DVTV nabízí osobám s výrazným postižením sluchu přístup do databáze svých pořadů zdarma. Důvodem jsou titulky

Populární zpravodajská internetová televize DVTV spustila před rokem a půl placený web.  V rámci DVTV Extra nabízí pořady bez reklam, podcasty nebo třeba titulky k veškerému obsahu. Titulky využívá poměrně velká část diváků, která si z různých důvodů pouští videa s vypnutým zvukem. Jsou však i diváci, pro které jsou titulky velice důležité, protože by bez nich neměli možnost pořadu porozumět. Jedná se o osoby s postižením sluchu. Těm nabízí DVTV přístup do placené sekce webu zdarma. 

V zahraničí je přítomnost titulků u televizních programů již běžným standardem. U nás musí komerční stanice ze zákona opatřit titulky alespoň 15 % vysílaných pořadů. Česká televize má tuto povinnost mnohem přísnější, v jejím případě musí jít alespoň o 70 % vysílání. DVTV titulkuje 100 % pořadů, snad se jedná o první vlaštovku, kterou budou ostatní televize následovat. 

“S dnešními technologickými možnostmi by titulky měly být již naprostou samozřejmosti u všech televizních pořadů. U našich videí zajištuje titulky technologie Beey pomocí automatického přepisu. Jsem za ně rád, protože pomáhají zpřístupnit obsah lidem s různým sluchovým omezením, a navíc jsou u našich diváků velmi oblíbené,“ prohlásil Martin Veselovský z DVTV a s úsměvem dodal: „Asi je to i tím, že poskytují možnost sledovat naše pořady třeba i při nudných poradách či školeních.”

Technologie Beey, kterou DVTV na titulky využívá, vyvinula česká společnost NEWTON Technologies.  Jedná se o aplikaci na přepis mluvené řeči. Video je tak možné konvertovat do textové podoby do několika minut a následně automaticky vytvořit titulky. Společnost Newton Technologies zároveň nabízí i službu tvorby skrytých titulků, tedy titulků s barevným rozlišením a popisem neřečových aktivit. 

Těší mě, že náš produkt pomáhá a že i díky nám se mohou titulky stát běžnou součástí zpravodajství. Titulky nejsou totiž jen pro neslyšící, pomáhají s porozuměním třeba i seniorům s úbytkem sluchu, cizincům učícím se jazyk, osobám s poruchou autistického spektra a řadě dalších. Naším cílem bylo přinést na trh produkt, který si bude moci dovolit každý, a to s ohledem na finanční možnosti i technickou vybavenost. Navíc rychlý přepis mluveného slova poskytuje celou řadu dalších využití,“ uvedl Petr Herian, majitel a CEO firmy Newton Technologies

O přístup zdarma do databáze pořadů DVTV se osoby se sluchovým postižením mohou přihlásit na e-mailu: info@helpnet.cz.  

O Newton Technologies, a. s. (www.newtontech.net)  

Společnost provozuje aplikaci Beey pro automatický přepis řeči v 16 jazycích (čeština, slovenština, polština, angličtina, bosenština, bulharština, chorvatština, makedonština, černohorština, srbština, slovinština, ruština, ukrajinština, maďarština, rumunština, španělština). Má zastoupení napříč střední, jižní a východní Evropou. Spolupracuje s Technickou Univerzitou v Liberci (https://www.ite.tul.cz/speechlab/).