Nepodceňujte omikron, říkají lékaři

Rizikoví pacienti často nejsou obezřetní, potíže ignorují

Praha, 9. 2. 2022 – Vlna varianty omikron žene denní přírůstky nakažených do rekordních výšin. Přestože se jeví jako méně nebezpečná než varianta delta, lékaři upozorňují, že není vhodné ji brát na lehkou váhu. Zejména pak v případě rizikových skupin pacientů – starších lidí nebo pacientů s chronickými chorobami, jako jsou cukrovka, chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) nebo vysoký krevní tlak. Hrozící nebezpečí si tito pacienti mnohdy nepřipouštějí, a po pozitivním testu dokonce váhají, zda zavolat svému praktickému lékaři. Ten přitom může při včasné diagnóze doporučit antivirotika, a zabránit tak těžkému průběhu nemoci.

„Přestože ve většině případů covidu-19 způsobeného variantou omikron postačí domácí léčba obvyklými léky, je vhodné, aby lidé znali své rizikové faktory. Mezi ně patří především věk nad 65 let, obezita, cukrovka, vysoký tlak, chronické plicní onemocnění, závažné onemocnění srdce, jater či ledvin nebo závažná porucha obranyschopnosti, užívání léků, které snižují imunitu, a probíhající onkologická léčba. Pokud totiž nakažený splňuje jedno z kritérií a zároveň se potýká s příznaky covidu, měl by okamžitě kontaktovat svého ošetřujícího lékaře a probrat s ním možnosti léčby, aby nedošlo ke zhoršení stavu,“ apeluje prim. MUDr. Pavel Dlouhý, předseda Společnosti infekčního lékařství ČLS JEP. 

Lékaři na riziko rozvoje covidu do vážného stavu pro určité skupiny obyvatel upozorňují dlouhodobě, stále se však objevují pacienti, kteří se radami neřídí. „Antivirotika, která na omikron zabírají, je pacientům nutné nasadit dříve, než se nemoc zhorší. Proto jakmile náš pacient o nákaze ví, měl by nás kontaktovat a domluvit se, jak postupovat. Zrovna nedávno se mi pacient ozval až po třech dnech, kdy mu nebylo dobře, přestože je mu přes osmdesát a má chronické onemocnění srdce,“ popisuje MUDr. Ludmila Bezdíčková, praktická lékařka a členka výboru Společnosti všeobecného lékařství. Tento příběh podle ní naštěstí dopadl dobře. Pacientovi předepsala molnupiravir a za týden už byl bez příznaků. 

Ostatně léčbu antivirotiky si nasazují i samotní praktici, které kosí vlna omikronu stejně jako ostatní pacienty. „Od chvíle, kdy mi vyšel pozitivní test PCR na covid a nástupily příznaky onemocnění, jsem si molnupiravir vyzkoušel sám na sobě. Po třetí dávce léku mi zmizela rýma a uvolnily se ucpané dutiny. Po celou dobu nakažení jsem prožil jen jeden špatný den se zvýšenou teplotou a ucpaným nosem – nicméně problémy s horními cestami dýchacími zmizely po nasazení léku prakticky okamžitě,“ říká MUDr. Milan Kudyn, dětský lékař, který ordinuje ve Vršovicích. Do Česka dosud doputovalo na 20 000 balení molnupiraviru, které by měly vystačit do konce února. 

U předchozí varianty covidu, delty, trpělo chronickou chorobou, jako je například diabetes, vysoký krevní tlak nebo chronické plicní onemocnění, 95 % těch, kteří zemřeli nebo se ocitli ve vážném stavu v nemocnicích. „Omikron je zrádnější v tom, že nedělá rozdíl mezi rizikovými a nerizikovými, zasahuje obě skupiny. Stejně tak snadno nakazí očkované i neočkované. V současné době u nás naštěstí počítáme pacienty s omikronem ve vážném stavu v jednotkách. To přičítám zejména relativně nižší nebezpečnosti této varianty, ale také vyšší proočkovanosti a dostupné léčbě antivirotiky,“ říká doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., přednosta Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 2. LF UK a FN Motol. I za současné omikronové vlny se podle lékařů také může hodit návod, jak postupovat. „V dokumentu Rady pacientům: Domácí léčba COVID-19 se pacienti dozvědí vše potřebné – jak si vybavit lékárničku, jak dávkovat léky, jak sledovat svůj zdravotní stav, kdy se vypravit pro antivirotika a kdy je nutná hospitalizace,“ dodává primář Dlouhý.