Jak se bude vyvíjet ekonomika v letošním roce z pohledu výrobce interiérových dveří z české Sušice

Komentář Martina Dozrála, generálního ředitele společnosti SOLODOOR

Nákupní horečku, která byla daná převážně odloženou spotřebou, vystřídal na konci loňského roku pokles návštěv na našich franšízových prodejnách, ale také hobby markety hlásily méně prodejů v kamenných obchodech. Lidé vnímají celoplošné zdražování, a jsou tedy ve svých nákupech opatrnější. Obchodní partneři uvádějí, že mají oproti nižší návštěvnosti výrazně vyšší úspěšnost cenových nabídek, což znamená, že zákazníci, kteří přijdou do obchodu, jsou již o nákupu předem rozhodnuti. Obchodníci se ale nižšího počtu návštěv na prodejnách a jeho konečného důsledku začínají obávat.  

Výrobci čelí enormnímu zdražování materiálových vstupů, energií a v souvislosti s nízkou nezaměstnaností také tlaku na růst mezd. Jsou si vědomi toho, že nemohou zdražení v plné výši jednoduše převést na koncové zákazníky, protože u nich vnímají pokles zájmu o nakupování. Obávám se, že další zásadní zdražování by mohlo být nebezpečné. Kupní síla lidí se již začíná postupně snižovat, proto v letošním roce očekávám poměrně tvrdý boj o zákazníky. Ve společnosti je vidět určitá nervozita a nejistota spojena jednak s covidem a opatřeními kolem něj, ale i s otázkami, jak se budou vyvíjet ceny energií, jaké zboží a materiály se na určitou dobu stanou zcela nedostupnými a jestli nezpůsobí odstávku některého průmyslového odvětví, jako například automobilového. Nicméně je jasné, že ceny v prvním čtvrtletí letošního roku zase vzrostou a ti zákazníci, kteří své nákupy odkládají v očekávání zlevňování, budou velmi zklamaní. Cenový růst již pouze nebude tak zásadní jako v druhém pololetí loňského roku.   

Očekávám, že na jaře se začne situace uklidňovat, protože s vyššími teplotami se situace kolem covidu zklidní, navíc bude větší proočkovanost, nebude docházet k omezování služeb a výroby a zároveň bude jasnější predikce, jak se bude vyvíjet automobilový průmysl. A když se situace bude vyvíjet dobře, tak by se na jaře mohla ekonomika zase postupně oživovat. Nicméně celý letošní rok bude komplikovaný, poptávka se bude probouzet pomaleji, lidé budou více ostražití, pokud dojde k ekonomickému růstu, bude jen pozvolný. Neočekávám takovou nákupní horečku, která přišla po otevření ekonomiky loni na jaře a byla spojena s odloženou spotřebou.  

Diverzifikace portfolia a robotizace výroby

Díky tomu, že dodáváme výrobky do developerských projektů, stavebnin, hobby marketů a do našich franšízových prodejen, máme naše portfolio velmi dobře rozmístěné v rámci celého trhu. Naše tržby jsou tak rovnoměrně rozloženy a pokud nám vypadne jeden prodejní kanál, jsme tuto ztrátu schopni nahradit. Například, když došlo k uzavření hobby marketů a franšízových prodejen, snadno jsme tento výpadek pokryli z projektových developerských zakázek, které nám i v době covidu rostly díky stále rostoucímu zájmu o nové bydlení.  

V letošním roce očekáváme opět pokračující růst počtu uzavřených kontraktů na přímé dodávky do projektových zakázek stejně jako tomu bylo v loňském roce. Naše aktuální kontraktace vykazuje meziroční nárůst oproti roku 2021 o přibližně 40 %. 

Nákupem robotických linek na výrobu zárubní se nám podařilo optimalizovat výrobu, došlo ke zkvalitnění našich výrobků a k výraznému zkrácení dodacích termínů. Nabízíme také kvalitní servis a doplňkové služby, jako jsou profesionální poradenství a montáž. Naši klienti si mohou jednoduše z pohodlí domova pomocí našeho webového konfigurátoru zadat rozměry, povrch, výplň a další parametry, a vybrat si tak variantu dveří, která bude přesně splňovat jejich požadavky.

Obecně si myslím, že trh s interiérovými dveřmi není cenově poškozený nesmyslným zdražováním a současná cenová úroveň odpovídá realitě.

Již nyní dochází ke zmenšení trhu z hlediska počtu kusů dveří a tento trend bude dle mého názoru pokračovat, ale nebojím se toho. Nebudeme se snažit jít cestou nějakých drastických slev, ale chceme nabízet kvalitnější řešení, která jsou samozřejmě dražší, ale právě díky vysoké kvalitě můžeme například poskytovat na všechny své produkty záruku 5 let. Situace bude opravdu komplikovaná pro ty, kteří cílí na prodejní objemy, tj. potřebují prodat velké množství výrobků, aby naplnili výrobní kapacity. My jsme z hlediska výrobních kapacit velmi pružní a změna výroby v kusech řádově                         o 10–15 % pro nás neznamená problém, se kterým bychom si neuměli poradit. 

V letošním roce budou mít převahu firmy, které investovaly do technologií, mají dobře diverzifikované portfolio, ať už výrobků nebo prodejních možností a dokáží pružně reagovat na změny díky flexibilní výrobní kapacitě. Pro zajištění rozumných dodacích termínů sehrají důležitou roli i skladové schopnosti továren. 

Pokud by opět došlo k zavírání ekonomiky nebo částečným omezením, jsme na to připraveni, v rámci pandemického plánu, který jsme si nechali vypracovat hned na začátku pandemie, jsme nachystáni fungovat i v případě různé míry omezení. 

Připravili jsme novou marketingovou a obchodní strategii, kterou představíme začátkem letošního roku a věřím, že díky tomu se nám podaří navázat spolupráci s novými partnery. Za velmi dobrý signál považuji to, že i když trh již dnes klesá a prodává se méně dveří, tak my rosteme – zvyšujeme počet prodejních míst díky nově otevíraným franšízovým prodejnám, které se stávají zajímavou alternativou k tradičnímu zaměstnaneckému poměru. 

V roce 2021 jsme meziročně dosáhli přibližně 13% růstu celkových tržeb za prodej našich výrobků a v letošním roce očekáváme růst kolem 15 %, samozřejmě za předpokladu, že nedojde k nějaké formě zásadního omezení ekonomiky v souvislosti s covidem. 

Pesimističtější jsem s výhledem do roku 2023. Neustálé zdražování cen energií, další vlny pandemie a spolu s tím spojená celková společenská nejistota zasáhne nejen český trh, ale trh celosvětový.  Mnoha vládám již docházejí peníze na dotaci ekonomiky, a i u nás je po volbách vidět, že se začíná mluvit o redukci rozpočtu. Pokud by neexistovaly podpůrné vládní programy, tak bychom již nyní pozorovali výrazně zásadnější ochlazení ekonomiky. Jediný pozitivní dopad, který by tato situace mohla mít, je uzdravení pracovního trhu, který je momentálně velmi poškozený – je zde obrovský tlak ze strany odborů na zvyšování mezd a v kombinaci s nedostatkem pracovních sil nás to žene do nebezpečné spirály.