Trh s ojetými vozy 2021: 5 zajímavých faktů

Trh s automobily se každým rokem rychle mění, ale některé populární praktiky a podvody prodejců aut zůstávají stále stejné a nemění se. IT datová společnost carVertical sestavila výroční zprávu, obsahující výroční statistiky, určené pro komunitu automobilových nadšenců

Společnost shromažďuje informace o vozidlech z databází využitím VIN kódů a následně generuje zprávy o historii automobilů. Veškerá fakta jsou založena na datech a údajích carVertical.

1. Nejvíce poškozené auto na trhu – to je značka BMW

Statistika škod je ještě působivější: všechny zprávy spolu představují škody až ve výši 3 282 580 416 EUR.

Zajímavé však je, že ne všechny značky vozidel jsou součástí vážných nehod – porovnáme-li je s konkurencí. Není žádným překvapením, že BMW je na prvním místě v seznamu poškozených aut – až 47,77% všech BMW na trhu bylo určitým způsobem poškozeno.

Naopak – jen 29,53% vozů značky Fiat se nedokázalo vyhnout kolizím a poškození.

2. Podvody s tachometry a stavem najetých kilometrů jsou stále velmi běžné: 18,5% kontrolovaných aut mělo změněný stav tachometru

Podle zpráv o historii automobilů, vygenerovaných během roku, patří právě „stáčení” najetých kilometrů mezi nejběžnější způsoby, jak mohou kupující naletět neférovým prodejcům.

18,5% všech zpráv v letošním roce vykazovalo známky manipulace s počítadlem kilometrů. V čistých hodnotách je to najetých 7 112 444 874 km – které byly uměle vráceny zpět u všech kontrolovaných vozidel.

3. Nejčastěji odcizené vozidlo: Škoda Octavia

V roce 2021 zloději pokračovali v krádežích a pochybní prodejci nadále nabízeli auta, která od nich získali. Nejlepší způsob, jak se vyhnout odcizeným autům, je zkontrolovat si historii auta.

V loňském roce společnost, zabývající se zprávami o historii aut, vygenerovala 672 zpráv pro auta, která byla označena jako „ukradená“.

Z těchto údajů vyplynulo, že nejvíce kradeným modelem auta byla Škoda Octavia s 38 ukradenými vozidly.

Podle těchto zpráv je pravděpodobnost krádeže Octavie 3,75-krát vyšší než například u vozu BMW řady 3. To znamená, že majitelé Škodovek by měli být mimořádně opatrní a dobře o svá auta pečovat a zajistit je.

4. Oblíbená vozidla v 2021: BMW, Volkswagen a Audi

Na základě údajů ze zpráv jsou právě BMW, Volkswagen a Audi nejoblíbenějšími výrobci automobilů. Dohromady tvoří poměr až 13% ze všech vozidel, kontrolovaných na platformě.

Konkrétně například BMW řady 3 je mezi zákazníky poměrně oblíbené a představuje přibližně 5% všech zpráv o historii od carVertical.

VW Passat a Audi A4 nezůstávají však nic dlužné své pověsti, zatímco modely jiných výrobců jsou v první patnáctce umístěny níže.

Další oblíbené modely aut na tomto seznamu jsou BMW řady 5, VW Golf, Audi A6, Škoda Octavia, Mercedes-Benz třídy E, Opel Astra, Mercedes-Benz třídy C, Ford Focus, Audi A3, BMW X5, Škoda Superb a BMW řady 1.

5. Nejstarší z kontrolovaných modelů aut jsou BMW

Na trhu existuje více starých BMW, než je tomu u jakékoli jiné značky. 40,38% BMW-ček, které jste zkontrolovali v roce 2021, bylo vyrobeno v letech 1990 až 2010.

V případě VW a Audi jsou tyto podíly jen v hodnotě 14,56% a 19,97%.

A procento starších aut u výrobců, jako je například Citroën, klesá ještě níže – pouhých 10,92%.

Zaměříme-li se na novější vozidla značky BMW, vychází z toho tato renomovaná značka ještě hůře. Až 52,06% BMW-ček, vyrobených po roce 2010, je poškozeno či havarováno.

Přečtěte si celou zprávu CarVertical ReDrive 2021 a dozvíte se více o dalších statistikách, postřezích a zábavných údajích ze světa automobilů z minulého roku.

carVertical je IT datová společnost, budující globální registr historie automobilů. Tato rychle rostoucí společnost má více než 70 zaměstnanců a působí na 25 různých trzích. V roce 2020 dosáhla firma tržeb až 8,5 milionu eur. V roce 2021 společnost zdvojnásobila svůj růst.