OPPO představuje MariSilicon X, špičkový 6nm procesor na zpracování obrazu s technologií umělé inteligence

Nový procesor nabízí nejlepší energetickou účinnost ve své třídě, 20bitový, ultra-vysoký dynamický rozsah, zpracování RAW dat v reálném čase a režim Enhanced RGBW Pro. Poprvé v chytrých telefonech se systémem Android umožňuje pořizovat vysoce kvalitní noční videa v rozlišení 4K, s živým náhledem vylepšení technologií umělé inteligence. Komerčně dostupný bude s řadou Find X v 1. čtvrtletí roku 2022.

Praha, 14. prosince 2021 – Společnost OPPO oficiálně představila svůj první špičkový obrazový procesor typu NPU (Neural Processing Unit – procesor pro strojové učení) vlastní konstrukce – MariSilicon X. Procesor MariSilicon X, postavený na 6nm výrobní technologii, kombinuje pokročilý NPU, ISP (Image Signal Processor) a víceúrovňovou paměťovou architekturu a poskytuje neuvěřitelný výkon s nesrovnatelnou energetickou účinností, což umožňuje zpracování RAW dat v reálném čase pro pořizování ohromujících nočních videí v rozlišení 4K, s živým náhledem vylepšení technologií umělé inteligence. MariSilicon X bude mít premiéru v 1. čtvrtletí roku 2022 ve smartphonech řady Find X.

„Díky více než desetiletým zkušenostem s posouváním hranic obrazových technologií stojí OPPO za některými z největších inovací v oboru, pokud jde o moduly fotoaparátů, objektivy a algoritmy,“ řekl Jiang Bo, senior ředitel společnosti OPPO. „Náš nový špičkový obrazový NPU je největším skokem, který jsme dosud udělali, přináší větší výkon do mobilních obrazových systémů a zajistí našim uživatelům mimořádný zážitek.“

To nejlepší z obou světů: Ultra-vysoká rychlost, kombinovaná s vysokou účinností

NPU MariSilicon X dosahuje neuvěřitelných 18 bilionů operací za sekundu (TOPS), což je více než dostatečný výpočetní výkon pro podporu našich algoritmů umělé inteligence.

Díky ohromující energetické účinnosti 11,6 TOPS na watt poskytuje NPU špičkový výkon, aniž by výrazně vybíjel baterii.

Nový NPU je také vybavený převratným dedikovaným paměťovým subsystémem tera-bps, který umožňuje procesoru MariSilicon X po celou dobu plně využívat výpočetní výkon NPU, aniž by byl omezený pamětí, což výrazně zkracuje dobu potřebnou ke kopírování dat mezi úložištěm a výpočetními jednotkami. 

MariSilicon X má vyhrazenou paměť typu DDR s dodatečnou šířkou pásma až 8,5 GB/s. Jeho víceúrovňová paměťová architektura výrazně minimalizuje prodlevy a snižuje spotřebu energie, způsobenou zbytečnými opakovanými cykly čtení a zápisu.

Při spuštění algoritmu OPPO na redukci šumu s využitím umělé inteligence může MariSilicon X dosáhnout až 20× vyššího výkonu ve srovnání s OPPO Find X3 Pro. MariSilicon X dokáže v reálném čase zachytit noční video v rozlišení 4K s vylepšením umělou inteligencí a s aplikováním komplexních vylepšení na každý snímek. 

Výkonný ISP pro Ultra HDR

MariSilicon X má výkonný ISP (Image Signal Processor), který umožňuje zachytit snímky s neuvěřitelným 20bitovým, 120db dynamickým rozsahem – 4× větším než u Find X3 Pro. Díky tomu mají snímky mezi nejsvětlejšími a nejtmavšími oblastmi obrazu kontrastní poměr 1 000 000:1, což lépe zachovává věrnost snímků.

Zpracování RAW v reálném čase

Díky svému velkému výpočetnímu výkonu a vysoké datové propustnosti přináší MariSilicon X revoluci v procesu zpracování obrazu, když přímo v reálném čase provádí zpracování 4K s podporou umělé inteligence a 20bitovou fúzi HDR v doméně RAW na úrovni pixelů. Zpracováním originálních obrazových dat může MariSilicon X u snímků dosáhnout 8dB odstupu signálu od šumu, čímž otevírá zcela nový svět pro výpočetní fotografii.

Režim RGBW Pro poskytuje profesionální výkon

Pomocí designu Dual Image Pipeline a dvojnásobného supervzorkování surových obrazových dat uvolňuje MariSilicon X plný potenciál snímače OPPO RGBW, podporuje oddělení a sloučení signálů RGB a bílé barvy a poskytuje 8,6dB zlepšení odstupu signálu od šumu a 1,7násobné zlepšení kvality textur, díky čemuž jsou fotografie i videa expresivnější. 

Přelomový skok k nočním videím v rozlišení 4K, vylepšeným umělou inteligencí  

Jako specializovaný obrazový NPU představuje MariSilicon X novou éru ve výpočetní fotografii. Díky obrovskému skoku ve výkonu i energetické účinnosti podporuje sílu algoritmů umělé inteligence pro redukci šumu a vytváří jasnější a ostřejší videa. Vyznačuje se také větším dynamickým rozsahem a lepší reprodukcí barev, díky čemuž každý jednotlivý snímek videa vypadá stejně bohatě a prokresleně jako fotografie. Je to poprvé, kdy je s telefony se systémem Android možné pořizovat noční videa v rozlišení 4K s HDR a vylepšením technologií umělé inteligence. 

MariSilicon X bude mít komerční premiéru ve smartphonech řady Find X v 1. čtvrtletí roku 2022 a přinese nejvýkonnější obrazový zážitek v chytrých telefonech.

O ZNAČCE OPPO

OPPO je přední světová značka chytrých telefonů. Od uvedení svého prvního mobilního telefonu na trh v roce 2008 se OPPO snaží vytvářet technologie se srdcem a duší. Produkty OPPO kombinují pokročilé technologické možnosti se snadno použitelnými funkcemi v zařízeních s úžasným designem. V současné době působí OPPO ve více než 50 zemích světa a má šest výzkumných ústavů, sedm výzkumných a vývojových center a mezinárodní designové centrum v Londýně. Společnost OPPO se zavázala podporovat rozvoj standardů 5G na celém světě a byla první značkou, která na evropském trhu uvedla komerční smartphone s podporou sítí 5G. Značka spolupracuje s více než 50 předními světovými operátory na urychlení zavádění 5G ve velkém měřítku prostřednictvím svých inovativních technologických řešení.