Covid přinesl rekordní zájem o komunikaci s pacienty na dálku. Aplikaci Medevio již využilo více než 50 tisíc lidí

Další vlna pandemie koronaviru spustila u lékařů rekordní zájem o využívání distančních forem komunikace s pacienty. Doba, kdy se do ordinací a mezi pacienty novinky zaváděly jen velmi opatrně, je ta tam. Už více než 3 % ordinací českých praktických lékařů a pediatrů, společně s 50 000 pacientů, používá mobilní aplikaci Medevio. Pomáhá jim hlavně s anamnézami, popisem příznaků či vydáváním žádanek a eReceptů.

Lékaři mají zvýšený zájem o aplikace, které jim umožňují jednoduchý kontakt s pacienty na dálku

Jejich prostřednictvím získávají strukturované informace od pacienta tak, aby se ho nemuseli opakovaně ptát a aby je měli už před případnou návštěvou, která často ani není potřebná. Jde hlavně o popis příznaků, anamnézy nebo administrativní informace. To velmi pomáhá ve vlnách onemocnění COVID-19 v situacích, kdy pacienti oznamují příznaky, rizikové kontakty, potřebují žádanky na vyšetření či neschopenky. 

Další pomoc se pak týká rutinních úkonů, jako je vydávání různých žádanek, potvrzení nebo eReceptů, kvůli nimž pacienti ani nemusí chodit do ordinace. 

Digitální komunikace v aplikaci Medevio má kromě pacientů pozitivní efekt i pro lékaře. Šetří jim totiž čas. Nemusí řešit neustále vyzvánějící telefony nebo nepřehlednou e-mailovou komunikaci, která se dá jen těžko prioritizovat. Velkou výhodou je také fakt, že komunikace v Medeviu je zabezpečená. To oceňují především pediatři, pro něž je důležité, aby citlivé fotografie dětí zasílané rodiči nebyly nijak napadnutelné. 

Až pětina návštěv v ordinacích není potřebná

Během roku 2021 bylo v Medeviu vyřízeno už více než 50 000 požadavků. Až 22 % z nich přitom tvoří ty, s nimiž by za jiných okolností museli pacienti přijít  fyzicky do ordinace.

‚‚Podle našich zjištění vyřízení jednoho požadavku v Medeviu lékaři v průměru ušetří tři minuty času. Průměrně jsme v ordinacích českých lékařů za dobu existence aplikace takto pomohli ušetřit již 2 500 hodin práce, což představuje až 300 pracovních dní. Jakmile lékař začne Medevio využívat, do aplikace se přesune v průměru 20 % pacientů. Větší procento zaznamenáváme u pediatrů, tam je to už 30 % pacientů,“ odkrývá konkrétní čísla jeden ze zakladatelů Medevia MUDr. Tomáš Doležal, Ph.D.

Ačkoliv jde o digitální aplikaci, cestu k ní si nacházejí lidé všech věkových skupin. Aktuální medián všech pacientů je sice 29 let, průměrný věk pacientů žádajících o eRecept je však 50 let. Nejstaršímu uživateli, který přes Medevio zadal požadavek, bylo dokonce 98 let. 

Co o Medeviu říkají sami lékaři?

Medevio mi zachránilo život, když mi na covid onemocněla sestra. Mohla jsem si vyfiltrovat jen prioritní požadavky pacientů a zbytek vyřešit až později. Jinak bych se tím vším musela složitě prodírat.“ – MUDr. Vlasta Kučerová

Dříve byli pacienti frustrovaní z toho, že se k nám nemohou dovolat, my jsme však byly zavaleny prací a do toho nám zvonily telefony, které jsme se sestrou neměly čas vyřizovat. S Medeviem je to daleko lepší, od jara tohoto roku ušetřím více než 2 hodiny týdně a zvoní mi tu o 50 telefonátů méně. – MUDr. Renata Klausová

Všichni, co zkusili aplikaci Medevio použít, zaslouží medaili. Ani nevíte, jak moc je nápomocná. Nejednou ubylo celkem 40 telefonátů! Kdyby aplikaci používali všichni, byl by to ambulantní ráj. – MUDr. Martina Milkovičová 


O Medeviu

Medevio je digitální platforma, která má za cíl zlepšit české zdravotnictví pomocí moderních technologií. Vznikla jako reakce na pandemickou vlnu, aby odlehčila českým ordinacím tím, že zjednodušuje jejich fungování a snižuje administrativní zátěž. Lékař a sestra ušetří díky Medeviu stovky hodin ročně a mohou se tak soustředit na to, co je opravdu důležité. Aplikace vznikla na začátku roku 2021 a využívá ji už téměř 200 lékařů, primárně praktiků a pediatrů.