Česko překvapilo, trh s renovovanými telefony zde roste nejrychleji v Evropě

Podle průzkumu finské společnosti Swappie, která provozuje internetový obchod s repasovanými iPhony, jež vstoupila do Česka letos v létě, si 82 % dotázaných nikdy nekoupilo renovovaný telefon. Přesto poptávka po kvalitních repasovaných smartphonech v Česku rapidně vzrostla, což ukazují také prodeje společnosti. Za 6 měsíců na místním trhu zaznamenala nárůst o 6 000 %. 

Lidé obecně mění telefon po 2 nebo 3 letech. Znepokojivé je, že pouze 1 % použitých telefonů nechávají uživatelé ekologicky zrecyklovat. S konceptem cirkulární ekonomiky vstoupil na evropské trhy start-up Swappie, který vykupuje, opravuje a následně nabízí renovované iPhony, to vše prostřednictvím svého bezpečného e-shopu. Většina zákazníků kupuje repasovaný telefon poprvé, nejčastěji pro své děti teenagery. Swappie také zaznamenala velký podíl zákazníků, kteří přecházejí z Androidu na iPhone. Smartphone od Apple nyní využívá v Česku 15 % lidí, lehce převažují ženy (18 %) a mladá generace ve věku 18-24 let (25 %) a 25-34 let (19 %).

Česká republika se stala pro Swappie velkým překvapením, tempo růstu prodejů zde zatím převyšuje všechny ostatní evropské trhy. „Evidujeme obrovský nárůst poptávky po renovaci, dosáhli jsme také rekordního nárůstu prodejů během období Black Week, zhruba o 300 %. Nejprodávanějšími modely jsou v současné době iPhone 8, XR a 11. Podle našeho posledního průzkumu panuje mezi spotřebiteli všeobecná skepse vůči nákupu repasovaných telefonů. Zdá se však, že se nám prvotní nedůvěru daří překonávat,“ říká Fanny Nyman, regionální manažerka ze společnosti Swappie.

K výraznému růstu prodejů společnosti přispívají zřejmě také požadavky českých zákazníků. Mezi hlavní faktory, které mají vliv na to, kde lidé telefon koupí, podle průzkumu patří: cena a / nebo slevy (81 %), důvěryhodnost obchodu (58 %), možnost výběru (46 %), cena za doručení a jeho způsob (27 %).

www.swappie.cz