Vánoční video s roboty Fakulty elektrotechnické: Making of

Podívejte se v krátkém videu, jak vznikalo naše vánoční přání s roboty a výzkumníky FEL ČVUT v hlavních rolích. Počet zhlédnutí Vánočního videa s roboty na sociálních sítích Fakulty elektrotechnické ČVUT překročil číslo 25 000.

Natáčení proběhlo v prostorách Kampusu na Karlově náměstí v Zengerově posluchárně a jejím předsálí. Ve videu účinkují: “robopsi” SPOT, hexapodi Scarab a Daisy, pásový robot Charlie, kolový robot Husky, balancující robot SK80, humanoidní roboti iCub, Pepper, Nao a Ludvík složený z LEGO, dron X500 a LEGO robot hrající na klávesy. A to nejdůležitější nakonec – výzkumníci a výzkumnice z Fakulty elektrotechnické ČVUT.

Příběh videa si pohrává s autonomním chováním robotů. Ačkoli se roboti ve své samostatnosti posouvají dopředu také díky práci informatiků z FEL ČVUT, k tomu, aby sami „autonomně“ slavili Vánoce, mají ještě daleko. Za jejich pohyby a tancem stojí hodiny práce jejich programátorů a operátorů. Za příklad může sloužit humanoidní robot Pepper, který ve videu imituje hraní na píšťalu a jehož pohyby bylo potřeba předem naprogramovat.

Tvůrci se snažili ve videu ukázat to nejlepší, co Fakulta elektrotechnická ČVUT v oblasti robotiky může aktuálně nabídnout. Ke stromečku se podařilo přivést roboty hned z několika vědeckých pracovišť  – Vidění pro roboty a autonomní systémy a Multirobotické systémy (obojí na katedře kybernetiky), Centra pro umělou inteligenci (AIC) na katedře počítačů a katedry řídicí techniky včetně Robosoutěže.

Video vzniklo v produkci společnosti baohaus producenta Olivera McGillicka a režírovali ho Oliver Beaujard a Nina Zardalishvili. Kameramanem byl Daniel Hotový. 

Další informace o Vánočním videu a jeho vzniku najdete prostřednictvím odkazu https://fel.cvut.cz/cz/aktuality/2021/jak-slavi-vanoce-roboti

Odkaz na Vánoční video s roboty https://www.youtube.com/watch?v=wiE7GfN358s.

Odkaz na Making of video https://www.youtube.com/watch?v=6jQnXwsk2LU

Samostatná Fakulta elektrotechnická ČVUT vznikla v roce 1950. V dnešní době se skládá ze 17 kateder umístěných ve dvou budovách: v rámci hlavního kampusu ČVUT v Dejvicích a v naší historické budově na Karlově náměstí. Fakulta elektrotechnická poskytuje prvotřídní vzdělání v oblasti elektrotechniky a informatiky, elektroniky, telekomunikací, automatického řízení, kybernetiky a počítačového inženýrství. Fakulta se dlouhodobě řadí mezi prvních pět výzkumných institucí v České republice. Produkuje přibližně 30% výzkumných výsledků celého ČVUT a má navázanou rozsáhlou vědeckou spolupráci se špičkovými světovými univerzitami i výzkumnými ústavy. Od roku 1950 Fakulta elektrotechnická vydala cca 30 000 diplomů, které byly vždy vysoce hodnoceny jako doklad prvotřídního vzdělání. Více informací najdete na www.fel.cvut.cz.


České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. Podle Metodiky 2017+ je nejlepší českou technikou ve skupině hodnocených technických vysokých škol. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií). Studuje na něm přes 17 800 studentů. Pro akademický rok 2021/22 nabízí ČVUT svým studentům 227 akreditovaných studijních programů a z toho 94 v cizím jazyce. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. Podle výsledků Metodiky 2017+ bylo ČVUT hodnoceno ve skupině pěti technických vysokých škol a obdrželo nejvyšší hodnocení stupněm A. ČVUT v Praze je v současné době na následujících pozicích podle žebříčku QS World University Rankings, který hodnotil 1673 univerzit po celém světě. V celosvětovém žebříčku QS World University Rankings je ČVUT na 403. místě a na 12. pozici v regionálním hodnocení „Emerging Europe and Central Asia“. V rámci hodnocení pro „Engineering – Civil and Structural” je ČVUT mezi 151. – 200. místem, v oblasti „Engineering – Mechanical“ na 201. – 250. místě, u „Engineering – Electrical“ na 201. až 250. pozici. V oblasti „Physics and Astronomy“ na 201. až 250. místě, „Natural Sciences“ jsou na 254. příčce. V oblasti „Computer Science and Information Systems” je na 201. – 250. místě, v oblasti „Material Sciences“ na 301. až 350. místě, v oblasti „Mathematics“ na 351. až 400. místě a v oblasti „Engineering and Technology“ je ČVUT na 221. místě. Více na www.cvut.cz