Žije ve Španělsku a miluje české pivo. Tak otevřel českou hospodu

Pracovní povinnosti zavanuly českého rodáka Davida Frankeho do Španělska. Když provozovatel jeho oblíbeného baru ve Valenci ukončil živnost, prostory od něj koupil a otevřel tu hospodu s českým pivem Bernard.

„Po dobrém pivu se mi stýskalo, nechávali jsme si ho od přátel do Valencie vozit. Když se naskytla příležitost mít tu vlastní podnik, rozhodl jsem se pro oblíbenou značku,“ vypráví David Franke začátek příběhu prvního Bernard Pubu ve Španělsku.

Nový majitel si přál, aby hospoda byla v maximální míře původní, česká. Většina nábytku a vybavení je proto vyrobena v Čechách, na 2 000 km vzdálenou adresu vše odvezl plně naložený kamion. Následoval ho malý tým montérů, kteří zastali devatero řemesel a během několika dní uvedli podnik do provozu. Před otevřením ještě obchodní sládek pivovaru proškolil personál v ošetřování a čepování piva a v péči o výčepní zařízení.

Na pivo chodí místní i přistěhovalci  

„Našimi hosty jsou především Španělé a studenti okolních vysokých škol, ale také zde žijící Češi, Slováci a Poláci. Je tu silná slovanská komunita a hospoda s českým pivem je přirozeným místem pro setkání. Z atmosféry, která tu panuje, jsem opravdu nadšený,“ pochvaluje si David Franke. Na čepu nabízí standardně tři druhy piv Bernard, v letní sezóně jich může být dvojnásobek.

„O kvalitní pivo je ve Španělsku zájem. Už po prvních týdnech zkušebního provozu jsou výsledky velmi dobré. Stěžejní bude letní turistická sezóna, na kterou se budeme soustředit, podnik je nedaleko od moře,“ říká k novému pubu obchodní ředitel Rodinného pivovaru Bernard Zdeněk Šípek. Španěly láká i české jídlo, hodně si objednávají vepřo knedlo zelo, nakládaný hermelín či utopence. V menu ovšem nechybí místní a vegetariánská jídla.

Bernard Pubů je nyní celkem devět, z toho dva v zahraničí (Slovensko, Španělsko), otevřeny jsou také dva Bernard Bary orientované především na nápoje.