitostí pomoci těm, kteří to potřebují. Pomáhat je v tomto případě rozhodně zapotřebí – provoz Centra je z celé poloviny hrazen pouze z příspěvků dobrovolných dárců.

Každý ročník projektu přitom pracuje s jedinečným a aktuálním tématem. V loňském náročném roce jím byla spolupráce a vzájemná podpora. Letos se charitativní aukce nesla ve znamení oslavy inspirativních a úspěšných žen. Návrhu lahví se proto zhostila přední česká designérka Lucie Koldová a tematiku ženství zapracovala přímo do samotného designu lahví.

„Moc ráda pracuji se sklem, ať už jde o svítidla nebo lahve, které pomáhají. Ženství je pro mě hra a tajemství, aukční lahve jsem se proto rozhodla zahalit, být maličko provokativní. Vsadila jsem přitom na vrstvení a motiv dvou překrývajících se siluet – čiré majestátní lahve jsou tak ukryty pod závojem jemného skla s barevným gradientem,“ vysvětluje první dáma českého designu.

Výsledná edice deseti lahví vyniká tradiční řemeslnou zručností a pozorností k detailu. Všechny lahve se přitom barevně odlišují, aby tak co nejlépe reprezentovaly desítku žen z řad českých si slovenských osobností, které nad jednotlivými lahvemi převzaly záštitu a staly se jejich patronkami.

Mezi tato zvučná jména patří atletka, oštěpařka a držitelka několika zlatých olympijských medailí Barbora Špotáková, herečka a zpěvačka Bára Poláková, ilustrátorka Eliška Podzimková, biochemička a předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová, dokumentaristka Helena Třeštíková, herečka, pedagožka a diplomatka Magda Vášáryová, výčepní Martina Navrátilová, farářka Církve československé husitské Martina Viktorie Kopecká a herečka a televizní i rozhlasová moderátorka Tereza Kostková.

Desítka úspěšných dražitelů bude nyní pozvána do plzeňského pivovaru, kde jim budou vydražené lahve slavnostně předány v prostorách historických sklepů emeritním vrchním sládkem plzeňského pivovaru Václavem Berkou. Tradičním rituálem, na který se mohou dražitelé rovněž těšit, je první naplnění lahví pivem Pilsner Urquell, které zraje v dubových sudech.

Více informací o charitativní dražbě naleznete na webu – https://aukce.mall.tv/pilsner2021/

Poznámky pro editory

  • Unikátní lahve pro prémiový plzeňský ležák navrhovali v minulých letech přední designéři, mimo jiné Lars Kemper, Miroslava Kupčíková, Lenka Husárková ve spolupráci s Bořkem Šípkem či Maxim Velčovský. Autorem loňské kolekce aukčních lahví byl designér a umělecký sklář Lukáš Novák.
  • Aukce lahví Pilsner Urquell vynesly Centru Paraple více než 13 milionu korun. Centrum Paraple využívá prostředky na nákup terapeutických a sportovních pomůcek i na mzdy osobních asistentů a ošetřovatelské péče. Letos bude na konto Centra Paraple navíc připsáno 10 korun z každé prodané litrové lahve Pilsner Urquell z vánoční limitované edice.

S exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj lídrem mezi výrobci piva
v regionu a největším exportérem českého piva.