Světovou fotografickou soutěž HUAWEI NEXT-IMAGE Awards 2021 vyhrál Čech.

Je to již po páté, co se mohli amatérští fotografové z celého světa zúčastnit fotografické soutěže pro chytré telefony NEXT-IMAGE Awards společnosti Huawei. Letošní soutěže, kterou provázelo téma „Spolu jsme lepší“, se zúčastnil Zdeněk Dvořák, který v rámci své přihlášky poslal celý set fotografií dokumentující porod jeho dcery. Jeho snímek „Jsem otec!!!“ získal v soutěži hlavní cenu a byl vyhodnocen odbornou porotou jako fotografie roku.  

I když jsou mezi členy poroty byly opravdové špičky oboru jako například kanadský fotograf extrémních sportů Reuben Krabbe, zakladatel šanghajského centra fotografie a držitel Pulitzerovy ceny Liu Heung Shinga nebo uznávaná umělecká kritička z Velké Británie Karen Smith, NEXT-IMAGE Awards se účastní amatérští fotografové a jedním z nich je právě Zdeněk Dvořák. “Jsem fotograf samouk, který prošel několika kurzy, ale hlavně jsem se učil metodou pokus omyl. Nyní se živím převážně focením dětí ve školkách a fotografováním svateb. Můj milovaný dokument je moje volnočasová aktivita,” říká.

Téma letošní soutěže bylo “Spolu jsme lepší”. Fotografie pana Dvořáka, které zachycují porod jeho dcery to, že spolu jsme opravdu lepší a silnější, dokonale odrážejí. “Přihlásil jsem celý set, který zachycuje více jak 30 hodin, než se narodila. To se čistě jednou fotografií zachytit nedá. Snažím se fotografie pořizovat tak, aby nebylo nutné je ořezávat. Měl jsem výhodu, že už jsem předtím byl u porodu, věděl jsem, co asi přijde. Kompozičně jsem uvažoval tak, abych zachytil, emoce a prostředí. Jít do většího celku i detailu, aby byl set fotografií pestrý a vypovídající. Využil jsem zde hlavně svoje vidění světa a spoléhal se na telefon, který narozdíl od profesionálního fotoaparátu zachoval intimitu těchto okamžiků. Nejprve jsem si chtěl nechat fotografie pro sebe, ale přišlo mi škoda je neposlat dál. Vyvolávaly ve mě emoce a já tím chtěl ocenit svoji ženu, která to celé snášela i v takto napjatých okamžicích. Když držíte ženu za ruku a ona má zrovna kontrakce, pere se ve Vás role partnera a otce a zároveň fotografa, který je duší dokumentarista. To, že fotografie zaujaly je asi dobré znamení, že ty emoce byly kladné,” vysvětluje pan Dvořák. 

Soutěž dává prostor značné kreativitě. Účastníci se mohou přihlásit do deseti různých kategorií, v rámci kterých mohou ukázat své dovednosti skrz zkoumání různých perspektiv, formátů a světelných podmínek. „Dalším důvodem, proč jsem se do soutěže přihlásil bylo, že jsem již roky věrným uživatelem Huawei. Právě kvůli jejich přístupu k možnostem fotografování mobilním telefonem. Další a zásadní důvod je, že zde dostávají prostor jiné fotografie než dokonalé krajiny, portréty a jiné styly fotek, kterých je instagram přesycený. Kategorii Storyteller mám nejraději. Rád vykládám příběhy skrze sety fotografií. Tahle kategorie je mi nejbližší. Baví mě pracovat na konceptu, více nad obsahem přemýšlet než jen nad jednou fotografií. Naučil jsem se skvěle pracovat s obsahem a příběhem díky projektu Week of Life, ve kterém jsou zapojeni fotografové z cca 50 zemí včetně pro Huawei mateřské Číny,” doplňuje pan Dvořák.

Fotografie pana Dvořáka vybočují i tím, že jsou černobílé. Černobílá barevnost je symbolická v tom smyslu, že pan Dvořák je milovníkem dokumentárních filmů a fotografování skoro třicetihodinového porodu své dcery pro něj bylo velkým životním dílem. Protože jak sám říká, co je na světě víc, než že se stanete otcem a vaše žena matkou. 

O Huawei Consumer Business Group

Produkty a služby společnosti Huawei jsou dostupné ve více než 170 zemích a používá je třetina světové populace. V Německu, Švédsku, Rusku, Indii a Číně bylo zřízeno čtrnáct výzkumných a vývojových center. Huawei CBG je jednou ze tří obchodních jednotek společnosti Huawei a zahrnuje smartphony, PC, tablety, nositelné a cloudové služby atd. Globální síť společnosti Huawei je postavena na více než 33letých zkušenostech v telekomunikačním průmyslu a je odhodlána poskytovat nejnovější technologický pokrok spotřebitelů po celém světě.

NEXT-IMAGE Awards společnosti Huawei 

Jedná se o největší světovou fotografickou soutěž pro chytré telefony. Soutěž byla zahájena v roce 2017 a od té doby se do ní přihlásilo přes 2 miliony lidí. Již pátým rokem mohou amatérští fotografové a vizuální vypravěči po celém světě rozjasnit svět i díky snadnému vstupu do soutěže a více než 70 lákavými výhrami. Ceny Huawei NEXT-IMAGE Awards vybízejí nadšence mobilních fotografií ke svobodné tvorbě. Účastníci, kteří zachycují uměleckou inspiraci a sdílejí krásu života, mají tak mnoho šancí vyhrát neuvěřitelné odměny, včetně dlouho očekávaného smartphonu HUAWEI P50, chytrých hodinek HUAWEI Watch 3 nebo peněžních cen až do hodnoty 10 000 USD.