Firma Sharry, světový lídr v softwaru pro chytré budovy, získala další investici

PRAHA (ČR): Vyšší desítky milionů korun investuje fond J&T Ventures do českého start-upu Sharry. Jeho řešení pro správu budov a mobilní přístup do kanceláří využívají newyorské mrakodrapy i špičkové evropské projekty. V letošním roce plánuje firma výrazně posílit svou pozici v USA, expandovat na další trhy a rozšířit tým.

Desítky mrakodrapů v New Yorku včetně futuristické novostavby One Vanderbilt vysoké 427 metrů, projekty pražské Masaryčky a bratislavských Sky Park Offices od studia Zaha Hadid Architects, nejmodernější kancelářské budovy od Bukurešti po Johannesburg. Tam všude se využívá softwarové řešení od české společnosti Sharry, kterou v roce 2016 založili Josef Šachta, Jakub Řezníček, Michal Čeřovský a Vladimír Cibulka. S pomocí investice od J&T Ventures chtějí potvrdit, že patří k nejlepším na světě v oboru PropTech (propojení realitního trhu a moderních technologií, property & technology).

Sharry umožňuje zaměstnancům i návštěvníkům firem používat ke vstupu do kanceláří pohodlně jen svůj mobil, místo plastových karet. Tento klíč v podobě mobilní aplikace jim ale umožňuje i přístup do garáží, přivolání výtahu, mohou si jednoduše rezervovat pracovní místa v rámci hot-deskingu i parkovací místo, nahlásit závadu v budově, získat slevu z okolních podniků nebo upozornění od správce budovy. Software Sharry využívá více než 100 tisíc lidí a desítky tisíc dalších projdou každý měsíc jejich návštěvním systémem na recepcích.

Velké zakázky & velký tým

„Letos chceme potvrdit naší pozici lídra v oblasti vstupu do budov pomocí mobilního telefonu (tzv. mobile access). Zakázky, na kterých právě pracujeme, jsou největší svého druhu ve světě. Nyní je naše řešení asi ve stovce budov v šesti státech, díky smlouvám s globálními společnostmi rozšíříme náš produkt ještě letos do dalších 50 zemí,“ popisuje Josef Šachta, spoluzakladatel a CEO Sharry.

„Nyní máme v týmu 45 lidí, potřebujeme ho ale výrazně rozšířit a dále expandovat v Evropě i v USA. Aktuálně máme otevřených 15 pozic. Budeme posilovat nejen v obchodu a marketingu, ale hledáme i vývojáře, které baví vyvíjet softwarové řešení pro fyzický svět. Loni jsme se přestěhovali do zbrusu nových kanceláří v budově Smíchov Gate a plánujeme z nich vytvořit showroom technologií pro kanceláře budoucnosti,” dodává Vladimír Cibulka, další ze spoluzakladatelů a CTO v Sharry.

Rovnou mezi elitu

Zakladatelé Sharry se potkali náhodou ve sdílených kancelářích. První velký projekt realizovali hned v roce 2017, kdy vyhráli výběrové řízení na vytvoření univerzálního softwaru a mobilní aplikace Connected by Skanska pro všechny nové administrativní budovy tohoto developera ve střední Evropě. V roce 2018 firma uspěla mezi 192 projekty v soutěži Vodafone Nápad roku. 

V roce 2019 se pak část týmu díky programu agentury CzechInvest dostala do New Yorku, kde se Sharry už v prvním roce podařilo získat obřího klienta – společnosti SL Green, největšímu vlastníkovi kancelářských ploch na Manhattanu, dodali řešení pro jejich realitní portfolio. Ve stejném roce získalo Sharry seed investici od Přemysla Rubeše a jeho fondu Presto Ventures, nyní získává 10% podíl fond J&T Ventures založený Adamem KočíkemMartinem Kešnerem.

„Podobné technologie přestávají být doménou pouze prémiových projektů. S rozmachem hybridní práce si firmy najímají menší kanceláře, kde se střídá víc lidí, majitelé budov se zase musí starat o více menších nájemců. To vše vyžaduje chytrý software. Tým Sharry dokázal v pravý čas využít obrovskou příležitost a daří se mu získávat zákazníky jak z řad předních developerů, tak mezinárodních společností s kancelářemi po celém světě,“ komentoval uzavření investice David Polach, Investment manager J&T Ventures.

SHARRY | O FIRMĚ

Sharry je softwarová platforma, která řeší chytrý přístup lidí do nejmodernějších kancelářských budov třídy A. Naše řešení v sobě propojuje chytrý vstup (včetně použití mobilního telefonu místo plastové karty, dynamickou správu parkovacích míst a ovládání výtahů) s digitálním systémem pro správu návštěv a dalšími prvky pro větší aktivitu lidí v budově. Cílem je uživatelům poskytnout prvotřídní zážitek z každého okamžiku stráveného v budově. Sharry výrazně zjednodušuje správcům jejich administrativní úkony a zároveň nabízí nástroje, jak přilákat do budovy nové nájemce a udržet si stávající. Jednotlivé aspekty našeho řešení, jako jsou bezdotykové ovládání, možnost flexibilního nastavení nebo přístup k datům o provozu v budově, získaly v post-covidové době a v éře hybridního uspořádání pracovního prostředí na velkém významu. Naším cílem v Sharry je přeměnit každou budovu v prémiovou službu. www.sharry.tech

J&T VENTURES | O FIRMĚ

J&T Ventures je fond rizikového kapitálu o velikosti EUR 47 mil, který investuje až do výše EUR 2,5 mil. do slibných technologických společnosti v raných i pokročilejších fázích. Geografickým zaměřením J&T Ventures jsou regiony CEE a SEE, Severní Evropa a Pobaltí. Společnost doposud zainvestovala 25 projektů z 5 zemí, především z oblastí jako je IT, Retail, Fintech, Proptech, Travel, Gaming, Healthcare a Smart city. Ze tří projektů z oblasti fintech, retail a proptech nedávno úspěšně exitovala. J&T Ventures aktuálně otevřelo 3. úpis vkladů a otevírá prostor novým investorům vstoupit do fondu.