Celý dům pod palcem na pár kliknutí. Startup BeiT přináší digitální správu budov

Praha 10. ledna 2022 – Směrnice EED, kterou vydala Evropská unie, přináší velké změny v oblasti správy budov a distribuce energií. Nařizuje například dálkový odečet měřičů či pravidelný náhled do výdajů za domácnost. Startup BeiT je na tuto digitální revoluci odvětví, které zamrzlo v sedmdesátých letech, připraven. Přináší totiž komplexní systém pro správu majetku, účetnictví a vzdálené měření energií. To vše dostupné na webu či v mobilní aplikaci. Výdaje, jež tvoří zhruba čtvrtinu rozpočtu domácností, tak bude konečně možné mít pod kontrolou. Loni na podzim BeiT uspěl na WebSummitu, největší technologické konferenci v Evropě, kde získal ocenění nejlepší český startup.

„Nápad na založení BeiTu přišel z potřeby efektivně řídit náklady bytového domu. Koncept vznikl ještě předtím, než byla známá podoba EED jako all-in-one řešení správy bytových domů jenom z pohledu nákladů,“ říká Miro Hachlinec, zakladatel a CEO BeiT.

Produkt BeiTu prokazatelně ušetří desítky procent nákladů správcovským firmám a také umožňuje šetření na energiích obyvatelům bytů, tedy koncovým uživatelům mobilní aplikace. „Načasování je přitom vysoce aktuální pro obě skupiny zákazníků. Správcovským firmám rostou náklady z nových požadavků moderní doby, například elektromobility v bytových domech nebo již zmiňované legislativy (EED). Koncovým uživatelům zase závratně rostou náklady na energie a mnoho cest, jak je zkrotit, se nenabízí,“ říká Hachlinec. 

Technologie na pozadí

Společnost BeiT má svůj interní tým pro vývoj softwaru i hardwaru. Jako součást systému Bytové konto vyvíjí vlastní chytrá zařízení, IoT (internet věcí), datové sítě a softwarové systémy, včetně mobilních aplikací. Pouze kombinace všech prvků umožní efektivní sběr a ukládání informací o nákladech, administrativě a technickém stavu budov s vykreslením do 3D modelu projektové dokumentace. Díky tomuto cloudovému řešení mají správci a uživatelé okamžitý přehled o aktuální spotřebě energií a všech dalších nákladech v online prostředí.

„Založili jsme BeiT, abychom vytvořili nový způsob digitalizace, transparentnosti, efektivity a úspor při správě budov a zásobování energiemi. Naše řešení slouží široké škále správců i koncových uživatelů – domácností. Jde o moderní software pro správu budov, který kombinuje nejnovější technologie založené na aplikacích IoT, fintechu a SaaSu, s komplexní analýzou a automatizací procesů do špičkového proptechového řešení,“ dodává Miro Hachlinec. PropTech je zkratka pro property technologies, tedy nové technologie zaměřené na nemovitosti. Toto mladé odvětví v posledním období získává velkou popularitu mezi startupy, investory a koncovými uživateli po celém světě.

BeiT je inovátor v oblasti digitalizace správy nemovitostí a distribuce energií. Využívá ty nejnovější technologie pro chytrou správu budov. Mezi ně se řadí například i využití internetu věcí (IoT). Firma vyvíjí také vlastní zařízení, datové sítě, databázové systémy, komplexní ERP (enterprise resource planning) software pro správce nemovitostí a mobilní aplikace k efektivnímu sběru a ukládání informací o nákladech budov. Startup má rozsáhlý tým nejen pro oblast softwaru, ale i hardwaru a IoT datových sítí. Zjednodušuje práci správcům budov a koncovým zákazníkům umožňuje pravidelný živý náhled aktuálních útrat za energie a služby ve webovém prohlížeči i mobilní aplikaci. Zefektivňuje tak celý proces sledování a analýzy výdajů, administrativních a servisních úkonů a technické správy jakékoliv budovy bez ohledu na její stáří.

„Jsme rádi, že si našeho potenciálu všimla i expertní porota WebSummitu v Lisabonu, největší technologické konferenci v Evropě. Náš unikátní produkt jsme prezentovali 40 tisícům technologických expertů a nadšenců a přímo z rukou velvyslance ČR v Portugalsku jsme získali ocenění za nejlepší český startup, “ dodává Hachlinec.

O BeiT

BeiT je inovátor v oblasti digitalizace správy nemovitostí a distribuce energií. Využívá ty nejnovější technologie pro chytrou správu budov. Mezi ně se řadí například i využití internetu věcí (IoT). Firma vyvíjí také vlastní zařízení, datové sítě, databázové systémy, komplexní ERP (enterprise resource planning) software pro správce nemovitostí a mobilní aplikace k efektivnímu sběru a ukládání informací o nákladech budov. Má rozsáhlý tým nejen pro oblast softwaru, ale i hardwaru a IoT datových sítí. Zjednodušuje práci správcům budov a koncovým zákazníkům umožňuje pravidelný živý náhled aktuálních útrat za energie a služby ve webovém prohlížeči i mobilní aplikaci. Zefektivňuje tak celý proces sledování a analýzy výdajů, administrativních a servisních úkonů a technické správy jakékoliv budovy bez ohledu na její stáří.