ESET: Ve třetině případů byla v prosinci cílem uživatelská hesla, nově se objevil malware Snake Keylogger

V prosinci se útočníci prostřednictvím e-mailových kampaní opět zaměřili na uživatelská hesla. V Česku se objevil také malware Snake Keylogger, který dokáže odcizená data posílat přes e-mail, FTP či komunikační platformu Telegram.

Praha, 13. ledna 2022 – Také v prosinci kybernetičtí útočníci potvrdili, že hesla českých uživatelů zařízení s operačním systémem Windows nadále zůstávají hlavním cílem jejich útoků. Nejčastěji detekovaným škodlivým kódem zůstal spyware Agent Tesla, na který mohli uživatelé opět narazit v e-mailové příloze s českým názvem. V prosinci se ale v Česku objevil také malware Snake Keylogger, který mimo celé řady mechanismů využívaných k odcizení hesel přenáší zcizená data přes e-mail, protokol FTP nebo komunikační platformu Telegram. Vyplývá to z pravidelné statistiky hrozeb pro platformu Windows od společnosti ESET.

Za největším počtem detekcí pro operační systém Windows stál v prosinci spyware Agent Tesla. Ten se v českém prostředí vyskytuje dlouhodobě a šíří se prostřednictvím útočných e-mailových kampaní. V porovnání s listopadovými statistikami byla jeho aktivita v prosinci nižší.

„Agent Tesla byl v prosinci aktivní především dva týdny před Vánoci. Nejedná o nijak nestandardní situaci. Útočníci pečlivě sledují chování uživatelů během celého roku, a zatímco na začátku prosince jsme jako uživatelé každoročně více online a vrcholí předvánoční nákupy dárků, mezi svátky většina z nás e-maily nesleduje. Objem detekovaných hrozeb tak bývá s ohledem na tuto skutečnost menší,“ vysvětluje Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce společnosti ESET.

Spyware Agent Tesla se zaměřuje na odcizení hesel z internetových prohlížečů a dalších programů, jako jsou Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird nebo Yandex. Na Českou republiku s jeho využitím cílí útočníci pravidelně, což dokládá i využívání češtiny v útočných e-mailových kampaních. V prosinci takto útočníci využili k šíření malwaru například nebezpečnou přílohu s označením „Kopie oprav účtenky za 11, 2021…exe“.

Zatímco aktivita spywaru Agent Tesla se v závěru roku utlumila, v případě spywaru Formbook byly zaznamenány útoky i přes vánoční svátky. Kampaně ale nebyly vedeny cíleně v češtině. Nejčastěji se v prosinci objevila nebezpečná příloha s označením „#$bank report#$.exe“.

Pozor na malware, který odcizí data díky široké škále mechanismů

Třetí nejčastější prosincovou hrozbou byl malware Spy.Agent.AES. Jeho prostřednictvím se na konci loňského roku začal v Česku šířit infostealer Snake Keylogger, který je známý také pod označením 404 Keylogger. Hlavní vlna útoků proběhla osmého prosince a čeští uživatelé mohli na tento škodlivý kód narazit například v příloze „Kopie dokladu o transakci_14_09_2021.exe“.

„Snake Keylogger tvoří spolu s malwarem Agent Tesla a Formbook poměrně nebezpečnou trojici. Podobně, jako například spyware Formbook, využívá Snake Keylogger k odcizení citlivých údajů mechanismy, jako je zaznamenávání stisků kláves na klávesnici, pořizování snímků obrazovky na zařízení nebo získávání informací ze systémové schránky clipboard,“ vysvětluje Jirkal.

„Samotný malware Snake Keylogger toho ale umí za účelem odcizení citlivých dat daleko víc. S jeho využitím útočníci dokáží krást hesla z komunikačních platforem nebo e-mailových klientů, z FTP, webových prohlížečů nebo bezdrátových sítí a následně odcizená data odesílat přes e-mail, FTP nebo dokonce prostřednictvím komunikační platformy Telegram,“ shrnuje Jirkal z ESETu.

Zatímco v předchozích měsících byl pod malwarem s označením Spy.Agent.AES pravidelně detekován i spyware Agent Tesla, bezpečnostní specialisté se ho rozhodli, s ohledem na četnost jeho výskytů, vyčlenit a do statistik uvádět pod konkrétním označením Spy.AgentTesla. V rámci škodlivého kódu Spy.Agent.AES jsou tak detekovány již jiné typy malwaru, například zmíněný Snake Keylogger.

Nejbezpečnější je svěřit hesla speciálnímu programu

Bezpečnostní specialisté dlouhodobě upozorňují na to, že hesla českých uživatelů jsou v současnosti nejžádanějším cílem kybernetických útočníků. Hlavním doporučením je tak neukládat hesla do internetových prohlížečů, které nejsou pro správu citlivých údajů řádně zabezpečené.

„Česká republika mezi primární cíle kybernetických útoků nepatří, ale s ohledem na to, jak útočníci využívají češtinu k pojmenování infikovaných e-mailových příloh, vidíme, že útoky nejsou náhodné a záměrně cílí na české uživatele. Ti by tak měli být maximálně opatrní při využívání elektronické pošty a spouštění přiložených souborů z e-mailů, u kterých s přesnou jistotou nedokáží určit věrohodnost odesílatele,“ říká Jirkal. „Osobně bych tak mimo využívání kvalitního bezpečnostního softwaru doporučil také specializovanou aplikaci pro správu hesel, která dokáže hesla bezpečně ukládat v zašifrované podobě,“ doplňuje Jirkal.

Správce hesel neboli Password Manager mimo bezpečnou správu hesel nabízí také rozšíření pro prohlížeče nebo automatické vyplňování online formulářů. Uživatelé si ho mohou pořídit samostatně nebo společně s bezpečnostním softwarem.

Nejčastější kybernetické hrozby v České republice za prosinec 2021:

  1. MSIL/Spy.AgentTesla trojan (14,73 %)
  2. Win32/Formbook trojan (8,16 %)
  3. MSIL/Spy.Agent.AES trojan (7,31 %)
  4. Win32/PSW.Fareit trojan (4,47 %)
  5. BAT/CoinMiner.AUB trojan (1,08 %)
  6. MSIL/Spy.Agent.DFY trojan (1,07 %)
  7. Win32/Qhost trojan (1,02 %)
  8. VBS/Agent.PNB trojan (0,99 %)
  9. Java/Adwind trojan (0,96 %)
  10. MSIL/Autorun.Spy.Agent.DF worm (0,77 %)

Uživatelé produktů ESET jsou před těmito hrozbami chráněni.

O společnosti ESET

Společnost ESET již od roku 1987 vyvíjí bezpečnostní software pro domácí i firemní uživatele. Drží rekordní počet ocenění a díky jejím technologiím může více než miliarda uživatelů bezpečně objevovat možnosti internetu. Široké portfolio produktů ESET pokrývá všechny populární platformy, včetně mobilních, a poskytuje neustálou proaktivní ochranu při minimálních systémových nárocích.

ESET dlouhodobě investuje do vývoje. Jen v České republice nalezneme tři vývojová centra, a to v Praze, Jablonci nad Nisou a Brně. Společnost ESET má lokální zastoupení v Praze, celosvětovou centrálu v Bratislavě a disponuje rozsáhlou sítí partnerů ve více než 200 zemích světa.