Bell Boeing zlepšuje udržitelnost konvertoplánu V-22

Úpravy stroje zkracují dobu oprav a zvyšují jeho připravenost

Amarillo, Texas (27. ledna 2022) – Společnost Bell, dceřiná firma Textron Inc. (NYSE: TXT), dokončila úpravy konvertoplánu CV-22 Osprey pro nasazení amerického letectva. Stroje jsou součástí probíhajícího společného projektu společností Bell Textron Inc. a Boeing (NYSE: BA) – „Bell Boeing“. Jeho cílem je vylepšit komponenty elektroinstalace uvnitř gondol a změnit jejich konstrukci tak, aby se zkrátila délka oprav a navýšila se udržitelnost stroje.  Upravený konvertoplán Osprey se 13. prosince 2021 vrátil k 20. letce speciálních operací na Cannonově letecké základně.

V gondolách V-22 jsou umístěny kritické výkonové komponenty, které letounu umožňují vertikální vzlet i přistání a zároveň překlápění rotorů, jež díky němu pracují jako u turbovrtulového letadla. Modernizační program znamená pro provozovatele jejich flotily velký přínos, neboť zkracuje délku i náklady údržby a současně zvyšuje míru letové pohotovosti. 

Společnost Bell dokončila úpravy ve svém montážním středisku v Amarillu (AAC), kde pro ni pracuje přes 500 zaměstnanců. Ti vyrábějí nové stroje V-22 pro ministerstvo obrany a zároveň provádějí úpravy na těch stávajících.  

„Rychlost, dolet a všestrannost jsou pro konvertoplány V-22 naprosto zásadní; jakožto rychlost údržby,“ uvedl Kurt Fuller, ředitel programu V-22 a viceprezident společnosti Bell, a dodal: „Vylepšené gondoly pomohou tomu, aby stroje Osprey byly i nadále nepřekonatelné z operačního hlediska i z hlediska udržitelnosti.“

V-22 Osprey pravidelně plní mise, na něž by bylo jinak nutné posílat jak vrtulníky, tak klasické stroje s pevnými křídly. Jejich nasazením se snižuje celková logistická a údržbová náročnost operací. CV-22 je upravenou verzi stroje V-22, kterou používá velitelství speciálních operací vzdušných sil v náročném a nebezpečném prostředí; a to včetně infiltračních a exfiltračních misí na velké vzdálenosti. Námořní pěchota i námořnictvo rovněž projevily zájem o vylepšení gondol pro svoje varianty MV-22 a CMV-22B. 

„Konvertoplány V-22 vnesly do letectví zcela nové možnosti a jejich schopnosti jsou dnes bezkonkurenční,“ řekl Shane Openshaw, zástupce ředitele programu V-22 a viceprezident společnosti Boeing, a pokračoval: „Modernizace gondol zajišťuje, že Osprey zůstane mimořádně schopným a spolehlivým strojem, jenž i v budoucnu podpoří nejrůznější mise.“

Společnost Bell Boeing dokončila první letoun v prosinci 2021 a nyní pracuje na druhém kusu letounu CV-22. 

###

Popisek k fotografii

Obrázek 1: Konvertoplán CV-22 amerického letectva dokončil první let se zabudovanými vylepšeními gondoly, prosinec 2021.

Obrázek 2: Letci amerického letectva přidělení k 20. letce speciálních operací se seznamují s novými úpravami vylepšení gondoly na konvertoplánu CV-22 Osprey s naklápěcími rotory na letecké základně Cannon, N.M., 7. ledna 2022. Vylepšení by měla zvýšit dostupnost letounu a snížit počet nutných údržbových úkonů, což povede k prodloužení počtu letových hodin. Všestrannost stroje CV-22 nabízí oproti jiným rotorovým strojům vyšší rychlost a delší dolet, což umožňuje jednotce 20 SOS provádět infiltrační mise na dlouhé vzdálenosti, exfiltraci a záchranné akce hluboko na nepřátelském území. (Foto U.S. Air Force: Airman 1st Class Drew Cyburt)

O společnosti Bell 

Myslíme nad rámec toho, co děláme. Již více než 85 let měníme zážitek z létání a toho, kam až se můžeme dostat. Byli jsme prvními, kdo prolomil hranici zvuku a kdo získal certifikaci pro komerční vrtulník. Byli jsme na palubě první lunární mise NASA a uvedli jsme na trh pokročilý systém s překlopnými rotory. Dnes definujeme pokročilou leteckou mobilitu a nastavujeme její standardy. Kromě centrály ve Fort Worth v americkém Texasu působíme jako dceřiná společnost Textron Inc. v dalších strategických lokalitách po celém světě. Díky tomu, že více než čtvrtina našich kolegů sloužila v armádě, je naší vášní pomáhat právě armádě plnit její mise. Naše průlomové inovace přinášejí zákazníkům výjimečné zážitky. Efektivně, spolehlivě a v první řadě bezpečně.

O společnosti Textron

Textron Inc. je multioborová společnost, která využívá svou globální síť leteckých, obranných, průmyslových a finančních podniků k tomu, aby zákazníkům poskytovala inovativní řešení a služby. Textron je známý po celém světě díky svým silným značkám, jako jsou Bell, Cessna, Beechcraft, Hawker, Jacobsen, Kautex, Lycoming, E-Z-GO, Arctic Cat, Textron Systems a TRU Simulation + Training. Další informace naleznete na adrese: www.textron.com.

O společnosti Boeing

Boeing je největší letecká společnost na světě a přední poskytovatel komerčních letadel, obranných, vesmírných a bezpečnostních systémů a globálních služeb. Jako přední americký exportér podporuje komerční a vládní zákazníky ve více než 150 zemích. V návaznosti na dědictví vedoucí pozice v leteckém průmyslu společnost Boeing pokračuje ve vedení v oblasti technologií a inovací, poskytuje služby svým zákazníkům a investuje do svých zaměstnanců a budoucího růstu. Další informace o společnosti Boeing Defense, Space & Security naleznete na adrese www.boeing.com. Sledujte nás na Twitteru: @BoeingDefense a @BoeingSpace.