Význam malých nákupních center a maloobchodních parků v 16 zemích střední a východní Evropy zesílil

Diskontní prodejci projevují rostoucí zájem o rozšíření lokalit pro své prodejny, včetně tradičních obchodních center

PRAHA, 11. LEDNA, 2021 –  Diskontní maloobchodníci předpovědeli atraktivitu trhu střední a východní Evropy (CEE). Důkazy ukazují, že nakupující v regionu upřednostňují přístup „hodnoty za peníze“, který jim tu maloobchodníci poskytují – odhaluje nová zpráva společnosti Colliers: „ExCEEding Borders | Diskontní maloobchodní trhy v zemích CEE-16“.

Kevin Turpin, regionální ředitel průzkumu trhu pro střední a východní Evropu ve společnosti Colliers řekl: „Navzdory probíhající pandemii byl zaznamenán pozitivní skok v HDP. Kombinace růstu inflace a problémů souvisejících s globálním dodavatelským řetězcem, které zvyšují náklady na produkty a zdroje, přispívá k problémům, kterým čelí výrobci a maloobchodníci a který se nakonec přenáší na spotřebitele.”

„Vzhledem k tomu, že dlouhodobé dopady pandemie jsou stále neznámé, posílil růst významu menších formátů nákupních center a retailových parků. Mnohočetný počet projektů ve výstavbě nebo v pokročilé fázi plánování tento trend potvrzuje,“ dodává Turpin.

Mezinárodní i místní developeři projevují nadále zájem o retail parky

V tomto segmentu trhu investuje několik developerů, jako jsou Immofinanz, Saller, EDS RP, Trei Real Estate a Fidurock. Apetit developerů, investorů a maloobchodníků po tomto typu aktiv lze nadále považovat za silný. Stupeň rozvoje tohoto segmentu trhu se v zemích střední a východní Evropy liší, ale segment retailových parků vykazuje velký potenciál pro rozvoj.

Potravinové a nepotravinářské diskontní maloobchody táhnou návštěvnost maloobchodní parků

Diskontní prodejci, a to jak s potravinami, tak s jiným sortimentem, hrají v maloobchodních parcích často zásadní roli. Menší retail parky jsou zaměřeny na každodenního zákazníka, který je pravidelně navštěvuje, a proto jsou ve většině takových komplexů hlavními nájemci diskontní prodejny s potravinami či jinými produkty. Tento trend platí jak pro retail parky v hlavních městech, tak pro projekty v menších městech. Je to výsledek měnícího se nákupního chování obyvatel střední a východní Evropy. Je však vidět i rostoucí zájem o umístění prodejen v rámci tradičních obchodních center.

V regionu zemí CEE-16 existuje více než 30 potravinářských diskontních řetězců. Rozdíl mezi diskontními obchody s potravinami a supermarkety se však stírá. Po prvotním konceptu tvrdých slev začaly vybrané diskonty s potravinami přesouvat svou nabídku do konkurence s tradičními supermarkety. Vybrané supermarkety se zároveň zaměřují na marketing „nízkých cen“ a zavedly i produkty vlastní značky. Z nabídky a způsobu prezentace produktů v obchodech se v průběhu let vytrácí rozdíl mezi diskonty a supermarkety.

Vedoucí maloobchodníci ve střední a východní Evropě

Pokud jde o počet prodejen v zemích CEE-16, je předním prodejcem Biedronka, vlastněná Portugalcem Jeronimem Martinsem, s více než 3 100 prodejnami v Polsku. Německý Lidl vlastněný skupinou Schwarz je druhý s více než 2000 prodejnami. Třetí příčku drží největší diskontní řetězec s potravinami na Ukrajině, ATB. Kromě Lidlu a Kauflandu jsou v regionu střední a východní Evropy aktivní i další německé řetězce Aldi, které působí v Polsku jako Aldi Nord a v Maďarsku jako Aldi Süd, a Penny, působící v České republice, Maďarsku a Rumunsku. 

Mezi začátkem roku 2020 a koncem 1. pololetí 2021 bylo v celé střední a východní Evropě otevřeno více než 1 350 diskontních prodejen potravin. Potvrzuje, že region je stále na cestě rozvoje a je schopen absorbovat mnoho nových zařízení.

Nepotravinářské diskontní řetězce v regionu CEE

V regionu CEE je více než 45 nepotravinových diskontních řetězců. Největší co do počtu prodejen je Pepco, následuje KiK, Avrora a Ostrov Chistoty. Pepco s téměř 2 500 obchody působí v 11 zemích. Pepco Group je také vlastníkem značky Dealz s cca. 100 obchody v Polsku. Druhý největší řetězec ve střední a východní Evropě, KiK, má téměř 1 000 obchodů v 8 zemích. Ty se vedle holandské značky Action, německé značky TEDi, rozhodly vstoupit na trhy střední a východní Evropy otevřením prodejen v maloobchodních parcích. Tyto řetězce však během svého rychlého růstu hledají příležitosti i v klasických obchodních centrech.

Trend „chytrého nakupování“

Zůstává zde obrovský potenciál pro diskontní prodejny. Velká část spotřebitelů ze střední a východní Evropy často nakupuje zboží v různých obchodech, podle toho, který nabízí nejvýhodnější podmínky. Tento trend „chytrého nakupování“ je výhodnější pro diskontní prodejce. Kromě toho se zdá, že diskontní prodejci utrpěli méně ve srovnání s tradičními maloobchodníky. Diskonty, které se často nacházejí v menších systémech s venkovním parkováním a samostatnými vchody, zaznamenaly o něco menší narušení způsobené různými předpisy nebo obavami zákazníků během pandemie.

Klíčové trendy pro rok 2021:

• Tradiční nákupní centra v zemích CEE-16 přesáhla 1 200 projektů

• Tradiční nákupní centra mají v zemích CEE-16 celkovou velikost cca. 28,5 milionu metrů čtverečních

• Maloobchodní parky představují cca. 1 350 projektů 

• Maloobchodní parky mají celkovou velikost cca. 9 milionů metrů čtverečních

O společnosti Colliers 

Colliers (NASDAQ: CIGI; TSX: CIG) je přední globální společnost nabízející poradenské služby v oblasti komerčních nemovitostí a investičního managementu. Působí v 65 zemích světa a zaměstnává více než 15 000 odborníků, kteří poskytují kolaborací expertní poradenství za účelem zvýšení hodnoty komerčních nemovitostí majitelů, nájemců a investorů. Za vedení Colliers odpovídá více než 26-letý tým zkušených expertů, který stakeholderům společnosti prokazatelně zajišťuje přes 20 % ročních  výnosů. Korporátní tržby společnosti Colliers v ročně činily 3,6 mld. dolarů (4 mld. dolarů včetně přidružených společností). Prostřednictvím své platformy služeb pro management investic spravuje aktiva světově nejuznávanějších institucionálních realitních investorů v hodnotě více než 46 mld. dolarů. Aktuality ze světa Colliers International najdete na webové adrese Colliers.com i našem Twitteru (@Colliers EMEA) nebo LinkedInu. Novinky pro Českou republiku najdete na našich českých stránkách https://www.colliers.com/cs-cz