PwC CEO Survey: Tři čtvrtiny firem loni zdražovaly, s rychlým růstem cen počítají šéfové firem i letos

Tři čtvrtiny českých firem v loňském roce zvyšovaly ceny, téměř třetina přitom přistoupila ke zdražení o více než 10 procent. Generální ředitelé firem navíc očekávají, že rychlý růst cen vydrží i v letošním roce, vyplývá z aktuálního unikátního průzkumu PwC CEO Survey mezi šéfy českých firem.

Plných 75 % generálních ředitelů českých firem připouští, že v loňském roce jejich společnost zvýšila ceny svých výrobků či služeb. Řada firem přitom sáhla k razantnímu zdražování, 28 % šéfů říká,
že jejich firma zvýšila ceny o více než 10 %. 

„Už na jaře loňského roku jsme od šéfů českých firem slyšeli o hrozbách rychle rostoucích cen. Málokdo si ale tehdy dovedl současnou výši inflace představit nebo připustit. Reálný život
ve firmách přitom statistiky předbíhá, a proto nelze v prvním pololetí letošního roku čekat, že by inflace zmizela,“ komentuje výsledky aktuálního CEO Survey partner PwC Petr Kříž.

Více než čtvrtina firem loni zvýšila ceny o 5 – 10 procent, to odpovídá reálné inflaci, která se koncem roku přehoupla přes šestiprocentní hranici. Naopak 23 % firem ceny loni neměnilo a pouhá
2 procenta společností si mohla dovolit zlevnit. „České firmy loni čelily řadě pocovidových efektů: rostly ceny dovážených surovin, chyběli lidé, na podzim se přidaly skokově rostoucí ceny energií
i pohonných hmot a vláda pustila do ekonomiky o 420 miliard korun více, než z ní dostala. To vše se v cenách zboží i služeb nutně muselo projevit. Navíc výhled na příští měsíce nenaznačuje, že by inflace měla začít klesat,“ dodává partner PwC Petr Kříž. 

To potvrzuje i další odpovědi z aktuálního CEO Survey. Šéfové českých firem totiž počítají s tím,
že inflace bude vysoká i v letošním roce. Více než polovina generálních ředitelů (58 %) očekává, že inflace letos zůstane nad pětiprocentní hranicí, 30 % počítá s inflací mezi 4 a 5 procenty a 11 % s růstem cen o 3 až 4 %. Ani jeden z oslovených generálních ředitelů nevěří tomu, že by se inflace dostala pod dvouprocentní inflační cíl ČNB.

Česká národní banka bojuje s inflací rychlým zvyšováním úrokových sazeb, když základní dvoutýdenní repo sazba loni vzrostla o 3,5 procentního bodu z 0,25 % na 3,75 %. „Dá se očekávat, že ČNB v tomto boji bude pokračovat i letos, růst sazeb ještě není u konce, nicméně v druhém pololetí bychom již měli vidět pozitivní efekty této měnové politiky,“ dodal Petr Kříž s tím, že zajímavé je, že na rychlé zvyšování sazeb zatím nijak významně nereaguje česká koruna. 

Právě rychle rostoucí ceny jsou podle generálních ředitelů jednou z největších překážek rozvoje jejich společnosti, 42 % z nich označuje růst cen surovin a materiálů za největší omezení. A 20 % považuje za velkou překážku růst cen energií. Naopak růst úrokových sazeb a s tím zdražující úvěry trápí jen 6 % generálních ředitelů. „I v tomto směru má centrální banka od šéfů většiny českých firem zelenou,“ uzavírá Petr Kříž. 

O PwC CEO Survey

CEO Survey je unikátní soubor dat a analýz, který ukazuje, jak se na svět dívají přední představitelé významných firem. Tedy ti, jejichž názory a rozhodnutí do značné míry formují národní i globální ekonomiku, respektive celkový vývoj společnosti a její schopnost řešit problémy. Průzkum a následná studie řeší jak tradiční ekonomické otázky tvořící souvislou časovou řadu, tak i aktuální témata. Česká verze CEO Survey letos vznikla potřinácté.

O PwC

V PwC usilujeme o budování důvěry a řešení důležitých problémů ve společnosti. PwC je sítí firem s více než 284 tisíci lidmi ve 157 zemích světa. Poskytují kvalitní auditorské, daňové a poradenské služby, které podporují jejich klienty při dosahování jejich cílů. Více se o PwC dozvíte na www.pwc.com/cz. Název „PwC“ označuje všechny společnosti skupiny PricewaterhouseCoopers International Limited, z nichž každá je samostatným a nezávislým právním subjektem.

Více informací na www.pwc.com/structure.